Tietokirjat

Tietokirja kelloista kiinnostuneille

Kevät meni ja kesäkin hiljalleen alkaa kaikesta lumi ja räntäsateesta huolimatta saapua meille. On siis aika pyrkiä kirjoittamaan sydäntä lähellä olevista harrastuksista taas enemmän, kun se on tässä kaiken muun tekemisen ohella päässyt vähän unohtumaan. Blogataan taas ja pyritään tuottamaan mahdollisimman laadukasta jälkeä luettavaksi! 

Olen huomannut tässä kevään aikana, kuinka rannekellot ovat tulleet enemmän esille ja kiinnostus niitä kohtaan on selvästi kohentunut. Harrastajapiireihin on muodostumut uusia ns. Alalajeja, kuten tiettyyn kellomerkkiin keskittyneitä harrastajia. Tämän "alalajin" harrastajat hankkivat vain yhden kellovalmistajan kelloja. Facebookista voikin esimerkiksi tutustua paremmin ryhmään seikoholistit. Hieno juttu, että tätäkin harrastusta viedään tällä tavalla omatoimisesti eteenpäin. Etelä-Suomessa on järjestetty kevään aikana useita kellotapahtumia joihin en valitettavasti ole itse päässyt mukaan, vaikka olisin halunnutkin. Onneksi näitä Järjestetään tasaisin väliajoin ja ehkä saadaan joskus harrastajatapaaminen järjestettyä myös Joensuussakin.

Sitä ei selvästikään ole tehty luettavaksi kertaistumalta vaan sen ääreen on tarkoitus palata ja syventyä tarvittaessa uudelleen.

Kuten yllä jo mainitsinkin kellot ovat nousemassa paremman tietoisuuden nousuputkeen. Kelloista kiinnostuneen henkilön on hyvä hankkia itselleen selkeä ja luotettava tietolähde. Internet on pullollaan kaikkea mahdollista kelloihin keskittyvää materiaalia kuten foorumit, Youtube ja harrastajayhteisöt. Minusta kivempi ja perinteisempi vaihtoehto on myös kokeilla kelloista kirjoitettua kirjaa.

Rolex osio

Kellomieskirja on Joona Vuorenpään kirjoittama tietopläjäys kelloista suomeksi. Vastaavanlaista kirjaa ei oikeastaan ole suomeksi ennen julkaistu, joka on hieno harppaus automaattisten rannekellojen tutummaksi tuomiselle. Opus on isoilla kuvilla varustettu sekä erittäin laajalla tietämyksellä kirjoitettu kokonaisuus, jossa käsitellään paljon erilaisten kellomerkkien taustaa ja historiaa. Tunnetuimmat ja vähän etäisimmätkin luksusmerkit kuvitetaan näyttävästi tämän opuksen kansien väliin. Kirjassa tutustutaan erilaisiin kellomalleihin ja kerrotaan miksi jokin tietty kello on suunniteltu esimerkiksi sukeltajia tai lentäjiä varten. Kellomieskirjassa ei suinkaan keskitytty pelkästään kalleimpiin kellomerkkeihin, vaan se sisältää myös paljon tietoa keskiluokan ja halvemman tason kelloista. Kellomieskirja kuuluukin jokaisen kelloharrastajan kirjahyllyyn, josta sen voi aina ottaa uudestaan suurennuslasin alle luettavaksi. Sitä ei selvästikään ole tehty luettavaksi kertaistumalta vaan sen ääreen on tarkoitus palata ja syventyä tarvittaessa uudelleen. Kirja ei toki ole suunnattu pelkästään harrastajille vaan kaikille kelloista ja niiden historiasta kiinnostuneille.

Seikoista kertova osio

Tämä kirja on yllättäen erittäin haluttua ja kuumaa tavaraa, eikä sitä enää saa kaupoista. Joulun alennusmyynneille julkaistiin viimeisin uusi painoserä, joka myytiin erittäin halpaan noin 15 euron hintaan (ovh 60€) loppuun hetkessä ympäri Suomea. Itse jäin tuolloin nuolemaan näppejäni ja kirjaa en kerennyt ostamaan, mutta onneksi sain sen kuitenkin luettavaksi ystävältäni. Nähtäväksi jää milloin julkaisija saa taas aikaan uuden painoksen kyseisestä opuksesta. 

Loppujen lopuksi isot ja tarkat kuvat täydentävät kellomieskirjan selkeästi toteutettuja sivuja, joiden avulla aiheesta tietämättömämpikin saa hyvän kokonaiskuvan lukemalleen tekstille.

Kelloharrastajat Facebook ryhmässä alkoikin erään kelloharrastajan toimesta pieni kirjan kierrätyskampanja. Kyseinen harrastaja laittoi oman Kellomies kirjansa jakoon muille harrastajille, jotta mahdollisimman moni kiinnostunut saisi kirjan luetuksi ja koetuksi. Ilmoitin itsenikin kyseiseen kiertorinkiin, että saan allekirjoitettua tuon kyseisen kirjan ja kulkemaan sen Joensuun kautta. Yritän kuitenkin saada mahdollisesta seuraavasta kirjaerästä ostettua kyseisen opuksen itselleni.

Sukeltajankellot

Kellomieskirjan mielenkiintoisemmista aiheista oli suomalaisesta Stepan Sarpanevasta kertova osio. Stepan on maailmalla arvostettu Suomalainen kelloseppä, joka valmistaa käsityönä upeita rannekelloja. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Sarpanevan kellorepertuaariin, sillä se on uskomattoman hieno kattaus Suomalaista osaamista ja tarkkuutta. Tutustuin myös syvällisemmin erilaisten koneisto -ja kellotyyppien historiaan sekä käyttötarkoituksiin. Kirjasta saa enemmän tietoa siitä miksi kellomalleja on useita erilaisia, kuten sukeltajankello, lentäjänkello ja pukukello. Jokaisella mallilla on ollut jokin alkuperäinen tarve mihin ne on suunniteltu. Tietokirjasta saa myös hyvän kokonaiskuvan kellojen erilaisista automaattikoneistoista. Loppujen lopuksi isot ja tarkat kuvat täydentävät kellomieskirjan selkeästi toteutettuja sivuja, joiden avulla aiheesta tietämättömämpikin saa hyvän kokonaiskuvan lukemalleen tekstille.

Mahdollista uutta painosta odotellessa kirjaa saattaa saada käytettynä kirpputorilta tai divareista sekä lainaamalla kirjastosta. Eikun onnea etsimiseen!