Grillaus

Inkivääri-chilimarinoitu grillattu broileri

Itse marinoitu broilerinfile saa kauniin värin grillissä

Koska vältän kaupan marinadeja, on ihana keksiä omia erilaisia sekoituksia ja maustaa ruoat mieleisekseen, omiin aisteihin luottaen. Juhannuksena olin perheeni kanssa maalla ja pakkasin mukaani muutaman pussukan erilaisia mausteita ja maustekasveja, jonka jälkeen sekoittelin marinadeja niin broilerille kuin naudallekin. Mielestäni broilerille sopii hyvin vaalea ja hieman hedelmäinen marinadi, joten mausteeksi päätyivät niin inkivääri, sitruuna kuin kirpakka chilikin. Lihojen marinointi kannattaa yleensä aloittaa jo vuorokautta ennen ruoanlaittoa, mutta muutaman tunnin pikamarinoinnillakin pääsee pitkälle. Maustamisessa luotan peruskaavaan: happo, makeus, öljy ja mausteet. Tällä samalla kaavalla valmistan myös erilaiset salaatinkastikkeet sekä uunijuuresten makumaailmat. 

4 annosta

  • 600 g broilerin rintafileitä
  •  
  • 2 limen mehu
  • 1 limen kuoret
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2-4 cm tuoretta chiliä
  • 2 cm tuoretta inkivääriä
  • 2 tl merisuolaa myllystä
  • 2 tl mustapippuria myllystä

Raasta limen kuori metalliseen kulhoon ja purista sen jälkeen limestä mehu joukkoon. Sekoita mukaan hunaja ja rypsiöljy pientä vispilää käyttäen. Leikkaa tuore chili viipaleiksi (poista halutessasi tuliset siemenet), kuori ja viipaloi inkivääri ja mausta seos mustapippurilla sekä suolalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita, maku saa olla kirpeän vahva. Pyyhi rintafileet kuiviksi ja sekoita marinadin joukkoon. Kääntele hetki ja laita kylmään maustumaan yön yli. Ennen grillaamista pyyhi marinadi pois ja paista fileitä muutama minuutti per puoli, vältä turhaa kääntelyä. Tee fileen paksuimpaan kohtaan pieni viilto ja varmista, että lihasta tihkuva neste on kirkasta ja liha on kypsää. Laita fileet hetkeksi folion alle ja tarjoile mieluisten lisukkeiden kanssa. Kuvan broilerin kanssa tarjoilin cheddar-juustolla ryyditettyä vihersalaattia, kastikkeena vaalea balsamicosiirappi. Vaalea kastike on nopeasti sekoitettu, kun yhdistät kermaviiliin tuoretta ruohosipulia, suolaa, pippuria ja mahdollisesti pienen turauksen sinappia. Samaa kastiketta käytin myös grillatulle maissille, mutta sille voi laittaa tarjolle myös tuorejuustoa tai valkosipulivoita.

Makoisaa oli! Marinadi toimi oivasti ja kerkesi maustaa tarpeeksi muutamassa tunnissa broileria. Tarjoillessa rouhin pinnalle vielä hieman lisää suolaa ja pippuria tuomaan lisäpotkua. Tähän voisi lisätä myös valkosipulia, mutta jätin sen pois, sillä juhannuspyhinä grilliin päätyi myös nautaa, jonka marinadissa sitten ei valkosipulissa säästelty... Tuossa salaatissa on cheddaria, jota on aiemmin saanut vain tukusta kilon pakkauksissa. Nyt tuota ihanuutta on myynnissä myös muutamassa kaupungin ruokakaupan salaattibaarissa ja sitä voi täsmäostaa pieniä määriä kokkailua varten. Vaikka kyllähän se hieman katseita keräsi, kun latasin muovikippoon kauhatolkulla pelkkää juustoa... Ruoanlaitossa tarkoitus pyhittää keinot! Ainiin, nyt miulla on oma pieni grilli parvekkeella, löysin FB-kirpparin kautta sähkögrillin. Ei sillä kyllä hiili- tai kaasugrillin tasoa saavuta sitten millään, kun se ei lämpene tarpeeksi ja tuuliset olosuhteet vievät harakoille sitä vähääkin lämpöä, mutta kyllä sillä nyt yhden makkaran ja maissin on saanut kärvennettyä. Pitäisi varmaan viritellä jostain siihen tuulisuoja, jolloin lopputulos voisi olla hieman onnistuneempi. Mutta pääasia on se, että talosta löytyy ihan oma grilli!
 

Kuvakaappaus Karjalan Heilin verkkolehdestä

Tämä ruokaohje on julkaistu heinäkuun lopussa Heilin ruokasivulla 25.7..

comments powered by Disqus