So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

treenivinkki

keskivartalo kuntoon lankulla

Moikka te kaikki siellä ruudun toisella puolella!

Tässäpä tulee heinäkuun treenivinkki. Elikkäs vanha kunnon lankutus. Legendaarinen liike, joka on helppo tehdä missä vaan ja milloin vaan. Lankku kuuluu mun suosikki-/inhokkiliikkeisiin, se on tehokas ja helppo, mutta ai että niin rasittava!

Lankkupito on loistavaa treeniä vatsan ja selän lihaksille. Lankutus esimerkiksi ehkäisee selkävaivoja sekä parantaa ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa, jos sen tekee oikealla tekniikalla.

Lankku

Mene lattialle kyynärvarsiin nojaten, nosta polvet maasta ja aktivoi keskivartalo, itseäni helpottaa aluksi pyöristää selkä ja siten etsiä sopiva lankkuasento. Tärkeintä on ettet päästä selkää notkolle.

Pähkinänkuoressa:

* Aktivoi yläkroppa. Purista lapoja yhteen niin, etteivät olkapäät mene korviin tai roiku alhaalla.
* Jännitä samalla vatsaa niin, että keskivartalo on tiukkana.
* Ojenna niska pitkäksi niin, että pää on vartalon jatkeena.
* Pidä kädet erillään omilla raiteillaan äläkä mielellään risti niitä, niin olkapäät eivät pääse romahtamaan.
* Jännitä pakaroita.
* Nosta polvet ilmaan, jos saat pidettyä hyvän asennon niin. Aluksi voit lankuttaa myös polvet maassa tai laskea maahan kesken lankkupidon, jos asento meinaa pettää.
* Pidä koko vartalo tiukkana staattisessa pidossa.

Huomio tästä asennosta: Olisin voinut vieläkin laittaa jalkoja taaemmas eli laskea asentoani, mutta tässä oli jo treeni takana ja väsymys yllätti. Muuten asento on ihan ok, koska selkä ei retkota ja vartalo on tiukkana.


Voit käyttää peiliä apuna hyvän tekniikan tarkistamisessa. Tai treenikaveria.

Lankuta aina korkeintaan siihen asti, kunnes asento pettää. Mieluummin vähän aikaa hyvällä tekniikalla kuin väkisin niin kauan, että tekniikka menee pieleen. Jos vasta aloittelet lankuttamista, niin aloita esimerkiksi ihan vain 15 sekunnista.

Liike on hyvä toistaa kaksi tai kolme kertaa niin, että lihakset alkavat väsyä. Pidä pieni tauko toistojen välillä. Tärkeintä on, että liike tuntuu keskivartalossa, eikä satu selkään.

Ja sitten ei muuta kuin lankuttamaan. Lankkua voi varioida vaikka kuinka paljon, itse teen usein 30 sekunnin pidon jälkeen vielä jaloilla”koukistusliikettä”/askellusta kyynerpäitä kohti, niin kauan kuin jaksan. Joskus pidän puhelimen sekuntikelloa maassa ja katson siitä aikaa. Saatan haastaa itseni, että nyt pysyn lankussa esimerkiksi minuutin tai puolitoista ja voin kertoa, että viimeiset kymmenen sekuntia tuntuvat ikuisuudelta tuossa asennossa!

Tämä on siitä huippuliike, että se haastaa lähes koko kropan ja sitä voi treenata missä vaan. Haasta vaikkapa työkaverit työpaikalla ruokatunnilla lankuttamaan ja katsokaa kuka pysyy pisimpään asennossa (mutta muistakaa tekniikka).

Kesäkuun treenipostaukseeni pääset tästä linkistä.

Kivoja treenejä,

Anna