So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

harrastukset

ihanat kirjat

Tykkäätkö lukea kirjoja? Minä tykkään. Olen aina ollut tietynlainen haaveilija ja omannut aika hyvän mielikuvituksen. Siksipä jo lapsesta saakka olen ahminut erilaisia tarinoita kirjoista, mutta myös tykännyt lukea faktaa.

Koko peruskoulun ajan, sekä lukiossa, olin kova lukemaan. Valitettavasti en vain aina koulukirjoja, vaan romaaneja, hevostietokirjoja, elämänkertoja ja kaikkea siltä väliltä. Mikään ei musta oo mukavampaa kuin uppoutua hyvään kirjaan, niin että koko opuksen haluaisi lukea yhdeltä istumalta.

Minulla on tietokoneella erilaisia listoja (lukuvinkkejä kirjoista), joita olen kerännyt koulusta, kavereilta ja netistä, ne listat ovat sellaisia mihin palaan, kun aikaa tulee ja haluan uutta lukemista. Valitettavasti koko ajan tulee lisää kirjoja joita tahtoisin lukea ja aika ei vain aina riitä.

Pitäisi ottaa joskus taas klassikkokirja-maraton: lukea uudestaan esimerkiksi Sinuhe Egyptiläinen, Taru Sormusten Herrasta, Tuntematon sotilas, Harry Potterit (oih)…

Mutta kun niitä uusiakaan ei ehdi lukea!

Millaisista kirjoista sitten pidän? Hyvin erilaisista ja ”kirjamakuni” on aika laaja. Lukuhistoriaani kuuluu niin klassikoita ja elämänkertoja ja kaikkea siltä väliltä. Huomaan kuitenkin, että minua sävähdyttävät fiktiivisissä romaaneissa erityisesti todentuntuiset, ehkä hieman synkätkin draamat, joissa pohditaan ihmismieltä ja erilaisia ihmissuhdekoukeroita. Suomalaisista kirjailijoista olen aina pitänyt esimerkiksi Anja Snellmanin (ent. Kauranen) romaaneista, Sofi Oksasella on hyvinkin yhteiskunnallisia ja raadollisia romaaneja, Anna-Leena Härkösen kirjat ovat hyvin elämänmakuisia ja yleensä mielenkiintoista luettavaa.

Pidän kuitenkin myös todella paljon tositarinoista, elämänkerrallisista tai tosi tapahtuviin perustuvista kirjoista. Usein traagiset ihmiskohtalot, selviytymistarinat ja erikoiset elämäntarinat vievät minut mukanaan. Nuoruuden lempparini oli esimerkiksi Deborah Spungenin Nancy -kirja, jossa hän kertoi riipaisevan tarinan tyttärestään. Viime vuosina olen lukenut Jean Sassonin Prinsessa -trilogian, jotka ovat kaikessa karmeudessaan herätteleviä romaaneja. Ainoastaan dekkarit ja kauhukirjallisuus eivät juurikaan kuulu lukulistaani, koska olen "pikkupelkuri" ja eläydyn kirjoihin niin vahvasti, että tällainen kirjallisuus saattaa viedä yöunet. Muuten luen mielellään aiheista politiikasta fantasiaan.

Mutta tähän pävään. Tällä hetkellä minulla ei juurikaan ole aikaa lukea kuin opiskeluihini liittyvää kirjallisuutta. Onneksi opiskelen niin mielenkiintoista alaa, että kaikki ”koulukirjat” eivät tunnu edes työltä. Sain juuri loppuun erään mielenkiintoisen kirjan, jota suosittelen lämpimästi IHAN KAIKILLE. Se liittyy tällä hetkellä käymääni kurssiin, mutta kirja on loistava ”ihmissuhdeopas” kenelle vain. Eli Heli Pruukin, Markku Väätäisen ja Marjo Timorian kirja Pari suhteessa. Tunne itsesi, uskalla rakastaa. Saattaa kuulostaa perus ”dr.philhöpinältä” nimen perusteella, mutta oikeasti kirja on todella hyödyllinen kenelle tahansa, jota kiinnostaa ihmismieli, itsensä kehittäminen ja oman elämänhistoriansa tarkastelu.

Kirjoitin aiemmassa postauksessani Marie Kondon Kon Mari -kirjasta jonka ostin itselleni vuoden vaihteessa. Innostuin valtavasti Kon Mari -ajatuksesta, mutta pakko myöntää, että kirjan loppua kohden fiilis hieman lässähti. En ole tehnyt vielä suursiivousta kotonani, karsinut elämästäni kaikkea ylimääräistä tai saanut valaistusta kodin ja elämän järjestelemiseen. Mielestäni Kondo meni pikkuisen liian pitkälle ja järjestelemisen ideologia meni makuuni liian hifistelyksi… Poimin kuitenkin hyviä oppeja kodin siistinä pitämiseen ja ehkä keväällä teen kunnon make-overin kotiin! Kannattaa siis lukea Kon Mari, olitpa siivoushullu tai et. Siitä löytyy vinkkejä varmasti jokaiselle.

Seuraavaksi kun minulla on aikaa aion syventyä ihanalta mummultani joululahjaksi saamamme kirjaan Vegemania, jonka on kirjoittanut Manuela Bosco. Olen selaillut kirjaa ja pidän sen tyylistä (ja upeista kuvista). Ehkä kuulette siitä myöhemmin. Ja Aleksi on tehnyt ihania smoothieita Boscon ohjeiden mukaan. Nam.

Koska olen kiinnostunut ihmismielestä ja psykologiasta, eräs elokuva innoitti minua tilaamaan itselleni kirjan. Katsoimme joku viikko sitten Aleksin kanssa leffan Experimenter (2015), joka oli tositarinaan pohjautuva tarina sosiaalipsykologi Stanley Milgramin tekemästä ihmiskokeesta. Tottelevaisuuskoe oli 1960-luvulla Milgramin suorittama sosiaalipsykologinen koesarja. Kokeessa mitattiin osallistujien halukkuutta totella auktoriteettiasemassa olevan henkilön antamia koehenkilön omantunnon vastaisia käskyjä. Olin toki kuullut Milgramista jo opiskelujeni puolesta, mutta leffa herätti mielenkiintoni asiaa kohtaan enemmänkin ja nyt kirjahyllyssäni on odottelemassa englannin kieleinen kirja Obedience to authority, An experimental view, Stanley Milgram. Sen voin sanoa, että kokeen tulokset järkyttivät ainakin itseäni. Mielenkiintoista päästä syventymään aiheeseen (sitten kun ehdin...).

Lisäksi listallani on Elina Lappalaisen Syötäviksi kasvatetut (harmittaa, etten ole vieläkään lukenut 2012 ilmestynyttä teosta suomalaisesta eläintuotannosta) ja lisäksi "self-help" -opas Maaret Kalliolta: Lujasti lempeä.

Tässä vielä pieni lista omista suosikkikirjoistani, osa löytyy minulta kirjahyllystä ja osaan olen palannut aina uudestaan, kun on siltä tuntunut. Vinkeissä on sekä lukutoukille luettavaa, mutta suurin osa on hyvin helppoa ja koukuttavaa kirjallisuutta, ihan sellaisillekin, jotka eivät mielellään ole nenä kiinni kirjassa.

Nykyäänhän on muuten paljon äänikirjoja, itse en niitä harrasta, mutta varmasti hyvä vaihtoehto! Onko teillä kokemusta äänikirjoista?

Listani:

Tove Jansson : Kaikki alkuperäiset Muumilaakson tarinat ( Näitä kirjoja on superhauska lukea, ne eivät todellakaan ole pelkkiä lastenkirjoja, päädyn aina vain pohtimaan, että mistä hemmetistä Jansson on ideansa keksinyt, mikä mielikuvitus! Ehkä pitäisi lukea Tove Janssonin elämänkerta…)

Helena Telkanranta: Millaista on olla eläin? (Helppolukuista tekstiä ja ajankohtaista asiaa eläinten käyttäytymisen tutkimuksesta, ei me ihmiset olla tunne-elämältämme kuitenkaan kovinkaan erilaisia verrattuna eläimiin…) Tästä kerroin myös aiemmassa postauksessani, pääset siihen tästä.

Sophia Amoruso: #GIRLBOSS (En tiedä onko tätä suomeksi, mutta mielenkiintoisen henkilön tie menestyväksi bisnesnaiseksi. Hieno ”ryysyistä ruusuihin” -tarina. Inspiroiva nainen, oikea #girlpower)

Rhonda Byrne: Secret (Mielenkiintoinen ajatusleikki vetovoiman laista ja siitä kuinka voimme omilla ajatuksillamme vaikuttaa koko universumiin ja omaan kohtaloomme. Suosittelen lukemaan tietyllä suodattimella, mutta oikein kiva ”tsemppikirja” elämää pohtiville yksilöille)

C.S. Lewis: Narnian tarinat (Luin nämä vasta aikuisena ja sopii todellakin niin lapsille ja aikuisille. Näin aikuisena siitä löytää tiettyä symboliikkaa, viittauksia ja vertauskuvia ehkä eri tavalla kuin lapsena. Viihdyttävää ja opettavaista)

Leo Tolstoi: Anna Karenina (Koska Anna. Koska Leo. Historiallinen ajankuvaus, vahva naispäähenkilö, mutta traagiset ihmiskohtalot)

Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi (Huikea tarina. En osaa sanoa muuta)

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä (nuoren pojan erilainen, ja välillä jopa koominen, mutta riipaiseva kasvutarina)

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love (Ostin tämän kirjan englanninkielisenä Italiasta. Ja luin sen melkein yhdeltä istumalta. Elämänkerrallinen tarina, joka saa haaveilemaan matkustamisesta ja unelmoimaan elämänmuutoksesta. Ah.)

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Saa katsomaan maailmaa hieman toisenlaisin silmin. Ihan täällä meillä Suomessakin on uskonnollinen herätysliike, joka elää erityisesti pohjoisessa vahvana. Itselleni tietyllä tavalla ”tuttu aihe”, mutta lisää myös ymmärrystä ”toisinajattelijoita” kohtaan)

Cristina De Stefano: Oriana Fallaci, Nainen ristitulessa (elämänkertakirja italialaisesta, rohkeasta naistoimittajasta. Luin tämän sellaisella hetkellä elämässäni, kun tuntui ettei mikään onnistu ja oli kaikin puolin raskasta. Voimaannuttava tarina ja vahva sekä erikoinen päähenkilö)

Siinäpä se. Tässä oli pieni otanta omasta mielestäni sellaisista kirjoista, jotka ovat minua itseäni ainakin koskettaneet. Haluaisin kirjoittaa myös kaikki kirjat mitä haluaisin vielä lukea, mutta kohta kukaan ei jaksaisi lukea mun listaa…

Kysynkin nyt teiltä sitten kirjavinkkejä minulle. Oletko lukenut jonkun mielenkiintoisen elämänkerran? Tai tietokirjan? Tai romaanin? Heitä vinkkiä mulle, niin voin lisätä sen listaani. Thanks!

Kivaa loppuviikkoa, Anna