Makeat piirakat

Aprikoosipiirakka

Tämän piirakkareseptin olen bongannut joskus aikoja sitten netistä (pahoittelut, että alkuperäinen lähde puuttuu, myös reseptin jakajalla sitä ei ollut antaa) ja se jäi ehdottomasti yhdeksi suosikkireseptikseni ihan heti. Tykkään resepteistä, jotka on helppo valmistaa ja joita voi varioida mielensä mukaan saatavilla olevien ainesten mukaan. Tämä pohjaresepti on täyttä timanttia - oma lisäykseni siihen on vaniljasokeri, jota käytän erittäin paljon leivonnassa muutenkin. Taikinaan voi käyttää kermamaidon sijaan vaikka piimää tai kermaviiliä ja päälle voi ripotella mitä tahansa makuaineita. Lopputulos on todella mehevä ja herkullinen! Piiras säilyy hyvänä pari päivää - ellei se hupene sitä ennen...

26 cm piirakkavuokaan

  • 150 g voita
  • 1½ dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kermamaitoa, maitoa tai kermaa
  • nokare voita
  • korppujauhoja
  • 1 prk säilykeaprikoosia

Sulata voi. Sekoita kaikki ainekset isolla lusikalla kulhossa sekaisin. Voitele (ja korppujauhota) piirakkavuoka, kaada taikina vuokaan. Valuta ja kuivaa aprikoosit. Leikkaa aprikoosit siivuiksi tai kuutioiksi ja ripottele taikinan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes piiras on saanut kauniin värin. Tarjoile jäähtyneenä. Piiraan kanssa voi tarjota vaniljakastiketta tai –jäätelöä. 

Vinkki: Korvaa aprikoosi mangolla, persikalla tai nektariineilla. Voit käyttää myös kuorittuja tuoreita hedelmiä tai mitä tahansa marjoja. Seuraavaksi aion kokeilla tähän omenaa ja tehdä kanelilla maustetun kauramurun päälle. Ystäväni Johanna kokeili reseptiä heti ja tarjoili piirakan seurana kinuskikastiketta, oli muuten herkullista! Piiras on myös oiva keino kadottaa jääkaapista ja pakastimesta erilaisia tuotteita, joten hävikin sijaan syntyy herkkua.

Aurinkoinen aprikoosipiirakka on helppo valmistaa ja sitä voi muunnella mielensä mukaan, sillä pohjataikina on todella monikäyttöinen!

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani 18.8.2018.