So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

opiskelu

OPISKELU AIKUISENA | uhka vai mahdollisuus?

Aloitin ylemmän ammattikorkeakoulun opinnot 1,5 vuotta sitten Kareliassa. Päämääränäni on valmistua Sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen opinnoista 2 vuoden sisään.

Blogiani pidempään seurailleet varmaan muistavatkin alkuinnostukseni opinnoista ja myös heikot hetkeni, kun aika ja resurssit eivät ole tuntuneet riittävän. Nyt voin todeta, ettei minulla ole kevään opintojen jälkeen kuin muutama kurssi käymättä ja opinnäytetyö tehtävänä.

Ja vaikka opintoni eivät ole suoraan tämän hetkiseen työnkuvaani sovellettavissa, koen kuitenkin saaneeni niistä arvokasta näkökulmaa myös nykyiseen työhön

karelia, avoin amk, amk, yamk, opiskelu aikuisena, avoimen opinnot

Lopullinen päätös hakea mukaan YAMK opintoihin syntyi oltuani hetken työttömänä. Hain kouluun ja ilokseni pääsin sisään ensiyrittämällä. Työllistyin kuitenkin jo ennen opiskelupaikan varmistumista, joten olen käynyt koulua 1,5 vuotta töiden ohella.  Vaikka opinnot ovat ottaneet paljon - ovat ne ehdottomasti antaneet enemmän. Jo ensimmäiset luennot itsensä johtamisesta ja oman työn järjestämisestä olivat merkityksellisiä ja koko elämääni hyödyttäviä. Näillä vinkeillä ja ohjeilla olen taplannut nyt 1,5 vuotta sovitellen perhettä, työtä, blogia ja opintoja yhteen. Ja vaikka opintoni eivät ole suoraan tämän hetkiseen työnkuvaani sovellettavissa, koen kuitenkin saaneeni niistä arvokasta näkökulmaa myös nykyiseen työhön.

Opintojen jatkaminen oli minulla haaveissa heti valmistuttuani ammattikorkeasta, mutta rohkeutta hakea kouluun sai vähän metsästää.  Se, että ihminen joutuu pinnistelemään haaveidensa eteen on mielestäni kuitenkin parempi vaihtoehto kuin  se, että laittaa toiveensa lopullisesti odotushuoneeseen ja elää "sitkun elämää" vuodesta toiseen. Heitäkin on liikaa: ihmisiä jotka "halvaantuvat" odottaessaan "sitä" oikeaa fiilistä toteuttaakseen unelmiaan.

Heitäkin on liikaa: ihmisiä jotka "halvaantuvat" odottaessaan "sitä" oikeaa fiilistä toteuttaakseen unelmiaan.

karelia, avoin amk, amk, yamk, opiskelu aikuisena, avoimen opinnot
karelia, avoin amk, amk, yamk, opiskelu aikuisena, avoimen opinnot

Etukäteen mietityttivät eniten kysymykset siitä,  miten sovittelen opinnot töideni kanssa ja miten talouteni kestää ottaa palkatonta kontaktipäiviksi? Onneksi kaikki opinnot ovat olleet joustavia ja kontaktit tarvittaessa korvattavissa etäopinnoilla. Taloudellisesti pärjään ok, pari palkatonta / kk ei vaikuta liikaa talouteeni ja onhan opinnoissa kyse sijoituksesta itseeni ja omaan tulevaisuuteeni. Sitä mikä minusta "tulee isona" ei ole vielä tiedossa, mutta tiedän, että opinnot antavat minulle täysin uusia ovia avattavaksi.

Toinen ja ehkä hieman kevyempikin vaihtoehto aloittaa opinnot töiden ohella olisivat olleet avoimet AMK- opinnot. Avoimen opintoihin voi osallistua kuka vaan, pohjakoulutuksesta riippumatta ja ne on hyvä keino testata, miltä ammattikorkeakouluopiskelu tuntuu. Myös ylempään ammattikorkeakoulututkintoon sisältyviä opintoja voi opiskella avoimen kautta ja ne (kuten amk:n avoimet) hyväksiluetaan, jos aloittaa myöhemmin tutkintoon johtavaan koulutuksen. 

Niin ja huomasimpa myös, että avoimen puolella on valitavana runsaasti verkko-opintoja, jolloin poissaoloja esimerkiksi töistä ei tarvitse miettiä. Avoimessa voi suorittaa yksittäisiä opintojaksoja tai laajempiakin kokonaisuuksia. Jos sinä haluat lisätä omaa osaamistasi tai et ole vielä esimerkiksi löytänyt alaasi, voin lämmöllä vinkata tutkimaan Karelian verkkosivuilta avoimen AMKn tarjontaa.

Opiskelu on aina sijoitus sinuun itseesi ja sinun tulevaisuuteesi - eikä sen sijoituksen tekeminen voi koskaan olla liian myöhäistä ♡

Oletko sinä haaveillut opintojen aloittamisesta? Mietityttävätkö sinua opinnoissa samat asiat kuin minua aiemmin? Ja jos sinulla muuten heräsi jotain kysymyksiä AMK- tai YAMK- opintoihin liittyen, kysy rohkeasti, vastaan niihin mielelläni ♡

- Vilma