lifestyle

20

Moikka kaikille!

Bloggaaminen ja vuosi 2017 jatkuu taas vuotta vanhempana ja toivottavasti viisaampana. Tässä lomalla on ollut paljon aikaa miettiä, kuka on, miten mä oon muuttunut ja miten mä haluan jatkaa eteenpäin. Missä mä olen nyt, tai missä mä oon vuoden päästä. Niin sanottu viimeinen ''teinivuosi'' on ohi, ja ikäkriisi puskee päälle. Onneksi ikääntyminen ei ole ollenkaan pahasta, näin omasta näkökulmasta katsoen. Vuodet ovat vieneet ja tuoneet elämään niin hyviä, kuin huonojakin asioita, ja jokainen päivä on opettanut jotakin uutta. Näin ollen, 20-vuotiaana, voin sanoa olevani enemmän oma itseni kuin koskaan. Silti on vähän eksynyt ja hämmentynyt olo. Tässä pohdiskelujen keskellä, voisinkin viskata teille lukijoille 20 faktaa, mitkä mä oon elämästä oppinut lyhyen elämäni aikana!

SYNTTÄRISELFIE

MENNEEN 20 VUODEN AIKANA 20 TAJUAMAANI FAKTAA

1. Mikään ei ole pysyvää; jokainen esine, ihminen ja olento tulee katoamaan joskus.

2.  Pärjäät myös yksin; nuorempana mietin, miten pärjään vaikka oksennustaudissa, 40 asteen kuumeessa, eksyneenä tai uhkan koettaessa ilman äitiä. No, kaikesta on tähänkin mennessä selvitty yksin, ilman sen suurempia ongelmia.

3.  Kunnioita ja arvosta itseäsi; oman itsensä kaltoinkohtelu ja väheksyminen vie energiaa, ja ei auta elämässä millään tavalla eteenpäin. Oman asenteen muuttaminen positiiviseksi voi olla hankalaa, mutta oman hyvinvoinnin kannalta se on välttämätöntä. Jos itseään ei kunnioita, ei kunnioita kukaan muukaan. Sama on arvostamisen kohdalla. Sun ei tarvii olla kynnysmatto.

4. Rakasta itseäsi; jos ei rakasta itseään, ei voi rakastaa täysin ketään muutakaan. 

5. Ota etäisyyttä asioihin; kaukaa näkee asiat kokonaisuudessaan, ja mahdollisesti tajuaa, että tilanteesta ei ole mahdoton selviytyä, tai saada uusia näkökulmia esimerkiksi vaikeaan tilanteeseen.

Rippikouluiässä olin vielä niin sulkeutunut ja epäitsevarma. Tästä on päästy niin paljon eteenpäin!

6. Itkeminen on hyvästä; nuorempana opin, että itkeminen on pahasta ja häpeällistä. Tunteiden patoaminen jäi tavaksi, ja syövytti mut sisältä päin. Jouduin opettelemaan itkemisen uudelleen, ja sain sitä kautta käsiteltyä vanhoja tunnepatoamia ja itsensä hyväksymistä paremmin.

7. Liikunta on lääkettä; niin kliseistä, kuin se onkin, on liikkuminen yksi ihmisen perustarpeista. Elämäni aikana olen kilpaurheillut, liikkunut aivan liikaa ja aivan liian vähän, ja vasta viime vuosina olen löytänyt itselleni sopivan rytmin liikkua. Pelkkä kävelylenkki päivässä saa ajatukset kulkemaan paremmin.

8. Puhu suoraan; muuten asiat eivät tule muuttumaan, jos esimerkiksi jokin vaivaa. Suorapuheisuudella en tarkoita sitä, että tulisi haukkua joku asia lyttyyn. Asiat voi ilmaista rakentavasti ja kumpiakin osapuolia hyödyttäen. Kukaan ei osaa lukea toisen ajatuksia täysin.

9.  Ketään ei voi muuttaa väkisin; ainoa asia, minkä voi muuttaa, on oma asenne tilannetta tai ihmistä kohtaan.

10. Älä aloita bileiltaa tequilalla; tarviiko tästä sanoa sen enempää?

Bileillat olivat pienempänä vähän erilaisia

10. Ajattele kuin lapsi; lapsilla ei ole vielä muodostunut ympäristön muodostamia estoja ja päänsisäisiä rajoitteita. Elämä on paljon helpompaa, kuin ottaa asiat sellaisenaan, kuin ne ovat, ja reagoi niihin aidosti. Mielestäni digitalisoituminen vääristää ihmismieltä niin paljon, että joskus olisi hyvä palata lapsen näkökulmaan maailmaa aistiessa.

11. Kannattaa antaa kipeimmätkin teot anteeksi; tämän pystyin tekemään vasta viime vuonna. Kannattaa antaa aina anteeksi, edes oman mielenrauhansa puolesta. Kaikkea ei todellakaan pidä tai tarvitse hyväksyä. Kumminkin, jokainen meistä on kuolevainen ja erehtyväinen. 

12. Elämä voi pirstaloitua sekunneissa; kirjaimellisesti. Yksi teko, niin toisen kuin itsensä tekemänä, voi muuttaa kymmenien ihmisten elämänsuunnan sekunneissa. Surullista, mutta totta.

13. Irrottaudu ympäristöstäsi; joskus on hyvä vetäytyä omiin oloihin miettimään omia tuntemuksiaan ja arvojaan. Nykyinen ympäristömme ei rajoitu vain perheeseen ja ystäviin; nyt vieressämme on koko maailma, sosiaalisen ja internetin vallankumouksen myötä. Itse joudun käymään taistelua omien arvojen ja nykyisten ihanteiden välillä päivittäin. Kun teinien kauneusleikkaukset ja Instagramin ''mallien'' lääketieteellisesti anorektiset vartalot pomppivat haluamatta aamusta alkaen etusivulle, tulee aivopestyksi huomaamattaan.

14. Vartalosi on joka päivä erilainen; olomuotomme vaihtelee päivittäin. Nestetasapaino, ravitsemus, liikunta, stressitila, vanhuus, teini-ikä, raskausaika. Ajattelen nykyään niin, että en ota stressiä omasta vartalostani. Kroppani on joutunut kokemaan paljon, ja tulee vielä jatkossakin venymään äärirajoille monessa tilanteessa. Ole armollinen itsellesi.

15. Todelliset ystävät eivät häviä; tänä vuonna olen ollut niin kiitollinen, että olen saanut vaihdettua maisemaa. Vielä onnellisempi olen siitä, että muuton tekemä välimatka on erottanut todelliset ystävät ylitse muiden. Välimatka ei ratkaise, ei edes se, että olisimme eri puolilla maailmaa. Tiedämme, että emme häviä toistemme elämästä.

16. Älä häpeä itseäsi; kun kasvaa siihen, ettei koskaan ei riitä, alkaa häpeämään itseään ja olemaan epävarma itsestään. Olen kuitenkin oppinut ymmärtämään sen, että se on vaan jonkun mielipide, keksimä juttu, minkälainen pitäisi olla. Mun ei tarvii olla samaa mieltä. Antaa kaikkien kukkien kukkia rauhassa, ja olla ylpeä omista terälehdistään, vaikka ne olisivatkin eri väriset kuin muilla. Ole ylpeä siitä, mitä sulla on.

17. Kuuntele omia tarpeitasi; niitä ei välttämättä kiireen keskellä ymmärrä. Jatkuva napostelu, ärtyneisyys, kireys ja esimerkiksi sokerinhimo kertovat siitä, että kaikki ei välttämättä ole kondiksessa. Tulisi muistaa, että ei ole robotti, vaan eliö, joka tarvitsee ravintoa, nestettä, läheisyyttä ja liikettä.

18. Kukaan ei pelasta sinua, kuin sinä itse; jos piiloutuu maailmalta pimeimpään mahdolliseen nurkkaan, ja odottaa pelastusta, on hyvin epätodenäköistä, että kukaan edes huomaa. Omasta hyvinvoinnista tulee ottaa itse vastuuta, ja rohkeasti käydä omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan kriittisesti läpi. Sussa ei ole huonoja puolia, vaan asioita, joita voi kehittää.

19. Yritä, vaikka tiedät, että epäonnistut; todellisuudessa ihminen ei edes ymmärrä, mihin voi pystyä. Mäkin luulin, että floppaan kirjoitukset täysin, enkä pääse jatko-opiskelemaan. Luulin, että sairastamani sairaus olisi tuhonnut kaiken minussa, enkä osannut enää mitään. Tuntui, että ajatuskin yrittämisestä oli turhaa. Kuitenkin päätin yrittää, sillä ei mulla ollut mitään menetettävääkään. Ja kuinkas siinä kävikään; kirjoitin laudaturin, pääsin ylioppilaaksi ja korkeakouluun jatko-opiskelemaan. Yrittäminen kannattaa aina. Vaikka ei onnistu, voi aina oppia ja yrittää uudestaan.

20. Kantapään kautta oppii parhaiten; jokainen tärkeä oppitunti elämässäni on tullut opittua kantapään kautta. Niin huonoista seurustelukumppaneista, petollisista ystävistä kuin omasta inhimmillisyydestä on saatu kivuliaita oppitunteja nuoresta pitäen. Kuitenkin nämä oppitunnit ovat estäneet samankaltaiset virheet jatkossa -se on sitten omaa tyhmyyttään tai kovapäisyyttä, jos toistaa jo tehdyt virheet. Joskus oppiminen vaatii kuitenkin useamman kerran toistoa..;-)

Elä omana itsenäsi, rohkeasti ilman häpeää. Rakasta omaa itseäsi, äläkä anna kenenkään talloa sinua. Pidä omista ajatuksistasi ja mielipiteistäsi kiinni. Luota itseesi. Mikään ei ole ikuista, kaikki järjestyy aikanaan.

Kunpa voisin kertoa nämä asiat nuoremmalle itselleni! On tässä 20 vuoden aikana tullut käytyä aikamoinen vuoristorata oman itsensä ja ulkopuolisen maailman kanssa. Niin maailma kuin minäkin ovat muuttuneet. Toivottavasti oivaltamistani satunnaisista asioista oli edes pientä hyötyä jollekkin! Hyvää yötä näin vuotta viisaampana,

Ella