So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

joulu

tule joulu kultainen

Joulu, pahin juhla ikinä. Taas on isä kännissä ja rahaa ei ole edes lapsille lahjoihin. Pelokkaana on mentävä nukkumaan ulkovaatteet päällä, että on valmiina heräämään, jos riita perheessä yltyy pahaksi ja täytyy paeta humalaisia vanhempia ulos. Kunpa joulu olisi jo ohi.

Joulu, tuo kiireinen, ahdistava, materialistinen, hössötysjuhla. Osta osta osta. Tuhlaa tuhlaa tuhlaa. Täytyy tehdä sitä ja tätä, laittaa ruokaa koko suvulle ja nähdä taas kerran vuodessa niitä ärsyttävimpiäkin perheenjäseniä. Lapset riitelevät ja puoliso nalkuttaa. Paska juhla.

Joulu, se ei merkitse minulle mitään. Olen menettänyt koko perheeni. Olen paennut vieraaseen maahan kotimaani sotaa ja julmuuksia. En tiedä onko minulla enää kotia. Olen menettänyt kaiken ja olen ihan yksin.

Joulu, sehän menee töissä. Mutta ei se minua haittaa. En ole jouluihminen. Ja jouluna saa hyvät pyhäpäivälisät. Joulu on minulle vain muutama päivä muiden joukossa.

Joulu, tämä kaikista hauskin asia talvessa. Aamulla saa käydä isän kanssa viemässä metsään jäniksille heinää. Lintulaudat täytetään siemenillä. Äiti vähän hössöttää jouluruokien kanssa. Kuusi koristellaan veljen kanssa ja aattoaamuna jo saadaan Tonttu Tomeran aattoaamun lahjat. Illalla koko suku ja perhe syövät yhdessä. Ja ruuan jälkeen tulee joulupukki. Niin jännittävää!

Joulu, tuo rakkauden juhla. Saa rauhoittua perheen pariin. Naapurit käyvät toivottamassa hyvää joulua ja lahjoja vaihdetaan. Yhdessä perhe laittaa joulun. Äiti koristelee kuusen, mummo ja isä leipovat rieskaa ja joku tekee laatikoita. Mukavaa kun aattona koko suku kokoontuu yhdessä joulupöydän ääreen, ihanaa nähdä monia pitkästä aikaa! Voi tätä onnea.

Millainen sinun joulusi on?

Oma jouluni on oikeastaan kuin nuo kaksi viimeistä kappaletta. Valitettavasti näin ei ole kuitenkaan kaikilla. Kunpa voisin helpottaa niidenkin joulunaikaa, joilla asiat eivät ole niin hyvin kuin esimerkiksi minulla. Siksipä erilaiset aineettomat joululahjat ja lahjoitukset hyväntekeväisyyteen ovat erityisesti näin joulun alla ajankohtaisia. Maailmalla on vaikea tilanne (Aleppo, Berliini, Turkki…), mutta myös Suomessa useilla perheillä on vaikeaa jouluisin tai hyvin monet ovat jouluna yksin ja rahattomana.

Tästä pääset selaamaan erilaisia järjestöjä niin aineettomiin joululahjoihin kuin erilaisiin eettisiin ja ekologisiin verkkokauppoihin. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Ja joskus se, että toivottaa sille naapurille hyvät joulut, hymyilee tuntemattomalle tai auttaa vanhusta kauppakassien kannossa voi olla pieni joululahja itselleen ja sille toiselle. Lähimmäisen rakkautta kannattaa toki vaalia vuoden kaikkina aikoina…

Olen jouluihminen, mutta en juurikaan laita omassa asunnossani joulua, koska minun perinteinen Jouluni on pohjoisessa, lapsuuden kodissani. Olen viettänyt kaikki jouluni kotikotonani pohjanmaalla, lukuun ottamatta joulua 2014, kun olin Australiassa. Silloin olikin hieman orpo olo, tosin ehkä olikin aika ensimmäistä kertaa 29 vuoteen olla joulu ilman äiti ja isää, napanuora katkesi… Mutta onneksi viime joulu ja tämän vuoden joulu sujuvat perinteisissä merkeissä perheeni parissa Pohjois-Pohjanmaalla lapsuuden kodissani.

Tämä aamu esimerkiksi alkoi mummolassa rieskan leipomisella. Isä teki taikinan ja mummo pyöritteli leipäreet joista isä kaulitsi rieskat ja minä sekä mummo paistoimme ne! Tuli muuten nättejä rieskoja ja maukkaita. Pienempi rieska-annos tehtiin gluteenittomana ja vegaanisena. Sydän sille.

Gluteeniton vegaani-perunarieska (rakkaudella leivottu)

2 dl soseutettua perunaa

1,5 l vettä

1/4 tl suolaa

1 dl Jyttejauhoja

Keitä perunat kypsäksi ja soseuta perunat. Lisää suola ja vesi. Alusta jauhoilla. Leivo käsin jauhojen avulla rieskaksi. Tulee n. viisi kappaletta. Pistele rieskat haarukalla. Paista 300 asteessa n. 10 minuttia. Jäähdytä leivinliinan alla. Huom! Taikina ei saa olla liian kovaa ja perunan voi korvata myös porkkanasoseella.

Stressitöntä joulun odotusta, Anna