So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

lemmikki

Huonokäytöksinen kissa

...vai olisiko sittenkin vain kissa?

Kissa, jolla ei ole erityisemmin miellyttämisehalua ja jota vietit ohjaavat meidän ihmisten asettamia normeja enemmän.

Kissa tuli taloomme pojan toivomana 1,5 vuotta sitten.Olinhan minä mennyt lupaamaan, että kunhan vanha Iita chihuahuamme kuolee, voimme ottaa kissan. Muistanpa eräänkin aamun, kun 4-vuotiaan ensimmäinen kysymys aamulla oli "Milloin Iita kuolee, että voidaan ottaa te ihana kitta?"

Nyt tuo 4-vuotiaana kissaa haaveillut on kasvanut 2-luokkalaikseksi ja talostamme löytyy musta kissa nimeltä Topi. Topi, joka oli kuulemma pentueensa rauhallisin. Olisi mielenkiitoista tietää, millaisia sisäkissoja niistä muista on mahdollisesti kasvanut...

Olisi mielenkiitoista tietää, millaisia sisäkissoja niistä muista on mahdollisesti kasvanut...

huonokäytöksinen kissa, kissa, musta kissa, kissanelämää, kissan oudot tavat,
huonokäytöksinen kissa, kissa, musta kissa, kissanelämää, kissan oudot tavat,

Lapsuudenperheessäni on ollut jo pitkään kissoja ja olen luullut tietäväni kissojen maailmasta jotain, mutta täytyy myöntää, että tuo eläimen energisyys, tietynlainen hulluus, uteliaisuus, sisäinen kello, vaatimukset, halu karata ulos ja kuurot korvat ovat tulleet aika puskista! Kertaakaan emme ole kuitenkaan miettineet, että kissasta luopuisimme, mutta on hetkiä, kun etenkin minä olen saanut kiristellä hampaitani...

Topin päivät ( mukaanlukien viikonloput ja lomat...) alkavat tavallisesti vaativalla nau´unnalla noin klo 6, sillä arvonherra on tottunut, että tällöin heräillään töihin ja päivän menoihin. Ja jos joku haluaisi jatkaa tämän jälkeen talossamme vielä unia, on makuuhuoneiden ovien eteen raahattava päivittäin keittiöntuolit, sillä muuten se on yksi pomppu ovenkahvaan ja musta kissa on viivana nukkujan kimpussa.

Herättely puuhien lisäksi Topin lemppareihin kuuluu myös villasukat ja ne jalassa kävelevän jahtaaminen, ulkona lentelevien lintujen saalistaminen ikkunaan hyökkäillen, lakanan vaihto ja sängyn petaus liehuvien lakanoiden seassa mylläten, vessapaperirullien repiminen ja aitoa nahkaa olevien tuotteiden retuuttaminen.

huonokäytöksinen kissa, kissakriisi, kissa
huonokäytöksinen kissa, musta kissa, kissan temput

Myös kaikki aukinaiset kaapit ovat paikkoja, jonne tuon ryökäleen on sullouduttava

Myös kaikki aukinaiset kaapit ovat paikkoja, jonne tuon ryökäleen on sullouduttava. Topi on käynyt muun muassa astiakaapissa Iittaloiden seassa, pakastimessa sulatuksen aikaan, astianpesukoneessa kesken täytön ja jokaisessa vaatekaapissa vuorollaan. Olenpa joskus huomiotta teljennyt hänet kuiva-ainekaappiinkin ja havahtunut tilanteeseen erikoisen rapinan kantautuessa kaapista. Kissan tullessa taloon kaapinovi neuroosini onkin kasvanut pakottavaksi tarpeeksi nousta sitten vaikka sohvalta lempiasennostani sulkemaan yksikin näkökenttääni ajautunut avonainen kaapinovi. Ja jos en nouse, tiedän, että se on silmänräpäys, kun löydän tuosta avonaisesta kaapista myös kissan!

Joulun aikaan kuusemme on koristeltu vain latvasta... tai toki koristelemme sen kokonaan, mutta tämä postauksen päähahmo tuunaa koristelut omanlaisikseen. Viime jouluna Topi nyki jokaikisen saatavilla olevan pallon irti yksitellen jahdatakseen niitä ympäri asuntoamme häntä suorana ja saalistusvietti silmissä kiiluen. 

Ehkä eniten tunteisiin menevä asia kissassa (aamuisen nau´unnan lisäksi) on kuitenkin keittiönpöydällä hippalointi. Luulin, t o d e l l a  l u u l i n , että kissan voisi määrätietoisuudella opettaa olemaan nousematta pöydälle, mutta sehän on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi! Etenkin pöytää kattaessa, en siedä että tuo musta mörriäinen haaveilee kattauksen sekaan asettautumisesta. Mutta mikä hulluinta, Topi tulee tilaisuuden koittaessa juomaan vettä pöydälle ihmisen juomalasista, vaikka tarjolla on noin metrin päästä oma kuppi raikkaine vesineen. Maistuukohan vesi hienostuneemmalle pöydän korkeudella nautittuna?

Kesäisin Topilla on kova hinku päästä ulkoilemaan, mutta koska asumme kaupungissa, ei kissan ulos päästäminen vapaana ole ratkaisu. Kun raikas ilma leijailee kissan nenään, hyökkää se välittömästi tarkkailemaan tilannetta karatakseen 200km tuntivauhdilla ( jos nyt vähän liioitelen...). Joskus Topi tarkkailee keittiönikkunasta kotiin tuloamme ja asettautuu tämän jälkeen tuulikaappiin syöksyasemiin. Perheenä hivuttaudumme sisään ovenraosta suojaten mahdollisia avonaisia karkaamisaukkoja, mutta mahdollisen virheen sattuessa se on sekunti ja kissa juoksee pitkin rivitaloyhtiömme pihaa. On päiviä, kun saalistamme sitä kiinni useammankin kerran ja mutta myös viikkoja, ettei Topi pääse karkusille. Onneksi kesäisin ja nyt syksylläkin voimme päästää Topin haistelemaan ulkoilmaa takapihallemme naruun sidottuna. Jo itse ympäristön tarkkailu ja maan kaivaminen ovat siitä mukavaa puuhaa.

Se mistä olen iloinen on, että kissamme käy 99,9% varmuudella omalla hiekkalaatikollaan. Olen kuullut myös kissoista jotka eivät taitoa hallitse tai halua hallita...Mutta miksi en voi antaa Topille 100% suoritusvarmuutta tässä asiasta johtuu viime viikosta, kun pesin muutaman mattomme syyslomavieraita varten ja hulautin niille rutkasti myös huuhteluainetta. Tuoksu oli ehkä kissastamme niin epämieluinen, että pisti hän omat tuoksunsa siihen perään. Mikä surkuhupainen tilanne, kun minä siivoan ja pesen, että olisi vieraiden saavuttua mahdollisimman kivaa kotona, niin kissa vastustaa pissaamalla kahdelle juuri pesusta tulleelle matolle mielenilmaisunsa huuhteluaineen tuoksusta. 

Mutta miksi kirjoitan kissamme oudoista ja aika-ajoin raivostuttavistakin tavoista juuri nyt on se, että viime viikolla vietettiin kansainvälistä eläintenpäivää. Päivän teemana oli tänä vuonna vastuullinen lemmikin omistajuus. Tämän postauksen idea on valottaa, millaisia eläimiä kissat oikeasti ovat, kuinka kovasti ne kaipaavat aktiviteetteja ja kuinka kokonaisvaltaisesti ne tulevat vaikuttamaan koko perheen elämään.

Kissanpennut ovat suloisia pienoisia, mutta sellaisen hankkiessa täytyy muistaa, että kissa kasvaa ja voi elää jopa lähelle 20 ikävuotta. Ja vaikka meidänkin perheessä kissa otettiin lapsen toiveesta, täytyy koko perheen olla siihen sitoutunut. Uutiset kesäkissoista ovat liian surullista luettavaa, eikä tienlaitaan joutuminen tulisi olla yhdenkään kissan kohtalo. Jos siis harkitset kissanpentua, tulisi sinun tiedostaa myös kissan omistamisen realiteetit, jotka voivat olla jotain vastaavaa kuin meidän elo Topin kanssa.

Mutta mainittakoon vielä, että kaikista kolttosistaan huolimatta on tuo musta mörriäinen tärkeä osa perhettämme ja rakas. Topi tuo elämäämme myös paljon iloa sekä hyvää mieltä ja opettaa lapselle tärkeitä taitoja muun muassa vastuullisuuteen liittyen. Meidän ihmisten tehtävä on taas taata sille onnellinen elämä.

Vastuullisen eläimen omistamisen puolesta 

-Vilma

ps. Otin postauksen kuvat viime viikolla, kun hemmoteltiin Topia eläintenpäivän kunniaksi sen lempiruualla ( kuvittelkaa, sillä on sellainenkin...ja halppis vaihtoehdot eivät muuten herralle kelpaa) ja uusilla leluilla. Saa nähdä, mitä ihania elämyksiä Topi tulee tulevaisuudessa meille tarjoilemaan, sillä onhan tämä ensimmäiset 1,5 vuotta olleet varsinaisen mielenkiintoista aikaa!