Rannekellot

Pohdintaa rannekellojen valtamerestä

Kello -ja kultasepän liikkeissä on valinnan varaa laidastalaitaan. Kellomerkkejä ja malleja löytyy satoja, ellei tuhansia. Ennen kellon ostopäätöstä olisi mielestäni hyvä miettiä valmiiksi uuden kellon käyttötarve. Yleensäkin kelloliikkeissä on erittäin asiantunteva henkilökunta auttamassa hankintapäätöksen teossa. Varsinkin ensimmäisen kellon hankinta olisi mielestäni hyvä tehdä esimerkiksi paikallisesta kivijalkamyymälästä. Tällöin saadaan varmasti hankittua oikeanlainen kello sekä samalla tulee tukeneeksi perinteikästä yritystoimintaa. 

Valitettavasti on todettava, että näissä kelloissa ei ole panostettu kuin ulkonäköön ja ainut mistä kuluttaja maksaa on merkki sekä sen status maailmalla.

Kelloliikkeissä otetaan asiakas hyvin huomioon sekä kerrotaan kelloista tarkempaa tietoutta niitä kysyville. Myyjät pyrkivät löytämään sopivan kellon, joka miellyttäisi ranteessa pitkään. Mistä sitten tietää minkälaisen kellon ostaa? Eikö pelkästään ulkonäkö riitä ostopäätökseen, jos kello miellyttää omaa silmää? Vastaukseni tuohon kysymykseen on toki kyllä. Uutta rannekelloa ostaessa voisi kuitenkin pysähtyä miettimään ulkonäön lisäksi, mitä siellä takakannen alla on tai missä kello mahdollisesti on valmistettu.

Daniel Wellington

Nykyään kelloja valmistaa lähes kaikki vaatemerkkivalmistajat kuten Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Guess, Michael Korss yms. Näiden lisäksi on tullut muotimerkkejä koruille ja kelloille, kuten Daniel Wellington ja Paul Hewith. Vaatevalmistajat alkoivat tehdä kelloja myyntiin, kun pukeutumiseen paneutuneet ihmiset tarvitsivat myös kelloja asukokonaisuuksia valikoidessaan. Valitettavasti on todettava, että näissä kelloissa ei ole panostettu kuin ulkonäköön ja ainut mistä kuluttaja maksaa on merkki sekä sen status maailmalla. Osa muotikelloista valmistetaan halvalla surutta kiinassa ja muokataan näyttämään tietyn brändin tuotetta. Lisäksi ne voivat olla suoranaisia kopioita laadukkaista sveitsiläisistä kelloista. Myöskään muotikellojen takakannen alla ei ole mitään laadukasta, vaan halvalla toteutettu kiinalainen patterikoneisto. 

Ei siis todellakaan tarvitse olla kovanluokan kelloharrastaja tai ökyrikas, että omistaa tunnetun kellovalmistajan kellon.

Muotikellojen valttikortti on niiden ajaton ulkonäkö ja hinta, sillä yleensä ne ovat kalleimmillaankin parin sadan hintahaarukassa. Miksi sitten ei voisi ostaa vaatemerkkivalmistajan kelloa, jos se näyttää hyvältä ja on lompakolle sopivan hintainen? Tietenkin voi ja saa ostaa! Muotimerkkikellot ovat omasta mielestäni ylihinnoiteltuja niiden laatuun nähden. Totta on, että kellojen ulkonäkö merkitsee paljon, sillä kellothan ovat osa pukeutumista.

Certina Ds Action Patterimalli

Myös oikeilta kellomerkeiltä saa automaattisia -ja paristokäyttöisiä kelloja muutamilla sadoilla euroilla. Lähes kaikilta kellovalmistajilta löytyy heidän tarjoamistaan tuotteista patterimallisto. Nämä ovat toki luonnollisestikin myös halvempia, kuin mekaaniset versiot. Näihinkin kelloihin on kuitenkin panostettu, sillä sisällä sykkii kuitenkin laadukas koneisto. Ei siis todellakaan tarvitse olla kovanluokan kelloharrastaja tai ökyrikas, että omistaa tunnetun kellovalmistajan kellon. Hyvänä esimerkkinä voisi käyttää Omega Seamaster kelloa, josta on saatavilla molemmat koneistoversiot. Myös huokeammassa hintaluokassa kelloja tuottavia brändejä ovat esimerkiksi Certina, Seiko, Orient ja Tissot. Muotimerkit eivät panosta niin paljoa koru -ja kellopuoleen, koska heidän ydinbisnes keskittyy vaatteisiin.

Omega Seamaster Automaatti

Yhteenveto:

Oma ensikelloni oli patterikäyttöinen muotimerkkikello, johon olin erittäin tyytyväinen ja käytinkin sitä päivittäin useiden vuosien ajan. Vasta viime aikoina syvennyttyäni enemmän kelloihin tajusin, että samalla rahalla olisin saanut oikeasti suunniteltua käsityön jälkeä. Patterikellot ovat tietenkin huoltovapaampia ja helpompia yleisesti käyttää, koska niiden ajan pitävyydestä ei tarvitse olla enää ensiasetusten jälkeen huolissaan. Automaattikellot tapansa mukaan voivat vähän jäädä tarkasta ajasta ja niitä joutuu säätämään, kun taas patterikellot tikittävät tarkkaa aikaa kunnes paristoista loppuu virta. Ei ole ollenkaan pois suljettua, etteikö minun seuraava kello olisi paristokäyttöinen.

Ensimmäisen kellon täytyy olla juuri sellainen, kuin sen itselleen kokee sopivaksi. Kello voi aivan hyvin olla muotimerkkivalmistajan brändäämä aikarauta tai pelkkiin kelloihin keskittyvän merkkitalon suunnittelema aikaan saannos, kunhan se näyttää ja tuntuu itsestä siltä oikealta valinnalta.

Omega ja Certinan kellokuvat on saatu harrastaja ystävältäni. Kansikuva pixabay.