So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatukset

ajatuksia ymmärtämisestä ja ihmissuhteista

Hei.

Mulla on opiskelut taas päässeet vauhtiin ja vaikka en täällä blogin puolella haluakaan kauheasti avata omia työkuvioitani ja tulevaa ammattiani, koska kyse on ihmisläheisestä työstä, jossa on mukana hyvin herkkiä ja sensitiivisiä aiheita. Opintoni ovat kuitenkin iso osa elämääni tällä hetkellä ja se herättää mussa aika ajoin ajatuksia, joita haluan tänne blogiinkin avata.

Koin jälleen "valaistumisen" uudella opintojaksolla. Pohdimme tällä viikolla sitä kuinka asettua toisen asemaan ja millä tavoin ja millaisilla keinoilla voidaan ymmärtää toista ihmistä. Avainsana on tietysti kommunikaatio. Mutta kommunikaatiotakin on niin monenlaista. On sanallista, sanatonta ja kaikkea siltä väliltä. Itse tukeudun liiankin usein sanalliseen viestintään, yritän puhua ja ymmärtää. Todellisuudessa kaikkia asioita ja muita ihmisiä ei voi aina ymmärtää.

Yritän nykyisin välttää sanomasta toiselle, jos hän kertoo jotain todella arkaluontoista tai koskettavaa, näitä lauseita "tiiän miltä susta tuntuu, ymmärrän sua täysin". Ne ovat hyvää tarkoittavia lauseita, mutta eihän meistä kukaan todellisuudessa voi ymmärtää TÄYSIN toista, vaikka olisi ollut samantyyppisessä tilanteessa. Sillä toisella on aina omat kokemuksensa, tunteensa ja historiansa takanaan ja sinulla on omasi.

En tarkoita tällä sitä, että nyt kaikkien täytyisi lakata "yrittämästä ymmärtää", ei missään nimessä, päinvastoin. Täytyy tietysti yrittää ymmärtää ja pystyä lohduttamaan toista, esimerkiksi surun hetkellä. Mutta olen itse huomannut, että joskus pelkkä oleminen siinä vierellä riittää ja tietysti kuuntelu.

Empatiakykyä voi yrittää lisätä omassa elämässään. Meillä jokaisella on oma empatiakykymme ja tunteiden tasomme (ja niiden säätelykyky), toiset ovat tunteekkaampia ja herkempiä toisten tunteille kuin toiset. Uskon kuitenkin, että tätä kykyä pystyy kehittämään koko elämän ajan. Siihen auttaa varmasti erilaisten elämäntarinoiden kuunteleminen, tutustuminen erilaisiin ihmisiin ja olemalla avoin erilaisille ihmissuhteille. Ja tutustumalla itseensä ja omaan elämäntarinaansa. Ja olemalla itse avoin, rehellinen ja vastaanottavainen muiden tunteille (ja omilleen). Ja päästämällä ihmiset lähelle.

Jossain vanhassa laulussa lauletaan, että "jokainen ihminen on laulun arvoinen". Olen joskus ehkä naureskellut tuolle lauseelle, mutta nykyisin uskon sen olevan totta. Tai ehkä sanat voisivat mennä näin "jokaisesta ihmisestä voisi kirjoittaa laulun. Tai romaanin". Jos vain pysähtyy kuuntelemaan.

Loppuun laitan viisaiden sanoja, nämäkin lauseet sain kuulla tällä viikolla koulussa. Ja ne kertovat mielestäni jotain hyvin olennaista ihmisyydestä, kommunikaatiosta ja kohtaamisesta.

"Tell me and I will forget.

Show me and I will remember.

Involve me and I will Understand."

- Kiinalainen sananlasku

Pusuin,

Anna

Wearing

Jacket: H&M / Dress: My Wear (K-Citymarket) Sponsored / Shoes: Mango Shoes / Bag: S.Oliver