Vinyylit

Ääntä vinyylistä

Luodaanpa seuraavaksi katselmus tässä bloggauksessa vinyyleihin. Vinyylit eli LP:t ovat pyöreitä muoviseoksesta koostuvia äänilevyjä, joissa ääniraita on koverrettu levyn pintaan. Ääniraitaa luetaan siihen tarkoitetulla levysoittimella, jonka neulapää lukee ääniuraa. Neula alkaa värähtelemään levyn ääniurassa ja synnyttää siitä musiikkia. Tämä täytyy sitten vahvistaa laitteistolla, jotta saadaan aikaiseksi kunnollinen musiikkielämys.

Olen sen verran nuorta sukupolvea, että kun cd-levyt saapuivat hukkuivat c-kasetit, mini-disc, yms niinden varjoon. Cd oli tuolloin nuoruudessani se käytetyin medialähde ja pitkään. Nykyisin musiikkia saa todella helposti ja halvalla erilaisista suoratoistopalveluista. Eikä niiden kuunteluun myöskään tarvitse kännykkää kummempaa laitetta. Miksi sitten tuhlata rahoja kymmeniä euroja vanhanaikaiseen äänilevyyn? Noh.. Suoraa vastausta on vaikea antaa. Vinyylilevyssä on ehkä suurimmaksi osaksi se, että omistat palan vanhaa historiikkia ostaessasi esimerkiksi alkuperäisen 80-luvulla tehdyn albumin. Mukavaa on myös keräillä tietyn bändin levyjulkaisurepertuaaria ja muistella nuoruutta, kuinka noitakin kappaleita tai albumeita kovasti silloin kuunneltiin. Levyn kansia ja sisäpussin kuvia sekä tekstejä on miellyttävää katsella samalla, kun neula raapii levyn pintaa. Näiden kanssa joka kerta ryhdytään kuuntelemaan musiikkia erilaisella tavalla, eikä niin että näpsäytettäisiin vain play-näppäintä spotifystä. Niissä todellakin on se oma tunnelma ja juttunsa, jota on vaikea selittää.

Sekoitus uutta ja vanhaa
Kuuntelusetti

Uusintapainoksia vinyylilevyissä ei pidä tietenkään unohtaa. Joiltakin vanhoilta yhtyeiltä ei välttämättä ole edes aikaisemmin ollut tuotantoa vinyylillä, vaan ne on vasta nyt tehty uutuuspainoksena. Yhä enemmän ja enemmän myös uudet yhtyeet tekevät musiikkia vinyylille eivätkä pelkästään cd-levylle. Minusta tämä on hieno juttu! Kaltaiseni vinyylimies tarkistaa aina tekeekö suosikki bändi vinyylipainoksen, eikä tähtää pelkästään cd ja suoratoistomarkkinoille.

Olen ollut kuuntelemassa todellista "highend" hifiä eräässä omakotitalossa, jossa huoneistoala oli pyhitettynä pelkästään musiikin kuunteluun.

Miten voin kuunnella lp-levyltä musiikkia?

Jos nyt joku tässä vaiheessa blogia alkaisi innostumaan tästä harrastuksesta, avaan hieman mitä se vaatii. Vinyylilevyjen kuunteluun vaaditaan oma laitteistonsa. Päälaitteena tietenkin tarvitaan vinyylilevysoitin. Näihin laitteisiin ja "hifiin" ylipäätään voi laittaa kaikki omat ja naapurin rahat, ei ole siis yläkattoa (niin kuin ei rannekelloissakaan...). Olen ollut kuuntelemassa todellista "highend" hifiä eräässä omakotitalossa, jossa huoneistoala oli pyhitettynä pelkästään musiikin kuunteluun. Tälläiset ratkaisut eivät mitään halpoja todellakaan ole. Kuunnellessani siellä musiikkia totesin, että mikä tahansa musiikki kuullostaa hyvältä oikeassa ympäristössä kunnon laitteilla! Oma suositukseni on, ettei aluksi osta kaikkein kalleinta eikä tietenkään halvinta vaihtoehtoa. Tällöin ei sitten harmita niin paljoa jos harrastus ei saakaan tuulta alleen. Itse tutkiskelin erilaisia arvosteluita, foorumipalstoja, youtubea pitkään kunnes kysyin ammattimaista opastusta ystävältäni laitteiden hankinnassa.

Levysoitin
Vahvistin
Jalustakaiutin KEF Q300
Riaa korjain

Jos hankitussa vinyylilevysoittimessa ei ole sisäänrakennettua Riaa-esivahvistinta, on se ostettava erikseen. Riaan tehtävänä on tehdä taajuuskorjausta äänilevyä lukevalle äänirasialle. Hifistimiehet ostavat nämä laitteet yleensä erikseen, koska sisäänrakennettuna ne yleensä eivät ole niin laadukkaita kuin erillisinä laitteina. Kaiuttimien virkaa minulla hoitaa KEF:n jalustakaiuttimet. Omat laitteeni ovat vielä alkutason hifiä, mutta tarkoituksena niitä olisi jollain aikavälillä päivittää parempaan kalustoon.

Ohjeena siis kirpputorihaukoille, tarkistakaa kunto levyistä ja jättäkää naarmuiset hyllyyn.

Mistäs levyjä?

Mistä sitten saa lp-levyjä? Suurimmalla osalla kirpputoreista, joissa olen käynyt on ollut vinyylilevyjä. Levyjä ei välttämättä tuommoisessa myyntipaikassa ole pidetty kovinkaan hyvänä, jolloin niitä ei myöskään paljoa tule sieltä ostettua. Huono kuntoista levyä kun ei kannata kuunnella, koska siitä voi seurata neulavaurioita. Eikä naarmuisesta levystä kyllä kuunteluelämyskään ole kummoinen. Ohjeena siis kirpputorihaukoille, tarkistakaa kunto levyistä ja jättäkää naarmuiset hyllyyn. Antikvariaatit sekä osto -ja myyntiliikkeet pitävät yleensä hyvää huolta levyistä. Levyt mahdollisesti myös pestään ennen jälleenmyyntiä. Näillä levyillä on yleensä myös myyntihinta korkeampi, kuin kirpputorilevyillä. Uusia levyjä saa musiikkiin erikoistuneista verkkokaupoista ja kivijalkamyymälöistä.

Levyhylly tällä hetkellä

Tässä kevyt raapaisu vinyyliharrastuksen maailmaan. Tämä on hieno musiikin kuuntelemisen muoto, eikun kaikki mukaan harrastamaan!

kansikuva pixabay