So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

joulu

Miten välttää joulustressi?

Mietiskelen tässä illan tullen syntyjä syviä, poika ja mies nukkuu, mutta minua ei vielä väsytä. Olen viime aikoina törmännyt useisiin ihmisiin, jotka potevat hiipivää joulustressiä...En ole potenut sellaista koskaan,en edes tullessani äidiksi. Mietiskelyissäni tulin siihen lopputulemaan, että omilla valinnoilla on merkitystä, millaisen joulun ja joulufiiliksen itselleen haalii.

Tässä minun muutama vinkki, miten itse vältän joulustressin:

1. Joulusiivous,miksi se pitäisi tehdä? Kun on tavallisen siistiä, niin aatonaattona riittää imurointi, puhtaiden joululakanoiden vaihto ja vessojen pesu. Julistan itselleni myös siivouskiellon 24-26.12 aikavälille, tällöin kaikenlainen pyykinpesu ja muu puuhastelu/yleisjärjestely on kielletty. 

2. Jouluruuat, me teemme niin, että käymme aattona päivällä syömässä sukulaisillamme. Aattoiltana suvullamme on tapana kokoontua yhteen odottamaan pukkia. Tänä vuonna kokoonnumme meillä, mutta olemme järjestäneet jo useita vuosia niin, että jokainen vieras tuo jonkin jouluherkun tullessaan ja niistä kootaan runsas jouluinen iltapala/kahvipöytä. Näin minä emännän roolissa pääsen yhden kakun leipomisella ja illallakin voin keskittyä läsnäoloon höösaamisen sijaan. Tämä perinne on toiminut jo useamman vuoden, suosittelen testaamaan ;) On myös kiva, kun toiset tekevät herkkuja, joita ei ole itse tullut koskaan edes kokeiltua...tänä vuonna mm veljen avovaimo oli ajatellut valmistaa itse saaristolaisleipää, tuskin maltan odottaa, että pääsen maistamaan sitä :)

3. Joululahjat, nämä kannattaisi periaatteessa hommata jo syksyllä, tänä vuonna minulla venyi kuitenkin joulukuun puolelle. Ehdottomasti välttelen viimeisiä viikonloppuja ennen joulua, kun porukkaa on pipona liikenteessä. Jotenkin silloin ei pääse samanlaiseen lahjakuplaan ajatustensa kanssa. Lahjojen ei myöskään tarvitse olla kalliita, ennemminkin ajatus niiden takana merkitsee.

4. Aatto ja joulupukin odotus. Jännittävä päivä, etenkin perheen pienemmille. Meillekin pukki tulee tänä vuonna vasta illemmalla. Meidän perheessä on toiminut hyvin, kun tontut ovat aattoyönä jättäneet 1-2 lahjaa kuusen alle. Usein legoja tai jotain muuta näprättävää, minkä parissa päivä on mennyt kuin siivillä. 

5. Ylisuuret odotukset. Olisiko tässä se suurin syy, miksi joulu alkaa tuntua pakkopullalta? Teet kaikkesi ja odotat 100% idyllisyyttä ja pam, jokin asia ei mennytkään niinkuin olit ajatellut. Kaatuuko korttipino? Romuttuuko koko joulu? Se mitä itse odotan eniten, on ne tutut ja turvalliset rutiinit, perheen kanssa oleminen ja kynttilöiden polttelu. Ja voisinkin ehkä nimetä joulun päivistä lempparikseni joulupäivän, kun lapsi leikkii saamillaan leluilla, itse voin tipsutella uusissa pörrösukissa konvehtirasia kainalossa sohvan nurkkaan lukemaan lehtiä..ja jos ei pukki tuo uusia pörrösukkia, niin sitten tipsuttelen vanhoissa pörrösukissa, mutta tipsuttelenpa kumminkin ;) 

6. Pitäisi sitä, pitäisi tätä. Maailma on ideoita ja mahdollisuuksia pullollaan, kaikkea mitä haluaisi, ei vain ennätä ja pysty toteuttamaan. Hyväksy se ja hyväksy itsesi, vaikket olekaan askarrellut itse 100 joulukorttia, tai tehnyt pyyhkeistä söpöjä joulunalleja lapsesi ystäville. Tee se mitä pystyt, kykenet ja haluat, ja loput hoituu kyllä.

Tällaisilla mietteillä tällä kertaa. Toivon teille kaikille rauhallista ja lämmintä joulun aikaa ja etenkin stressitöntä sellaista <3 Saas nähdä postailenko vielä h-hetken tunnelmia ennen joulua, vain jääkö blogikin pienelle joululomalle. Olisi myös kiva kuulla, onko sinulla joku toimiva kikka joulustressin välttämiseksi?

Puss puss <3

-Vilma