So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vaalit

#olen valmis

#olenvalmis

on somessa levinnyt hästäg, jonka tarkituksena on osoittaa päättäjille, että kansalaiset ovat valmiita ilmastonmuutosta torjuviin muutoksiin ja että haluamme mahdollisimman pian konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

On tuntunut hienolta seurata sivusta, kuinka moni vaikuttaja on ottanut osaa kampanjaan ja avannut omia ympäristöystävällisiä valintojaan sekä haastanut samalla seuraajiaan pohtimaan arjen pieniä suuria tekoja. Niinpä koen, että nyt on minun vuoroni iskeä naula arkkuun!

hermine hold, #olenvalmis, ilmastonmuutos, vaalit

Ilmastonmuutos ahdistaa ja pelottaa

Ilmastonmuutos ahdistaa ja pelottaa. Se pelottaa omasta puolestani, mutta erityisesti se ahdistaa oman lapseni ja muiden lasten ja nuorten osalta. Asia, joka saa tunteeni sisäisesti kuohahtamaan on ihminen, joka väittää ettei ilmastomuutos ole todellinen ja ettei meillä yksilöinä olisi asiaan mitään vaikutusvaltaa tai mahdollisuuksia sen pysäyttämiseksi.

Kokemukseni mukaan valitettavan usein tällainen henkilö sattuu edustamaan ikäluokkaa, jonka valinnat ovat johtaneet maapallon nykyiseen tilaan ja ikäluokkaa, joka ei itse ennätä katsoa silmästä silmään ilmastonmuutoksen repiviä vaikutuksia sekä siitä väistämättä seuraavia lieveilmiöitä, kuten mahdollisia kansanvaelluksia tänne pohjoiseen, missä vielä lämpötilojen noustuakin (...ja niistä johtuvien lisääntyvien luonnonilmiöiden jälkeen) voinee asua. 

Mutta mietitäänpä tilannetta, jossa yksilöitä on miljoona tai kuten Suomessa 5,5 miljoonaa...tai yksilöitä koko maailmassa. Jos me saisimme valtaosan yksilöistä mukaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi...eikö sillä olisi mitään vaikutusta? Markkinavoimatkin syytävät ulos sitä, mitä me ostamme. Lisäksi meidän tarvitsee valita päättäjiä, joilla on rohkeutta, halua sekä taitoa tehdä valintoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Lisäksi meidän tarvitsee valita päättäjiä, joilla on rohkeutta, halua sekä taitoa tehdä valintoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

#olenvalmis, ilmastonmuutos, hermine hold
#olenvalmis, ilmastonmuutos, hermine hold

Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi minä

#olenvalmis

... jatkamaan lihatonta ruokavaliotani, sillä lihantuotanto on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen syistä (kannattaa katsoa mm. dokumentti Cowspiracy...)

...kokkaamaan yhä monipuolisemmin kasviksia ja käyttämään kasvisproteiineja kananmunan ja kalan sijalla

...välttämään jatkossakin maitotuotteita

...suosimaan luomua, aina kun se on oman kukkaron kannalta mahdollista. Luomu on parempaa sekä meille itsellemme sekä sitä tuottavalle ympäristölle

...ostamaan hävikkiruokaa Matsmart palvelusta (...joka on muuten älyttömän paljon edullisempaakin!)

...lajittelemaan jätteet: pahvi, paperi, metalli, lasi...ja uusimpana olemme aloittaneet muovin lajittelun. Kun lajittelemme jätteet, olemme huomanneet perinteisen sekajätteen määrän romahtaneen. Muovi on ongelmallisinta joutuessaan luontoon ja sen polttamisesta syntyy haitallisia päästöjä, mutta kierrätettynä se on raaka-aine, josta voi valmistaa uutta muovia. Muovia kierrättämällä luonnonvaroja ei myöskään tarvitse käyttää uuden muovin valmistamiseen

... siirtymään muovipussittomuuteen kauppaostoksilla

...pakkaamaan kasvikseni heviostastolla biohajoaviin tai paperipusseihin

...pidentämään tuotteiden elinkaarta, ostamalla, myymällä sekä antamalla käytettyjä vaatteita, sisustustavaroita sekä lastentarvikkeita pois. Ja vaikka viime aikoina olen ostellut jonkin verran uusia vaatteita ja nimenomaan myymälöistä, jotka eivät ole ekologisimpia, silti väitän, että noin puolet vaatekaappini sisällöstä koostuu nimenomaan kirppareilta ja käytettynä hommatuista vaatteista. 

...valitsemaan yhä useammin ympäristöystävällisiä kodinhoitotuotteita ja pesuaineita

...käyttämään luonnonkosmetiikkaa entistä enemmän

...tekemään jatkossakin ostopäätöksiä tuotteen pakkauksen ja sen ympäristöystävällisyyden perusteella

...haastamaan itseni tasaisin väliajoin pohtimaan omaa hiilijalanjälkeäni ja miettimään pieniä suuria tekoja sen pienentämiseksi

...esittämään toiveen, ettei kotiimme enää jaettaisi mainoksia 

...suosimaan joukkoliikennettä aiempaa enemmän....

#olen valmis

äänestämään huomenna nimenomaan ympäristön puolesta!

Toivon tämän postauksen toimineen herättelynä sille, että meillä kaikilla ja meidän valinnoillamme on todella väliä. Niin ympäristöasioissa kuin huomisissa eduskuntavaaleissakin! Joten ethän sinä käännä selkääsi?

Mitä sinä teet ja mitä olet valmis tekemään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Vilma

*)  Hermine Hold hiusdonitsi saatu