ruoka

kokkaa mua ;)

Hei ja hyvää iltaa!

Olin tänään ensimmäistä päivää Go Expoilla Messukeskuksessa. Pyörin kuitenkin lähinnä Kuva&Kamera -messupuolella, siellä oli mielenkiintoisia luentoja ja vinkkejä valokuvaukseen. Huomenna on vielä toinen messupäivä edessä. Teen jonkinlaisen koonnin blogiini viimeistään alkuviikosta noilta messuilta.

Näin lauantai-illan ratoksi päätin leipoa/tehdä pitsaa! Jaankin nyt lemppariohjeeni teille gluteenittomaan ja vegaaniseen pitsaan. Kuka tahansa onnistuu tässä, koska minäkin saan pitsapohjan onnistumaan joka kerta. Olkaapa hyvä!

Gluteeniton-vegaanipizza (noin yksi uunipellillinen)

Raaka-aineet

Pohja:

4 dl lämmintä vettä

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

8-9 dl gluteenitonta, vaaleaa jauhoseosta (käytän yleensä puolet maissijauhoja ja puolet gluteenitonta jauhoseosta

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä

Täytteet:

 2 tomaattia

Oliiveja

Ananasta (mielellään tuoretta, mutta purkkiananaskin käy)

Sipulia (paahdettu ja kuivattu sipuli käy myös)

So Fine valmiita tofupaloja, 1 pkt

Härkistä, Verson puolikas paketillinen (valmiiksi maustettua tai maustamatonta, jos olet tarkka gluteenittomuudesta, osta gluteenitonta härkistä)

Vegaanista juustoa (Esimerkiksi Porlammin Vege Naturell tai Chili -maustettu kasvisjuusto. Se on valmistettu Suomessa)

1 paprika

Päälle tuoreita basilikan lehtiä

Mausteet: paprikajauhe, Herbamare aromisuola, valkosipulirouhe, pippuriseos, oregano…

Kastike:

Tomaattimurskaa 1 purkki eli 250-300 g, johon lisään ketsuppia ja mausteita kuten chiliä, pippuriseosta ja suolaa. Lisäksi laitan mausteeksi noin teelusikallise chilipestoa, ainakin Rainbowlla on vegaaninen Pesto Arabbiata. Muita määriä en osaa sanoa, oman maun mukaan ;).

Ohje

Sekoita kuivahiiva ja suola lämpimään veteen (kädenlämpöinen). Sekoita joukkoon jauhot, desi kerrallaan. Lopuksi sekoita taikinaan öljy. Laita leivinliina astian päälle ja nostata jääkaapissa noin 2 tuntia (ei haittaa, vaikka taikina nousisi jääkaapissa pidempäänkin).

Sillä aikaa voit valmistella täytteet ja tehdä pitsakastikkeen valmiiksi. Itse tykkään kuulottaa pannulla öljyssä sipulit, paprikan, härkiksen ja tofupalat ja maustaa niitä. Lisäksi teen tomaattimurskasta, ketsupista ja mausteista kastikkeen valmiiksi maustumaan omaan astiaan.

Raasta juusto valmiiksi ellet ole ostanut valmista raastetta. Pilko tomaatit, paprika ja oliivit.

Kun pohja on kohonnut tarpeeksi laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Painele pitsapohja ohueksi käsin (käytä jauhoja tässä vaiheessa, jos niihin tuntuu olevan tarvetta). Painelen pitsapohjan yleensä suoraan uunipellille leivinpaperin päällä. Levitä päälle ohut (sopiva) kerros pitsakastiketta/tomaattimurskaa ja haluamasi täytteet. Lopuksi vegejuustoraaste koko komeuden päälle (jos haluat pitsapohjasta rapean, laita täytteitä maltillisesti). Itse tykkään mehevästä pitsasta ja pohjasta, joten en säästele täytteissä! Sitten pitsa uuniin ja paista keskitasolla noin 15-20 min.

Voit toki itse lisätä pitsan täytteisiin jotain sinun lemppariasi, minäkin varioin pitsantäytteitä sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään. Vain mielikuvitus on rajana.

Valmiin pitsan voit koristella esimerkiksi tuoreella rucolalla ja oreganolla. Tarjoile pitsa vihersalaatin kanssa. Ja nauti!

Pusuin,

Anna

comments powered by Disqus