So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Arkiruokaa: Kylmäsavulohta perunamuusilla & tsatsikilla

Hyrrrr mitkä pakkaset ulkona paukkavat. En tykkää, en sitten yhtään... :D

Sokerittomuus haasteeseen mukaan lähteneet: Mites sokeriton elämä siellä sujuilee? :)

Täällä nämä 5 päivää sokeritonta elämää ovat menneet suhteellisen iisisti. Selkeästi väsymys yhdistettynä nälkään ajaa aivoni ajattelemaan herkkuja. Omalla kohdallani on siis panostettava entistä enemmän ennakointiin ja varattava muun muassa runsaammat välipalat mukaan töihin.

Tulin kuitenkin kirjoittamaan tällä kertaa arkiruuasta. Ruuasta mitä joka päivä saa ja täytyy tehdä pysyäkseen hengissä ja ruokkiakseen pesueensa. Ruoka on yksi lemppari aiheistani ja rakastan syömistä, siitä ei liene epäilystä kellään. Viime päivinä minua on mietityttänyt uutisoinnit suomalaislasten liiallisesta eläinproteinin saannista. Myös artikkeli siitä, että Suomen päiväkodeissa syödään lihaa, jota ei ole laillista Suomessa edes tuottaa, herätti minussa inhoa. Tässä linkki artikkeliin, jos haluat lukea aiheesta lisää.

ruoka-annos, arkiruoka, luomumaito
ruoka-annos, kylmäsavulohi, tzatsiki

Näitä uutisia lukiessa haluan todellakin panostaa entistä enemmän siihen, että lapseni saa kotona mahdollisimman puhdasta ja hyvää ruokaa.

Täydellistä meilläkään ei ole, ja on päiviä, kun kaupasta lähtee maksalaatikko pahimpaan nälkään. Pääsääntöisesti kuitenkin suosimme itse tehtyä ruokaa, mahdollisimman paljon luomua (sen verran, kun lompakon nuorit venyvät) ja suomalaista lähiruokaa. Haluaisin blogissani todistaa, ettei laadukkaan ruuan valmistus ole sen konstikkaampaa tai aikaa vievempää.

Näillä saatesanoilla julistankin postaussarjan: Arkiruokaa ala Vilma. Toivottavasti se inspiroi teitä kokeilemaan jotain uutta, tai terveellisempää vaihtoehtoa jo totutulle versiollenne. Ruuat ovat helppoja, nopeita ja maistuvat perheen pienimmillekkin.

ruoka, kattaus, arkiruoka, luomumaito

Kylmäsavulohta perunamuusilla ja tzatzikilla

800g kylmäsavulohta kaupasta

Lämmitä lohta ennen tarjoilua uunissa noin 15min, 200c 

Perunamuusi

1 kg perunoita

1-2dl maitoa

2 tl suolaa

Kuori perunat, ja lohko ne keittoajan lyhentämiseksi. Keitä perunat runsaassa vedessä pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois, survo perunat lisäten samalla maitoa muusiin. Lisää suola.

Tsatziki 

2 dl turkkilaista jugurttia

1/2 kurkku 

2-3 valkosipulinkynttä

1-2rkl sitruunanmehua

ripaus suolaa

ripaus pippuria

Raasta kurkku raastinraudalla ja lisää raaste turkkilaisenjugurtin joukkoon.

Pilko valkosipulinkynnet ja lisää sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa seokseen.

Vola, valmista tuli!

Tsatziki on valmista nautittavaksi heti, ja sillä voi korvata kermaviilidipit ja muut kalalle & kanalle tehdyt Bonjour sekoitukset. Sopii myös erinoimaisesti kylmäsavulohen kaveriksi ja mikä parasta, lisäaineet ovat minimissään!

Annoksen viimeistelee pieni salaatti kurkusta, suippopaprikasta ja kirsikkatomaateista. Ruokajuomana suosin vettä, poika juo luomumaitoa. Maito on myös yksi asia, josta minulla riittäisi ajatuksia, mutta ehkä säästän ne toiseen postaukseen ;D

Tällaisella arkiruualla meillä herkuteltiin viime viikolla. Tänään tein bravuuriani pinaattikeittoa, jonka ohjeen tulen varmasti jakamaan teille myöhemmin ;) 

Mitä teillä syötiin tänään?

Luitko linkittämäni artikkelin? Millaisia ajatuksia se herätti sinussa?

-Vilma