So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Onks toi pylly tullut pizzalla?

Eräänä tavallisena keskiviikkoiltana Snapchatissä:

"Haluatko sä nähdä joku päivä?"

"Minkä ikäinen sä oot?"

"37, ent sä?"

"Sä oot lähempnä mun vanhempien ikää, kuin mua."

"Kuinka vanha sä olet?"

"Sua lähes 20 vuotta nuorempi. Mä voisin melkein olla sun tytär."

" Kumpa olisit."

( Nopea estäminen )

Onneksi kyseinen dialogi ei jatku tämän pidemmälle, mutta voidaan silti kaikki todeta yhteen ääneen että HYI HELVETTI. Vaikka mä olen ollut vähän yli vuoden päivät lain edessä ja fyysisesti "aikuisen näköinen" ties kuinka monta vuotta, (kiitos erittäin varhaisen murrosiän) niin kyllä etoo. Mikä ihme tässä maailmassa saa keski-ikää lähentelevän miehen kysymään abitytöltä ( HUOM: lukiolaiselta / abilta / 19-vuotiaalta ) haluatko nähdä? 

No, en halua nähdä. 

Mä olen miettinyt siitä lähtien kun aloin saamaan huomiota miehiltä eli 16-vuotiaana mikä on se syy, että voi kommentoida toista taka-ajatusten kera, katsoa himokkaasti päivän valossa tai luikerella somekanavia pitkin yrittäen usuttaa dicpickiä mun silmin eteen? Mikä on se raja, kun naissukupuolta edustava alkaa näyttämään "tarpeeksi aikuiselta " niin voi kommentoida? 

"Hei tyttö sulla on kuvat takataskut."

"Aivan okei..."

"Mä oon opiskellut muotoilualaa..."

" Niin varmaan." 

Tämän kaltaisen dialogin mä kävin eräänä kesä iltapäivänä, kun ikää mulle oli kertynyt oikein huimat 16 vuotta. Kyseiset farkkujen takataskut oli just ne aivan totaalisen perinteiset mitä tästä maailmasta löytyy aivan varmasti miljoonia ja miljoonia. Voidaankin siis lukea dialogi uudelleen ja pohtia oliko kyse 16-vuotiaan Vilman takataskuista vai sittenkin takamuksesta.

"Onks toi pylly tullut pizzalla?" ( kuunama, liekki ja munakoiso emojit )

Mun kohdalla näin aikuisena ongelma on se, ettei kommentoiti tilanteessa ole enään kysymyksessä ala-ikäinen sekä vieraan aikuisen välinen tilannen, sillä nyt dialogi tapahtuu aikuiselta aikuiselle. Toisaalta kun lukee kysymyksen "haluatko nähdä" ihan kirjaimellisesti siinä ei ole mitään ns. pahaa taikka ällöttävää, mutta kun kokonaiskuvaan liitetään osapuloien sukupuolet, iät ja miliöö eli tässä tapauksessa somekanava Snapchat sekä se, ettei osapuolet ole koskaan nähneet kysymyksen konteksti muuttuu ällöttäväksi.

Ei asia ei ole niin, ettei mikäänlainen huomio vastakkaiselta sukupuolelta olisi sallittavaa. Tottakai mäkin nautin silloin tällöin miesten huomiosta, kun se pysyy hyvässä mittapuussa. Tämän postauksen ei ollut myöskään tarkoitus olla jokin sortin sotahuuto taikka murskauspallo jolla karkoittaa "miehet ympäriltä".

Tottakai jokainen nainen käsittelee ja miettii saamaansa miesten huomiota omalla tavalla sekä myös määrittää omat rajat sille mikä itselleen ok. Tähän ajatukseen jota olen pyöritellyt ja avanut omien kokemuksien kautta ei varmaankaan ole yhtä ja oikeaa vastausta.

Paitsi sille, ettei seksuaalinenhäirintä ole koskaan ok kasvotusten taikka virtuaalisesti somen välityksellä.

Koko postauksen idean voisi tiivistää ajatukseen:

Mun mieli ja keho eli mun rajat (vaikka tulisin sua vastaan bikineissä se ei tee musta objektia, jolle voi laukoa ehdotuksia vaikka sua kutkuttaisi tosi paljon alhaalta).

- VILMA