Rannekellot

Oris Big Crown ProPilot

Otetaanpa tarkasteluun uusi kaunokaiseni, Oris Big Crown ProPilot. Oris syntyi 1900-luvun alussa, kun Paul Cattin ja Georges Christianin ostivat yhdessä kellotehtaan ja perustivat siihen oman yrityksen, Oriksen. Aluksi tehtaassa tuotetut kellot olivat taskukelloja, mutta vuonna 1925 niihin alettiin lisäämään rannekkeita. Tuolloin Oriksen ensimmäiset rannekellot saivat syntynsä. Minun aikaisempi tuttavuuteni Oriksen kelloihin on lähes olematon. Olin tietoinen heidän sukeltajankelloistaan, mutta en ollut tutustunut ollenkaan muuhun kellotuotantoon. Orikselta kuten muiltakin Sveitsiläisiltä kellomerkeiltä löytyy kelloja laidasta laitaan, myös sporttisempaan makuun. Hyvänä esimerkkinä voisi pitää suomalaisen Valtteri Bottaksen kellomallistoa.

Uutta kelloa hankkiessani oli tarkoitus hommata ns. pyhäkello tai pukukello. Kellokokoelmassani oli tuolla hetkellä pelkästään sporttisia sukeltajankelloja, joten oli aikakin saada jotain korumaista niiden rinnalle. Sattumalta törmäsin tähän Oriksen malliin ja aloinkin tekemään siitä taustatutkimusta. Kyseinen kello osoittautui juuri semmoiseksi, jolle olin asettanut omat valintakriteerini. Pääasiassa asioita, joita olin kellolle asettanut oli: Sirous, kultaus, yksinkertaisuus, perinteinen nahkaranneke ja laatu. Kuopiossa lomareissun yhteydessä päätin ostaa Oriksen itselleni.

Oris laatikossa
Laatikon sisältö
Oris Big Crown
Ranteessa
Rannetusta

Kellon laatikko on tehty sisältä mustasta nahkasta ja ulkokuori laatikosta on jämäkkää pahvin kaltaista materiaalia. Yleistuntuma kellolaatikolle on laadukkaampi, kuin muiden omistamieni kellojen. Sisältöön kuului kellon lisäksi tietenkin takuukortit ja ohjekirja. Näiden lisäksi sain kaupan päälle  Oriksen kellokatalogin. Tuohan ei keräilijälle tai harrastajalle ole niin välttämätön, mutta mukava lisä kokonaisuuteen. 

Tällä kellomallillaan Oris on sisääntulija luksuskellojen maailmaan. Uskomatonta, miten laadukasta käsityötä on saatu aikaiseksi tähän kelloon ja hintaluokkaan. Kellossa oli mukana ruskea nahkaranneke, mutta melko nopeasti halusin sen vaihtaa toiselta harrastajalta ostettuun python kuivoituun  nahkarannekkeeseen. Kellotaulun yksityiskohdat ja valkoinen tausta pääsevät lähikuvissa nätisti esille. Kultainen bezel ja numerointi antavat kellolle korumaisen tunnelman.

Oris Big Crown kellossa on sveitsiläinen Sellita SW200-1 perustuva Oriksen oma 754-koneisto, joka on osoittautunut todella tarkaksi ajan näyttäjäksi. Olen mitannut kellolle noin -2sek/päivä, mikä on hyvä tulos. Koneisto on "hackable" eli sekuntiviisari pysähtyy kellonaikaa asetettaessa, joka mahdollistaa ajan asettamisen tarkemmaksi. Päivyrille on kelloon tehty oma viisari, jonka päässä on punainen puolikuun muotoinen ikoni.
 

Takapuoli
Macro -kuvausta
Päivyri

Tietoja:

  • Ref. 01 754 7696 4361-07 5 20 52
  • Halkaisija = 40mm
  • Paksuus = 11.2mm
  • Rannekkeen leveys = 20mm
  • Materiaali = Ruostumaton teräs
  • Lasi = akryyliä
  • Veden syvyyskestävyys = 50m
  • Läpinäkyvä takakansi
  • Sveitsiläinen koneisto Oris 754 perustuu Sellitan SW200-1

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan tähän Orikseen olen erittäin tyytyväinen. Kelloa ei tule pidettyä aivan joka päiväisessä käytössä eikä se ollut tarkoituksenakaan, vaan se on hankittu juhlallisempia tilaisuuksia varten. Tämä Oris on vaatimattoman kellokokoelmani kruununjalokivi ja se on hinta/laatusuhteeltaan todella kompakti paketti. Vaikkakin lähtöhinta huitelee reilussa tuhannessa eurossa, sai sille kivijalkamyymälässä neuvoteltua hyvän hinnan. Viimeistelyn taso ja sveitsiläisyys tekevät tästä hyvän ponnistuslaudan harrastukselleni ja vie minut  luksuskellojen maailmaan.