So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

kelloharrastus

Kellokauppaa verkossa ja kyläkaupassa

Kävin Keskisen Kellon liikkeessä lomareissun yhteydessä muutamia vuosia sitten, kun kellot alkoivat tuolloin enemmän kiinnostaa ja kellokauppa sattui olemaan Tuurin kyläkaupan yhteydessä. Keskisen Kello Oy on toiminut pitkään rannekellojen ja korujen myyjäliikkeenä. Liike sijaitsee Veljekset Keskisen kyläkaupan yhteydessä Tuurissa. Keskisen Kellolla on selkeä ja laaja valikoima kelloja sekä koruja myös heidän verkkosivuillaan. Kysyin Jari Keskiseltä muutamalla kysymyksellä kelloista ja kellojen harrastamisesta sekä Keskisen Kello Oy:n tulevaisuuden näkymistä.

Kerrotko miten Keskisen Kello Oy sai alkunsa?

Periaatteessa koko Keskisen Kellon tarina lähtee Toivo Keskisestä eli minun isoisästäni. Hän aloitti lähes päätoimisen kellokaupan pyörittämisen kellarissaan 1976, kun isäni ja setäni ostivat häneltä Keskisen kyläkaupan. Isoisän jäädessä eläkkeelle vuonna 1982, isäni osti hänen kellovarastonsa ja osakeyhtiöitti Keskisen Kellon. Samalla liike siirrettiin otsikkokuvassa näkyviin liiketiloihin aivan Keskisen Kyläkaupan viereen. Tuohon aikaan Keskisen Kello Oy tunnettiin erikoisista tempauksista, kuten kellojen ja tavaroiden ilmaiseksi jakamisesta. Isä käytännössä vain rahoitti Keskisen Kellon toiminnan, eikä hän ehtinyt kyläkaupan ohella keskittymään kelloliikkeen pyörittämiseen.

Itse olin ensimmäistä kertaa kelloliikkeessä kesätöissä 18-vuotiaana, jolloin kiinnostus kelloja kohtaan heräsi. Lähdin armeijaan heti lukion jälkeen ja armeija-aikoina minulle sekä veljelleni heräsi ajatus kelloliikkeen verkkokaupasta. Mietimme silloin, että jos meinattiin ryhtyä sitä toteuttamaan niin se on tehtävä heti, koska markkinoilla oli vielä vähän toimijoita. Veljeni oli tällöin tiiviisti koulussa, joten minä päätin jäädä armeijan jälkeen kelloliikkeeseen vuodeksi perustamaan verkkokauppaa.

Silloin isä oli vielä täysin ohjaksissa eikä vanhan kansan kauppiaana uskonut verkkokauppaan ja linjasi strategiaksi, että edullisella alustalla voitaisiin sitä lähteä kokeilemaan. Myyntiä alkoi tulemaan sen verran, että muutamassa kuukaudessa tajusimme veljeni kanssa verkkokaupan tulevaisuuden potentiaalin. Heti verkkokaupan perustamisen jälkeen ja tilikauden päättyessä oli sopiva aika tehdä sukupolvenvaihdos, jolloin ostimme yrityksen isältämme vuonna 2009.

Millaista on työskennellä kellojen parissa?

Kellojen parissa työskenteleminen on mielestäni todella mielenkiintoista. Työni olisi vielä mielenkiintoisempaa, jos meillä olisi enemmän arvokelloja valikoimissamme. Valitettavasti en enää itse ehdi juurikaan työskentelemään suoranaisesti kellojen parissa, koska hoidan meidän verkkokaupan kehittämistä ja markkinointia. Itse kelloille ja niiden myynnille jää aivan liian vähän aikaa, mutta seuraan kuitenkin jatkuvasti mitä kellomarkkinoilla tapahtuu.

Miten rannekellojen myynti on kehittynyt vuosien saatossa?

Ymmärtääkseni kellojen myynti on Suomessa kasvanut oman urani aikana. Suomessa ei julkaista alan lukuja, joten tästä ei ole varmaa tietoa. Sveitsissä kelloteollisuus oli kovassa kasvussa tämän vuosikymmenen ensimmäisellä puolikkaalla, mutta pari viime vuotta ovat olleet melko huonoja ja myynnit ovat laskeneet.

Keskisen Kello Oy Tuurissa

Mitkä ovat Keskisen Kellon tulevaisuuden näkymät?

Meillä on vahva usko tulevaisuuteen. Aiomme perustaa kansainvälisen verkkokaupan ja lähteä hakemaan sen avulla kasvua myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Tiedämme, että osalla tuotteistamme on siellä kysyntää. Samalla meidän täytyy vahvistaa asemiamme Suomessa, koska kansainväliset kilpailijamme tulevat varmasti jossain välissä Suomeen.

Harrastatko itse kelloja ja mitä mieltä olet kellojen harrastamisesta?

Omasta mielestäni harrastan kelloja, mutta tämä riippuu varmasti vähän siitä miten kukakin kelloharrastajan määrittelee. Minulla on ollut vasta muutamia rannekelloja, joten ei minua kovin aktiiviseksi kelloharrastajaksi voi kutsua. Pidän kelloista ja olen kiinnostunut niistä, mutta olen sen verran nuuka etten ole vielä malttanut montaa arvokelloa ostaa. Haluan, että ostamani arvokellot ovat ns. varmoja sijoituksia, joita on sitten mukava säilyttää vaikka omille lapsille.

Liiketila

Kellotori nimisessä Facebook-ryhmässä oli jonkinlainen keräys huijauksen kohteeksi joutuneelle kelloharrastajalle. Olitteko mukana tässä keräyksessä?

Tosiaan eräältä kellotori-ryhmän jäseneltä oli huijattu rannekello ja kyseinen harrastaja postasi ryhmän seinälle tapahtuneesta varoittaakseen muita. Hän kertoi säästäneensä vuoden päivät tätä uutta kelloa varten ja lopulta kun hän sai sen hankittua, kello ei tuntunutkaan mieleiseltä. Hän päätti myydä kellon ostaakseen mieluisamman vaihtoehdon. Hän sopi kaupoista huijarin kanssa, joka esiintyi facebook ryhmässä tekaistulla profiililla. Huijari lähetti todisteeksi kuvakaappauksen maksutositteesta, joka osoittautui väärennökseksi.

Aktiivisen keskustelun keskellä eräs kelloharrastajista sai idean, että eikö me muut harrastajat voitaisi jotenkin auttaa tässä tilanteessa. Siitä lähti ajatus, että huijatulle harrastajalle hankittaisiin se mieluinen Seiko-kello, minkä hän olisi halunnut ostaa. Useat kymmenet harrastajat ilmoittautuivat lähes heti auttamaan.

Minulle tapahtuma tuli ilmi muiden harrastajien toimesta, koska he olivat huomanneet että meillä on myynnissä kyseinen Seiko-kello. Tässä vaiheessa lupasin ilman muuta osallistua keräykseen antamalla kovat alennukset kellosta. Ei mennyt kauaa, kun huomasimme että mukaan oli lähtenyt jo niin paljon porukkaa ettei alennusta enää tarvittu. Henkilö, joka oli laittanut keräyksen aluilleen sopi huijatun kanssa, että keräyksen ylittävät rahat lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen.

Kun kuulin että loput kerätyistä rahoista aiottiin lahjoittaa lasten syöpäosastolle, päätin että Keskisen Kello osallistuu keräykseen lahjoittamalla kyseisen Seikon huijatulle. Näin kaikki kerätyt rahat saatiin oikeaan osoitteeeseen. Yhteensä lahjoituksia kertyi 1340€.

Kuvat Jari Keskinen