ajatuksia

Onks sulla edes hametta päällä?

Tialnne: 

Ihan tavallinen bussipysääkki, ihan tavallinen nuori nainen toppatakkiin piiloutuneena ja ihan tavallinen keski-ikäinen mies ajaa pyörällä bussipysäkin viereen. Pysäshtyy, tulee oikein bussipysäkkiin sisälle ja alkaa juttelemaan. Nuorelta naiselta menee osa miehen puheesta ohi kovan musiikin takia. Nuori nainen ja mies käyvät kuitenkin keskustelun:

Mies: Mihin noin hyvännäköisenä? Onko juhlat?

Nainen: Niin joo, tähän tulee kohta bussi.

Mies: Onko sulla oikeen stay upit vai sukkikset?

Nainen: Ihan sukikset on juu.

Mies: Onko sulla edes hametta alla? 

Nainen: Kyllä, joojoo löytyy hame.

Mies: No näyttää oikein hyvältä, hauskaa iltaa.

Mies poistuu paikalta.

Kyseinen kohtaus ei ole lainkaan hatusta vedetty vaan tilanne, joka tapahtui keskiviikkoiltana puoli 7 aikaan turkulaisessa lähiössä. Mä en ole pitkään aikaan joutunut  kokemaan noin absurdia tilanetta, kuin kyseinen tilanne oli. Tapahtuma itsessään oli ällöttävä, mutta erittäin puistattavaa tapahtumasta tekee sen, että mediassa on näkynyt parin viimeisen viikon aikana hyvin voimakkaasti #MeToo-kampanija. 

Heti tapahtuman jälkeen mulle ei tullut tyypillistä oksettavaa oloa, vaan ensimmäiset ajatukset oli lähinnä naurahtelua tapahtuneelle ja toteamista " no tälläinen kohtaaminen tällä kertaa ". Mua lähinnä hävettää oma reaktio, sillä kyseistä tapahtumaa ei olisi koskaan kuulunut tapahtua. Mä pohdinkin, että miksi ihmeessä noinkin ällöttävä asia ei herättänyt mun sisällä välittömästi kuohuntaa ja vastarintaa. Vastaus on melko surullinen, mutta hyvin nykyaikaa kuvastava: mä olen tottunut siihen, että joku kommentoi sopimatonta, joku tarjoaa lähijunassa rahaa seurasta, joku koskee pikaruolakan jonossa peppuun, joku  täysin kärppä jätkä tunkee kädet mun housuihin diskossa, joku kuvaa mun persettä omaan MyStoryyn tanssilattialla , sillä " eihän me tunneta, eikä sillää ole väliä" ja kaiken huippuna  joku sanoo ohi mennen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä " Nussitaanko?". Ja mitä mä kilttinä tyttönä vastasin?

" Ei kiitos " Ja räkättävää naurua kaverille.

Yllä mainitut kuvaukset on paloja siitä törkykäytöksestä, jota mä sekä varmasti ja valitettavasti monet muut naiset on joutunut kokemaan. Oletettavaa on, että tälläkin hetkellä tapahtuu epäoikeudenmukaista lääpintä, sopimatonta puhetta ja väärää fyysisyyttä jossain päin Suomea ja maailmaa. MItään kyseisiä tapahtumia ei olisi koskaan saannut tapahtua. Ei koskaan. 

Yleensä kommentit ja tilanteet on juurikin niiitä absurdeja, että reagointikyky häviää vaikka itse en siedä yhtään törkykäytöstä miehiltä. Oma viha ja järkyty purkautuuu itselläni parhaiten puhumalla jollekkin, kuten kavereille jotka toteavat " hyi ja x-määrä kirosanoja" tai sitten juurikin näin kirjoittamalla.

Keskiviikkoillan tilanteessa mies puhui  huonoa suomea " virolaisittain ", mutta se eikä mikään muu kansalaisuus, etnisyys, kulttuuri, sukupuoli, yhteiskunta tai edes uskonto oikeuta minkään tai kenenkään nimissä kysymykseen, joka viittaa suoraan onko ( tässä tapauksessa) naisen genitaalialue peitossa vai mahdollisesti "siveettömästi" esillä. Ei yksinkertaisesti mikään. Kyseiset kysymykset on toisen rajan ylittämistä ja iholle tulemista, eikä se ole missään tapauksessa okei ja hyväksyttävää. 

- Vilma 

PS. Plot twist, tällä hetkellä kun mä viimeistelen tekstiä mulla on jalassa oikein lämpimät nilkkoihin asti yltävät yökkäpyksyt, että ei ole hametta päällä :)