ohje

maukas kasvispiirakka juhlapöytään

Hei SINULLE!

Huomenna juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää ja 100-vuotiasta Suomea. Tässäpä ohje suolaiseen kasvispiirakkaan, joka käy lähes kaikille. Vaikka piirakka onkin ”kaiketon” se ei missään nimessä ole mauton! Otahan tästä vinkki vaikkapa Itsenäisyyspäivän juhlapöytään.

Tomaattinen pesto-kasvispiirakka (kananmunaton, gluteeniton, vegaaninen)

Pohja

100g leivontamargariinia (esim. Keiju)

2 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 1/2 dl perunajauhoja

3/4 tl suolaa

4 rkl soijamaitoa

1 tl psyllium kuitujauhetta (löytyy esim. luontaistuotekaupoista, Ruohonjuuresta ja isommista marketeista "Superfood" -osastolta)

Täyte:

1 punainen paprika

Puolikas vihreä paprika

n. 10 kpl kirsikkatomaattia (täytteen päälle)

1 (iso) sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

3/4dl aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita/tai -paloja öljyssä eli n. 4 isoa ruokalusikallista

1 tl suolaa

2 rkl pestoa

1 prk Oatly kaura fraichea (mausta fraiche: ripaus suolaa, pippuria, herbamarea ja sekoita 3 rkl soijamaitoa ja 2 rkl pestoa fraichen sekaan)

Mausteet, Herbamare, suola, pippurisekoitus, paprikamauste

Valmistus

  1. Nypi margariini, gluteenittomat jauhot, perunajauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää seokseen soijamaito ja sekoita tasaiseksi.
  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuutioi paprika. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää paprikakuutiot, aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Levitä täyte piirakkapohjan pinnalle. Levitä täytteen päälle tasainen kerros kaurafraiche-maustesekoitus.
  4. Laita lopuksi paloiteltuja kirsikkatomaattipalasia piirakan pinnalle
  5. Jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia. Tarjoa piirakka jäähtyneenä.

Huom! Piirakka on oikeastaan mielestäni parhaimmillaan jääkaappikylmänä!

Voit tehdä piirakan illalla valmiiksi ja tarjoile se vaikkapa itsenäisyyspäivän kahveilla seuraavana päivänä.

Tarjoile piirakan lisukkeena esimerkiksi raikas vihersalaatti. Rucola ja tuore basilika sopivat kivasti piirakan makuihin. Itse tarjoilin piirakan rucola-salaatti-sekoitusen kanssa, johon lisäsin kurkkua, aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita ja granaattiomenan siemeniä tuomaan vähän makeutta. Salaatinkastikkeeksi sopii esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien öljy. Yummy!

Ja älä säikähdä piirakkapohjan ”muruisuutta”, sen rakenne on aika hajoava, se johtuu erityisesti gluteenittomista jauhoista, siksi anna piirakan jäähtyä kunnolla, vaikkapa jääkaapissa, ennen tarjoilua, jotta rakenne hieman "tiivistyy". Oho tulipa pitkä lause :D

Ihanaa itsenäisyyspäivää sinulle ja onnea 100-vuotiaalle Suomelle!

Halein,

comments powered by Disqus