So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

lifestyle

TERVEISIÄ RAKSAMESSUILTA | & kuinka selätin esiintymisjännityksen

Raksa messut Lahdessa lukeutuvat Suomen suurimpiin rakentamisen ja remontoimisen tapahtumiin. Sain kunnian osallistua viikonloppuun Tee se itse- lavalla, jossa pääsin ohjaamaan messukävijöille pillihimmelin valmistusta. 

Nyt kun ensimmäinen messupäivä on ohi, olo on väsynyt, mutta onnellisen levollinen. Matkasin Lahteen aamusta ja saavuin perille sankan lumisateen saattelemana pari tuntia ennen omaa vuoroani.

raksa, raksa messut, messut, lahti, lahdenmessut

Tee se itse - alueesta oli rakennettu viihtyisä ja jollain tapaa ihanan rento alue palvelemaan kaikenlaista väsäilyä. Pillihimmelin osien lisäksi alueella valmistui muun muassa kransseja, kalkkimaalia sekä naulakoita kierrätysmateriaaleista. Innostuin osallistumaan naulakoiden tekemiseen itsekin ja nyt olisi kotiin tuotavana 1 kpl DIY-naulakoita.

Tee se itse - alueesta oli rakennettu viihtyisä

tee se itse - lava, raksa, raksa messut, lahti
tee se itse - lava, raksa, raksa messut, lahti

Alunperin olin ajatellut kiertäväni messut oman vuoroni päätteeksi kokonaan, mutta jotenkin jaksaminen ja keskittyminen eivät tuntuneet riittävän kuin pariin suht pikaiseen kierrokseen alueella. Vaikka kierrokseni tuolla suurella messualueella jäivät suunniteltua lyhyemmiksi, löytyi sieltä kivoja juttuja kameraan taltioitavaksi.

Eniten omaa sydäntäni onnistuivat sykähdyttämään Suomessa käsintehtyt Visapajan valaisimet, joiden muoto ja koko olemus huokuivat linjakkuutta ja tyyliä. Katsokaa vaikka, eikö olekin hienoja ♡

Mutta vaikka kierrokseni tuolla suurella messualueella jäivät suunniteltua lyhyemmiksi, löytyi sieltä kivoja juttuja kameraan taltioitavaksi

visapaja, design, valaisimet, raksamessut
raksa, raksa lahti, lahti, messut
raksa, raksa lahti, lahti, messut
raksa, raksa lahti, lahti, messut
raksa, raksa lahti, lahti, messut
raksa, raksa lahti, lahti, messut

Mutta se, että fiilikseni ovat juuri nyt näin hyvät ei tarkoita sitä, ettenkö olisi joutunut taistelemaan jännitystä vastaan. Olen ollut koko ajan äärimmäisen innoissani messuista ja suurin huolenaiheeni olikin, jos käteni tulisivat tärisemään himmelin teossa liikaa, ettei homma lähtisi sujumaan toivotunlaisesti.

Sain pari päivää ennen messuja tiedon kamerasta & suuresta screenistä, jonne työskentelyäni tultaisiin kuvaamaan esitykseni ajan reaaliajassa. Minulla ei ollut myöskään minkäänlaista aiempaa kokemusta headset- microfonista, jonka tiesin saavani äänentoistoa varten. Kun pyöritin tätä kokonaistuutta mielessäni, aloin jännittämään sitä, että jos alankin jännittää. Höpsöä eikö, mutta varsin yleistä ymmärtääkseni!

Voisin esittää yli-ihmistä ja todeta, että hyvin meni ja eipä siinä mitään sen kummempaa ollut. En ole kuitenkaan yli-ihminen, enkä myöskään halua olla. Kyllä sydämmeni ottaa muutaman ylimääräisen hypyn, kun ajan itseäni kohti tilannetta, josta minulla ei ole etukäteen minkäänlaista kokemusta. Kuinka sitten selvisin tämän päiväisestä lähes jännityksettä ja niin, että voin rehellisesti sanoa nauttineeni ohjelmanumeron vetämisestä?

Kuinka sitten selvisin tämän päiväisestä lähes jännityksettä ja niin, että voin rehellisesti sanoa nauttineeni ohjelmanumeron vetämisestä?

raksa, lahti, raksa messut, lahden messut

Ensinnäkin valmistauduin vuorooni huolella, niin hyvin kuin vain pystyin. Lisäksi luin netistä muutamia postauksia & vinkkilistoja jännityksen hallintaan liittyen sekä kuuntelin asiaan perehtyneitä tuttaviani. Luontaistuotekaupasta minulle neuvottiin teaniinia sisältävää valmistetta ja jotenkin uskon, että myös sillä oli rauhoittava vaikutus. Ilokseni myös kaikki ihmiset ottivat minut juontaja Lauraa myöten lämpimästi vastaan. Lisäksi koko alueen rentous ja meiningin yleinen letkeys saivat omankin mieleni pysymään valoisana & lungina. 

Mutta jos jonkinlaista vinkkilistaa aiheesta voisin koota, niin suosittelen haastavan esiintymistilanteen tullen kokeilemaan ainakin näitä itse hyväksi kokemiani kikkoja:

Vinkit esiintymisjännityksen voittamiseksi:

- Valmistaudu huolella - kun tiedät mitä teet, on olosi heti varmempi

- Tee mielikuvaharjoituksia - kuvittele tilanne ja repliikkisi etukäteen niin hyvin kuin pystyt 

- Hengitä keuhkot täyteen ilmaa - nenän kautta sisään ja suun kautta hitaasti ulos - jännittyneenä tulee usein hengitettyä liian pintapuolisesti ja tämä fysioterapeutilta saamani kikka todella toimii. 

- Vältä kahvin juontia muutama tunti ennen esitystäsi - kahvi nostaa sydämmesi sykettä turhaan. Itse suosin ennen esiintymisiä vihreää teetä, joka sisältää rentouttavaa teaniinia. Lisää aiheesta voit lukea esim. TÄÄLTÄ

 - Kokeile luontaistuotekaupan teaniini valmistetta - ainakin itse olen kokenut sen hyväksi.

- Pidä verensokerisi tasaisena ennen esiintymistäsi - itse syön pieniä annoksia parin tunnin välein

Toivottavasti vinkeistäni on hyötyä vaikkapa juuri sinulle seuraavaan jännittävään esiintymistilanteeseen, niin että pääset näyttämään osaamisesi ilman, että joudut kamppailemaan hakkaavan sydämmen tai tärisevien käsiesi kanssa.

Itse olen ajatellut elää niin, että teen asioita joita haluan tehdä - enkä vain asoita joita osaan ja uskallan...maailma on niin mielenkiintoinen paikka, että olisi kurjaa rajoittaa elämä pelkästään mukavuusalueelle. Omien rajojen ylittäminen on mahtava fiilis ja ainakin itsellä tulee surffailtua niillä rajoilla tasaisin väliajoin. Olkoon tämä Lahden reissu yksi niistä surffailuista.

Surffailetko sinä usein omien mukaavuusalueidesi ulkopuolella? Tai lukeudutko kenties niihin harvinaisuuksiin, jotka eivät pode minkäälaista esiintymisjännitystä?

Tällaisia mietteitä Lahdesta hotellihuoneen peittojen välistä kirjoittelee,

Vilma

ps. Mikäli eksyt Lahden RAKSA messuille huomenna, tule nykäisemään hihasta! DIY: Pillihimmeleitä väsätään taas Tee se itse - lavalla klo 11-12.00