So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Pikkuleivät ja keksit

Herrasväen pikkuleivät

Vino pino mureita pikkuleipiä

Ystäväni juhli pari viikkoa sitten synttäreitään ja samalla ovet olivat avoinna myös sankarittaren uuteen taloon. Lupasin tehdä juhliin herrasväen pikkuleipiä, jotka ovat ystäväni lemppareita. En ollut koskaan aiemmin kyseisiä herkkuja tehnyt, joten onneksi sain käyttööni ohjeen, jonka ystäväni oli hyväksi havainnut. Mukavasti hujahti yksi ilta pikkuleipiä leipoen ja pitääkin ostaa oma muotti, jolla tehdä näitä toistekin! :)

noin 50 valmista pikkuleipää

  • 200 g voita
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täytteeksi

  • vadelmahilloa

koristeluun

  • hienoa sokeria (siro)

Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita kuivat aineet joukkoon varovasti sekoittaen. Kaulitse taikina muutaman millin paksuiseksi levyksi ja ota pienehköllä pyöreällä muotilla pikkuleipiä pellille (noin sata). Paista pikkuleipiä 185 asteessa noin 8-10 minuuttia, eli kunnes pikkuleivät ovat kypsyneet mutta eivät vielä saaneet väriä. Jäähdytä ja pursota puoliin pikkuleivistä nokare vadelmahilloa sisään ja paina toinen kuori kanneksi. Pyörittele täytetyt pikkuleivät hienossa sokerissa ja anna makuuntua päivä tai pari ennen tarjoilua. Säilytä pikkuleipiä peltirasiassa.

Ihania! Niin mureita ja herkullisia! Maku parani vielä entisestään, kun pikkuleivät saivat levätä yön yli ennen tarjoilua, kun hillo mehevöitti sisustaa. Hyvin kesti sokerikin pinnassa, kun pyörittelin täyttämisen jälkeen kipossa. Kannattaa olla varovainen täyttämisen ja sokeroinnin kanssa, ettei riko hauraita pikkuleipiä liian kovakouraisilla otteilla. Suosittelenkin sen takia pursottamaan täytteen, ettei tarvitse lusikan kanssa sohrata kuoria hajalle. Mie tein yllä olevan ohjeen tuplana, joten herkkuja tuli kaksi mukavan kokoista peltirasiallista - nyt olen sitten kerennyt ostaa itsellenikin peltirasian pikkuleipäkokeiluja varten, mutta oikeankokoinen muotti puuttuu vielä. Ja kuulemma tekeleeni maistuivat niin sankarille kuin juhlaväelle, joten onnistumisen ilo oli todella suuri :)

Vadelmasydän ja sokerikuori