So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruokavalio

Punainen liha pannaan

Pitkästä aikaa lempiaiheeni ääreen, ruokaan!

Katsoin noin kuukausi sitten omaa mieltäni ja ajatusmaailmaani järkähdyttäneen dokumentin: Cowspiracyn.

Dokumentti kertoo lihantuotannosta ja sen synnyttämistä ympäristöongelmista. Tiesitkö muun muassa, että suurin osa kasvihuonepäästöistä johtuu juurikin lihantuotannosta, eikä suinkaan esimerkiksi liikenteestä, kuten meille on ehkä uskoteltu? Lihantuotanto on miljoonabisnes, jonka ruletissa me pyörimme.

byvilma, härkis, lihaton, punainen liha pois
byvilma, lihaton, punainen liha pois
byvilma, lihaton, punainen liha pois

Olin kuullut dokumentista jonkin verran etukäteen ja lukenut netistä jotain pientä, mutten odottanut sen saavan minussa aikaan vastaavanlaista reaktiota

Olin kuullut dokumentista jonkin verran etukäteen ja lukenut netistä jotain pientä, mutten odottanut sen saavan minussa aikaan vastaavanlaista reaktiota. Sinne jäi punaisen lihan käyttö.

Dokumentti itsessään ei anna oikeutusta lihansyönnille missään määrin, mutta selkeästi punaisen lihan tuotanto on yksi ongelmallisimmista, niin eettisesti kuin ympäristönkin kannalta ajateltuna. Olen ollut myös pitkään tietoinen siitä, että ihminen pärjää mainiosti ilman sian ja naudanlihaa...tai jopa paremminkin ilman niitä.

Olen ollut itse nyt noin kuukauden päivät ilman punaista lihaa, ja hyvin on pärjätty! Loisto löytö ovat olleet Härkis valmisteet, joiden mainos tämä postaus ei ole. ;D Olen käyttänyt Härkistä, eli härkäpapu valmistetta jauhelihan tavoin kastikkeisiin ja laatikkoruokiin. Maku on ehkä hieman eriävä, muttei pistävästi. Oikealla maustamisella esimerkiksi eskarilainen poikani on vedellyt Härkistä niin tortillojen välissä, pastakastikkeessa kuin makaroonilaatikossakin. Tieto ei ole tässä asiassa lisännyt tuskaa, sillä olen avoimesti kertonut mitä ruuassa on. Taloudelle tämä valinta ei ole käynyt, sillä 250g rasia Härkistä maksaa noin 3,5e. Huomioitavaa kuitenkin on, että tämä 250g vastaa lähes 400g jauheliharasiaa, sillä Härkiksestä ei liikene nestettä.

byvilma, vegaanin keittiössä
byvilma, tortillalätyt, itsetehdyt tortillalätyt
byvilma, vegaanin keittiössä

Olisi hienoa, jos myös sinä innostuisit tutkimaan ravintoa, kyseenalaistamaan ja tekemään omaa hyvinvointia tukevia päätöksiä

Hankin viikko sitten myös ChocoChili-nimisen bloggarin Vegaanin keittiössä kokkikirjan, joka oli silkkaa rakkautta ensi silmäyksellä. Tästä kirjasta on helppo kaivella inspistä entistä kasvispitoisempiin ja eettisempiin kotiruokiin. Meidän perheessä on testiin laitettu vasta itse tehdyt tortillaletut, jotka ovat muuten mainostamisen arvoisia. Ja kuinka paljon vähemmän ne sisälsivätkään mitään ylimääräisiä säilöntä- tai lisäaineita (ei yhtään) puhumattakaan suojakaasuista ym. minua hieman kauhistuttavista ainesosista. Myös maku oli kymppi.

Haluaisin tämän ja muidenkin ruoka-aiheisten postausteni toimivan ajatusten herättelijöinä. Olisi hienoa, jos myös sinä innostuisit tutkimaan ravintoa, kyseenalaistamaan ja tekemään omaa hyvinvointiasi tukevia päätöksiä, mikäli sitä et ole vielä tehnyt. Näiden asioiden ei tarvitse olla kaikki tai ei mitään-periaatteella paatosta, vaan pikemminkin arjen pienillä valinnoilla kohti parempaa oloa ja parempaa maailmaa-valintoja.

Cowspiracy- dokumentin löydät muun muassa Netflixistä, katso ihmeessä ja kommentoithan postaukseen, mitä ajatuksia se sinussa herätti?

Haluaisin itse jatkossa oppia valmistamaan entistä enemmän ja monipuolisempaa kasvisruokaa. Tärkeää ruuanvalmistuksessa myös on, että ruoka jota valmistan, maistuu koko perheelle. 

Oletko sinä ajatellut lisätä kasvisruokien määrää ruokavaliossasi? Tai joko olet kenties nähnyt Cowspiracyn? Mitä ajatuksia dokumentti sinussa herätti?

Rakkaudesta ruokaan

-Vilma