Sienet

Kantarellikeitto ja jallukreemi

Herkullinen kantarellikeitto saa kaverikseen rapeita pekoninatusia ja jallulla terästettyä yrttikreemiä

Rakastan sieniruokia ja erityisesti kaunis kantarelli on mieleeni. Pakastimesta löytyi eräänä viileänä syyskuisena päivänä (kesälomallani) pussillinen kantarelleja ja niinpä päädyin tekemään niistä keittoa. Koska pelkkä keitto on vähän tylsää, paahdoin pinnalle rapeita pekoninpalasia ja kruunasin annoksen smetanalla, johon oli lisätty viimeiset parvekkeen valkosipulilta maistuvat ruohosipulinvarret ja kunnon luraus Jaloviinaa. Tämän paremmaksi ei keittoruoka tule! Lisänä nautiskelin vielä paistamaani spelttileipää, jonka ohjeen lupaan päivittää blogiin jossain vaiheessa.

3 annosta

  • 500 g esikäsiteltyjä kantarelleja
  • 1 sipuli
  • voita paistamiseen
  • 1 dl valkoviiniä (alkoholitonta)
  • 5 tuoretta timjaminoksaa
  • (½ kasvisliemikuutio)
  • vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • merisuolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • (vaaleaa Maizena-suurustetta)
  • 140 g pekonia

jallukreemi

  • 120 g smetanaa (tai ranskankermaa)
  • ½ dl ruohosipulisilppua
  • 3-6 rkl Jaloviinaa
  • merisuolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä

Sulata pakastetut sienet ja valuta ne, mikäli käytät tuoreita niin paista niistä nesteet pois. Kuullota hienonnetut sienet silputun sipulin kanssa voissa paistinpannulla. Lisää pannulle kunnon loraus (alkoholitonta) valkoviiniä ja anna sen haihtua. Siirrä seos kattilaan ja lisää päälle vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää kattilaan tuoreita timjaminoksia, halutessasi kasvisliemikuutio ja mausta keittopohja suolalla sekä pippurilla. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä varttitunti. Lisää keittoon kerma ja kuumenna kiehuvaksi, nouki timjaminoksat pois. Suurusta tarvittaessa vaalealla Maizena-kastikesuuruksella. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Paahda silputtu pekoni kuumalla kuivalla pannulla rapeaksi, valuta ylimääräinen rasva talouspaperiin lautasella. Annostele keitto lautasille, nosta päälle reilu lusikallinen jallukreemiä ja ripottele pinnalle pekoninatuset.

Tee keiton hautuessa jallukreemi: Notkista smetana tai ranskankerma pienessä kulhossa, lisää joukkoon pieneksi silputtu ruohosipuli ja mausta seos Jaloviinalloa, suolalla ja pippurilla. Maista ja mausta tarvittaessa lisää, Jallu saa maistua reilusti. Anna makuuntua jääkaapissa tarjoiluun asti.

Aivan älyttömän herkullista! Keitto oli ihanan kermaista ja kantarellit maistuivat kunnolla, joten sen takia en käyttänyt esim. valkosipulia makua häiritsemään ja muutenkin maustamisen kanssa olin melko varovainen. Jääkaapissa on viettänyt aikaa avattu alkoholiton valkkaripullo, josta lorottelen pieniä määriä eri ruokiin ja näin ruoat saavat vähän hapokkuutta ja syvyyttä. Alkoholillinen versio käy yhtä hyvin ja alussa lisätessä alkoholi haihtuu pois, joten se sopii myös lapsille. Pikkuväelle suunnatusta kreemistä jätetään Jallu pois kokonaan tai annos koristellaan pelkällä smetanalla. Pekoninatuset sopivat useimpien keittojen koristeeksi ja erityisesti sienikeitoissa pekoni on enemmän kuin oiva lisä, joten jos pekonista tykkää enemmänkin, sitä voi lisätä myös keiton joukkoon tuomaan makua. Smetanan sijaan käyttäisin seuraavalla kerralla kuitenkin ranskankermaa, koska se on hieman happamampaa ja komppaa Jallua paremmin. Smetanaa nyt vain sattui olemaan kaapissa.