herkut

annan kokeellinen keittiö

Tapahtui eräänä iltana: Mulla tuli kauhee makeanhimo. No kaupat ei olleet enää auki ja en ois toisaalta jaksanut lähteä mitään nameja ostamaan enää niin myöhään. Toimeliaana tyttönä päätin sitten, että yritän tehdä lettuja, koska jääkaapissa oli kauravaniljakastiketta, mummon tekemää omenahilloa ja pakastimessa mustikoita. Huomasin kuitenkin, että mulla ei ollut muuta kuin mantelijauhoja ja en ole koskaan tehnyt pelkistä mantelijauhoista lettuja. Sitten ei muuta kuin Google laulamaan ja aloin metsästämään ohjetta vegaanisille-gluteenittomille letuille mantelijauhoista.

Löysin parikin ohjetta, mutta harmikseni kaikissa oli mantelijauhon lisäksi jotain muuta jauhoa. Ja ohje mihin päädyin sisälsi siis perunajauhoja. Minä sitten makeanhimossani päätin, että ”njäääh, ei ne perunajauhot voi niin tärkeitä olla…”. No tuli aika selväksi, että ne perunajauhot oisivat olleet aika tärkeä ainesosa…

Taikina näytti aika paksulta verrattuna peruslettutaikinaan. Päätin kuitenkin yrittää. Kuumensin pannun ja laitoin siihen öljyä ja heitin testitaikinanosan kuumalle pannulle. Sehän paloi iloisesti pohjaan ja laukaisi palohälyttimen… Sori naapurit.

En kuitenkaan luovuttanut, vaan laskin lämpötilaa ja kokeilin toista taikinaerää (tässä vaiheessa olin rapsuttanut ensimmäisen erän hiiltyneet taikinan jäänteet roskikseen ja hiljentänyt hälyttimen). Ja ei muutakuin sama juttu!

No sitten päätin luovuttaa lettujen suhteen, mutta luovana ihmisenä ajattelin, että pakkohan tuosta taikinan lopusta on jotain tehdä. Niinpä kaivoin joululahjaksi saamani silikonisen muffinsivuuoan esille (meni muuten ekaa kertaa käyttöön) ja lisäsin taikinaan hieman sokeria ja mantelijauhoja. Sain täytettyä taikinanjämällä vielä viisi vuokaa ja sitten koko setti uuniin.

Iloiseksi yllätykseksi näistä lettumuffineista tuli oikein hyviä! Aleksi oli vähän ihmeissään, kun kello läheni jo 23.00 ja mä puuhastelin tosiaan keittiössä, mutta saatiin mukava herkkuiltapala teen kanssa vielä ennen nukkumaan menoa! Pakastemustikat ja vaniljakastike kruunasit lämpimät "lettumuffinit".

Tässä siis sullekin helppo ja nopea herkkuohje (nämä olivat oikeasti nopeat kun unohtaa tuon lettupaistoepisodin tuosta alusta ja siirtyy suoraan muffinivaiheeseen).

Random-mustikka-lettumuffinit kookos-twistilla (vegaaninen&gluteeniton) n.6-7 kpl.

3,5 dl mantelijauhoja

2 tl psyllium-kuitujauhetta

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1 tl vanilliinisokeria

n.5 tl sokeria (itse käytän ruokosokeria ja jos on makean ystävä, kannattaa laittaa enemmän sokeria ;)

n.3 rkl öljyä

1 dl vettä

1 dl kookosmaitoa (tai mitä tahansa nestettä)

1-2 rkl kookoshiutaleita

1 dl jäisiä (tai tuoreita) mustikoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitten öljy ja nesteet. Anna taikinan turvota noin. 10-15 min. Sekoita lopuksi vielä mustikat joukkoon. Laita taikinaa nokareina muffinsivuokiin. Paista uuniin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna muffinien hieman jäähtyä ja tarjoile mustikoiden ja vaniljakastikkeen (esim. Oatlyn kaura-vaniljakastike, jota itse käytin) kanssa. Nam!

Tässä vielä Aleksin versio koristelusta. Muffiniin jäi kiva kuoppa keskelle, jonka pystyi täyttämään mustikoilla ja vaniljakastikkeella!

Kivaa torstaita sulle!

Anna

comments powered by Disqus