So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

TAVOITTEENA HYVÄ ELÄMÄ

Hyvää elämää ei voi ostaa, se ei löydy lisäravinne purkista tai ammattitaitoisten ohjaajien vastaanotolta.

Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen olento ja kokeakseen kokonaisvaltaista hyvinvointia, on näiden kaikkien palasten loksahdettava kohdalleen. Kun ihminen on lapsi, vanhempien tehtävä on huolehtia lapsen psyykkisten, fyysisten kuin sosiaalistenkin tarpeiden täyttymisestä. Kun me kasvamme aikuisiksi,  meidän tehtävämme on huolehtia näistä samoista tarpeista itse kokeaksemme terveyttä, tasapainoa, onnellisuutta ja tyydytystä elämään.

Kun me kasvamme aikuisiksi, meidän tehtävämme on huolehtia näistä samoista tarpeista itse kokeaksemme terveyttä, tasapainoa, onnellisuutta ja tyydytystä elämään

byvilma, henri lomu, fysioterapia

Olin vuosi sitten työpaikkani puolesta kiinnostavassa "Lapsen mieli" - koulutuksessa, jossa ohjaaja teki meille osuvan harjoituksen. Harjoitus kolahti minuun ja on mielestäni verraton mittari siihen, kuinka hyvin omasta itsestään on tullut huolehdittua. Kirjoitan harjoituksen auki, joten tee mukana:

Huolehditko sinä omasta itsestäsi riittävästi? -harjoitus 

1. Ota toinen kätesi ja avaa se

2. Nimeä 5 sormeasi: 

- Yksi sormistasi on LIIKUNTA

-  Toinen RAVINTO

- Kolmas SOSIAALISET SUHTEET

- Neljäs LEPO

- Viides HARRASTUKSET / ASIAT JOITA TYKKÄÄT TEHDÄ

3. Annat käden olla auki ja muistat sormien nimet. Seuraavaksi alat miettiä sormi kerrallaan, kuinka hyvin kunkin sormen nimen mukaiset asiat ovat viime aikoina elämässäsi toteutuneet.

Esimerkiksi: Sormi 1 LIIKUNTA - Oletko liikkunut mielestäsi riittävästi? Jos olet, voit antaa sormen olla pystyssä, mutta jos koet, että liikunnat ovat jääneet ja niitä on tullut laiminlyötyä paina sormi alas.

Seuraavaksi mietit sormi 2 RAVINTO - Oletko syönyt hyvin? Oletko syönyt terveellisesti? Jos kaikki on mielestäsi kunnossa ravinnon suhteen anna sormen jäädä pystyyn, muuten paina se alas. 

...käy jokainen sormi samalla tavalla läpi ja lopuksi voit katsoa, kuinka monta sormea sinulla jäi pystyyn?

4. Seuraavaksi voit kätellä kädellä ( jossa sormet pysytyssä / alhaalla) kaveriasi, kuinka onnistuu? Entä, jos otat kynän tähän samaan käteen ja yrität kirjoittaa oman nimesi? 

fysioterapia, henri lomu, joensuu,
fysioterapia, henri lomu, joensuu,

Harjoitus kuvaa loistavasti sitä, miten meidän toiminta kyky heikkenee, jos laiminlyömme itseämme

Harjoitus kuvaa loistavasti sitä, miten meidän toimintakyky heikkenee, jos laiminlyömme itseämme. Omasta itsestä huolehtiminen on myös muista huolehtimista - kun sinä voit hyvin, silloin sinä olet parempi muille.

En voi olla alleviivaamatta sitä, että meidän aikusten on itse tietoisesti huolehdittava omasta hyvinvoinnistamme, se ei ole kenenkään muun tehtävä. Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää ihmisiä, jotka heittäytyvät oman elämänsä uhreiksi ja kokevat vuodesta toiseen jokaisen vaivan ja onnettomuuden johtuvan jostain ympäristössä olevasta. 

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole itsestäänselvyys minullekkaan ja aika-ajoin on pysähdyttävä miettimään, mihin suuntaan jatkaa. Minun haasteeni on, että innostun kaikesta - ja silloin lepo on asia, jota "en jaksaisi suorittaa". Kuka tahansa ymmärtää, ettei ihminen kuitenkaan lepäämättä pärjää - en halua olla hamsteri, jonka pyörä pyörii, mutta hamsteri itse on keikahtanut sivuun.

fysioterapia henri lomu, henri lomu, byvilma, joensuu
fysioterapia henri lomu, henri lomu, byvilma, joensuu
..fysioterapia Henri Lomun odotusaulasta löytyi mielenkiintoista luettavaa...

Viime viikolla palkitsin itseni,  "suoritin leponi" ja hoidatin kehoani fysioterapeutti Henri Lomulla. Henri käsittelee lihaksien lisäksi hermopisteitä sekä nivelpintoja, jolloin elimistö aktivioituu korjaamaan itse itseään. Kyseessä on siis hyvin eri tyyppinen niska-hartiaseudun hieronta, kuin ehkä perinteisesti tehdään.  Henrin pitkä kokemus alalta, sekä lukuisat opinnot muun muassa liikuntalääketieteessä luovat vahvan pohjan osaamiselle. Pidän kuitenkin erityisesti siitä, Henri näkee ihmisen kokonaisvaltaisena olentona - ja ymmärtää, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. 

Henrin tilat löytyvät Joensuun keskustasta, mutta ovat muuttaneet Kauppakadulle. Postauksen kuvat on otettu tunnelmallisesta hoitohuoneesta, jossa lämmitettävä hoitopöytä takasi totaali rentoutumisen pitkän työpäivän päälle. Jospa sinäkin seuraavan kerran palkitsisit itsesi karkkipussin sijaan hieronnalla?

Mitä hyvä elämä on? Teetkö sinä tietoisia valintoja saavuttaaksesi kokonaisvaltaista hyvinvointia? Entä muistatko vielä postauksen, kun kävin fysioterapia Henri Lomulla purentalihasten hoidossa?

Hyvinvointia tavoitellen, 

Vilma

ps. Henri kirjoittaa myös blogia täällä So-Upissa ja aina välillä käyn itsekin lukemassa Henrin mielenkiintoisia pohdintoja elämästä ja sen ilmiöistä. 

*) Hieronta saatu blogin kautta