So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Harrastukset

Johtotehtäviä

En osaa sanoa tekeekö välijohdot ja kaiutinkaapelit suurta muutosta äänenlaatuun, mutta tässä blogauksessa olisi tarkoitus se korvakuulolla selvittää. Tietenkin todellisen muutoksen kaapelien eroavaisuuksista saisi todistettua mittaamalla taajuusmuutokset, mutta siihen minulla ei ole välineitä. Luotan nyt tässä hupitestissä omiin korviini.

Kaapelit ovat kiivas keskustelunaihe hifistipiireissä ja ne jakavat mielipiteitä todella paljon. Itse pidän kalliiden kaapeleiden hankkimista musiikin kuuntelun parantamiseksi typeränä investoinnilta, vaikka olen lukenut artikkeleita jotka todistavat kaapelien eroavaisuuden todelliseksi. Ehkä se lopulta kuitenkin on kuuntelijan korvassa, mitkä kaapelit toimivat omalla laitteistolla. En rupea blogissani hifikaapeleita sen enempää puimaan, koska se ei ole tämän tekstin alkuperäinen tavoite.

Van Den Hul RCA
Consonance Billie RCA
Tarvike RCA

Minulla on yhdet välikaapelit eli RCA -johdot Van Den Hul -merkkiset ja toiset ovat perus tarvikejohdot. Nyt sain työkaveriltani yhden parin Consonance billie -kaapeleita, jotka ajattelin sijoittaa tarvikejohtojen tilalle riaan ja vahvistimen väliin. Näiden lisäksi sain vielä yhdet parit kaiutinkaapeleita, joiden merkkiä en saa tunnistettua koska ovat itsetuunatut. Minulta löytyy entuudestaan Van Den Hul kaiutinkaapelit, jotka olen itse tehnyt tuplavedoksi. Tuo tarkoittaa sitä, että olen rakentanut kaapelivedon molemmille elementeille, eli bassolle ja diskantille

Tuplaveto kaiuttimelle
Testauksessa käytetyt levyt

Ajatuksena tässä leikkimielisessä testissä oli tehdä pari kuuntelukierrosta eri levyillä ja kaapeleilla. Ensin kuuntelen musiikkia omalla setilläni ja teen toisen kuuntelukerran heti perään testikaapeleilla. Teen vielä loppuun yhden kuuntelutestin omilla kaiutinkaapeleilla, mutta lainatuilla rca johdoilla. Testauslevyiksi valikoituivat Led Zeppelin 2, Zz Top Recycler ja David Gilmour Rattle that lock. 

Omat diy-kaiutinkaapelit Van Den Hul
Testauksessa käytetyt diy-kaiutinkaapelit

Vaikka en olekaan mikään hifisti enkä kokenut musiikin kuuntelija, huomasin heti pienen eron oman ja lainattujen kaapeleiden välillä. Kuultu eroavaisuus voi olla placeboa, mutta eläydytään nyt siihen tunteeseen, että eroa löytyi. Huomasin lainattujen kaiutinkaapeleiden tummentavan ääntä. Ne madalsivat korkeimpia ääniä ja poistivat ns. "suhuässää". Tuo toki ei ollut minusta hyvä parannus, koska tykkään enemmän kirkkaasta saundista. Ehkä eri kaiuttimilla nuo kaapelit voisivat toimia paremmin, mutta Q300 Kefeillä en mielestäni saanut ääneen parannusta. RCA -johdoilla en saanut mitään lisäarvoa kuunteluelämykseen ulkonäköä lukuunottamatta. Ohitin RCA -johdot soittamalla samoja musiikkikappaleita digitaalisesti Ipadilta käyttäen apuna AirPort Express laitetta. Tuolloin ääni siirtyi suoraan vahvistimesta kaiuttimiin, eikä välissä ollut uusia RCA -johtoja. Tietenkin eroavaisuutta tulee jo siinä, että musiikkia ei soiteta vinyyliltä vaan Spotifystä. Minusta muutosta musiikkiin ei tullut korvakuulolla löydettäväksi RCA -johtoja vaihtamalla.

Soittimessa ZZ-Top

Mukavaa oli viettää sunnuntai iltapäivää testaillen kaapeleita ja ennenkaikkea hyvän musiikin parissa. Vaikka tuon kaapelitestin teinkin pelkästään korvakuulolta, tuotti se jotain pientä tulostakin. Tuntuu, että nuo kaapelit ovat vähän "henkimaailman" juttuja, mutta silti niille löytyy oma ostajakuntansa. Lopputuloksena on, että en lähde vaihtamaan nykyisiä kaiutinkaapeleita toisiin, koska olen niihin todella tyytyväinen. Tämäkin testi osoitti sen, että nykyiset kaapelit hoitavat hommansa erittäin hyvin. Tarvike RCA-kaapelit oli tarkoitus joskus vaihtaa merkkijohtoihin, vaikkei testatessa niiden vaihtaminen ääneen vaikuttanutkaan. Kuten kirjoitin aikaisemmin se on ulkonäköasia.

kansikuva pixabay