Rannekellot

Seiko skx009k2

Kevyesti historiaa

Seiko on Japanilainen kellovalmistaja eikä tämä siis ole peräisin perinteisesti sveitsistä, kellojen syntymaasta. Seikon tarinan alku lähti vuonna 1881 Tokiolaisesta kultasepänliikkeestä. Kuitenkin ensimmäiset Seiko merkkiset kellot tulivat myyntiin myöhemmin 1900-luvun alussa. Aikalailla samoihin aikoihin alkoi kelloja tulla myyntiin, kuin muillakin isommilla ja arvokkaammilla brändeillä. Seiko SKX009 kello tuli ensikertaa julki vuonna 1996 ja sai menestyksekkään vastaanoton. SKX009 onnistui olemaan hyvä valinta niin sukeltajille, kuin sporttisemmistakin kelloista pitävien keskuudessa. 

Full Set

Seiko SKX009K2

Tarkastellaanpas lähempää minun Seiko SKX009K2 eli "pepsi" automaattikelloa. Pepsi nimitys tulee bezelin eli kellon reunuksen värityksestä. Pepsiksi kutsutaan myös muitakin tämän värityksen omaavia kelloja. Kellon voi ostaa valmiina teräsrannekkeella tai sukelluskelloille ominaisemmalla kumirannekkeella.

Hommasin oman "pepsini" Jubilee teräsrannekkeella. Tuo alkuperäinen jubilee mallinen ranneke on hieman rihvelimäinen kapistus. Kalisee, kolisee ja pitää ääntä kuin kalkkarokäärme. Kiinnikelukkokaan ei ole kovin laadukkaan tuntuinen. Myös rannekkeen irroittaminen kellosta on tuskallinen operaatio, varsinkin huonohkoilla välineillä.. Loppujen lopuksi kun tuota aikansa pitää ranteessa se on ihan miellyttävän tuntuinen ja huomaamaton.

Jubilee ranneke

SKX009 on malliltaan sukelluskello ja lupailee toiminnallisuuden 200m syvyydessäkin. Todellisuutta vedenpitävyyden kanssa en ole päässyt testaamaan, mutta pienet kastumiset eivät tätä ole haitanneet. Sukelluskellolle ominainen pyörivä bezel on hieno puna-sininen väritykseltään. Kellosta löytyy myös päivyri ja viikonpäivä näyttö. Tämä malli ei ole "hackable" eli aikaa säädettäessä sekuntiviisari ei pysähdy. Tämä puute on kellon sisäisen automaattikoneiston ominaisuus. Itse en koe sitä kovinkaan pahasti ongelmana. Kelloa ei saa niin helposti sekunnilleen "oikeaan aikaan". Olen kellottanut omalle mallilleni n. 10sekunin edistämisen päivässä, joka on hyvin ominaista näissä Japanilaisissa kelloissa. Ei kai kellään nyt elämä niin tarkkaa ole näiden kanssa?

Seiko SKX009

Kellotaulu on kauniin tumman sininen sekä lume eli pimeähohto on ällistyttävän kirkas pitkään. Taulun halkaisija 41mm ei tunnu isolta ranteessa. Paksuuden kellolla ollessa 13mm tuo hieman ongelmia vaivatta hihan alle luiskahtamiselle. Koneisto lupaa 40 tunnin käyntivaran eli käyttämättömänä piirongin laatikossa se voi tuon ajan olla pysähtymättä.Tässä mallissa ei valitettavasti myöskään ole avonaista takakantta, josta koneiston käynti näkyisi hienosti. Välttämätöntä tuo ei minusta ole, mutta hieno lisä kellolle.

Valoa pimeään
Takapuoli

Tiedot:

  1. Halkaisija 41mm
  2. Paksuus 13mm
  3. Rannekkeen leveys 22mm
  4. Koneisto Seikon automaatti 7s26
  5. Seikon mineraalilasi
  6. Viikonpäivä ja päivyri
  7. Pyörivä puna/sini bezel
  8. Sukellusominaisuus 200M
  9. Umpinainen takakansi
  10. Ruostumatonta terästä

Yhteenveto

Olen todella tyytyväinen tähän kellomalliin, joka on hinta/laatusuhteeltaan erittäin hyvä sporttinen vaihtoehto perinteiselle rannekellolle. Rannekkeen saa onneksi vaihdettua erilaiseksi, jos tuo jubilee ei miellytä. Seikon omia "jykevämpiä" metallirannekkeita saa esimerkiksi Ebaysta. Myös muunlaiset rannekkeet, kuten natot ja nahkaiset perusrannekkeet käyvät tämän kanssa oikein hyvin.

Tämä kello on melko suosittua mallia hinta/laatusuhteensa takia, joten sitä ei välttämättä ole aina tarjolla. Onneksi harrastajapiireissä ja verkkokaupoissa näitä näkyy yleensä myynnissä. Taisin myös joulun pyhinä Joensuulaisessa liikkeessäkin vastaavanlaisen nähdä. Kello on minulla arkisessa käytössä, vaikka paksuutensa takia sujahtaa vaivatta myös kauluspaidan hihan alle.