Jauheliha

Koskenlaskijan makaroonilaatikko

Iso vuoka herkullista makaroonilaatikkoa, nam!

Tein kesällä ison satsin makaroonilaatikkoa vieraille ja hyvää siitä tulikin, sillä en ollut aikoihin käyttänyt koskenlaskijaa missään. Tai toisaalta tehnyt pitkään aikaan makaroonilaatikkoakaan, tuota comfort foodien ja lapsuusmuistojen ehdotonta ykköstä. En tee koskaan itse munamaitoa makaroonilaatikolle, vaan käytän nesteenä lihalientä ja ruokakermaa, tai sitten vaikka tätä koskenlaskija-lihalientä. Tulee mehevää ja hyvää, eikä tule lautaselle valkeaa munamaitomöhnää. Teimme pienelle serkulleni oman annoksen vähemmän maustettua laatikkoa, johon laitettiin munamaito. Maistoin haarukallisen, eikä se pahaa ollut, mutta ei toimi vaan miun makuuni ja silmääni. Mielestäni hyvä ja maukas makaroonilaatikko tai lasagne ei kaipaa ollenkaan ketsuppia, mutta vanhahsta tottumuksesta sitä tulee joskus lautaselle turautettua. Aika radikaalisti on tässä taloudessa laskenut ketsupinkäyttö siitä, mitä se on joskus ollut, ei ollenkaan huono asia. Otin muuten osan jauhelihaseoksesta jemmaan jatkojalostusta varten, ohje kätevään iltapalaan tulee myöhemmin blogiin ;)

  • 1½ pss makaroonia
  • 2 lihaliemikuutiota
  • vettä
  • 400 g nauta-sikajauhelihaa
  • 400 g naudan paistijauhelihaa
  • 3 isoa sipulia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • makaroonien keitinlientä
  • 1 pkt koskenlaskijaa
  • 100 g juustoraastetta

Keitä makaroonit puolikypsiksi lihaliemellä maustetussa vedessä, valuta ja säästä keitinvesi. Ruskista jauhelihat omassa rasvassaan ruskeaksi ja lisää paistamisen loppupuolella pieneksi hienonnetut sipulit joukkoon kuullottumaan. Paista, kunnes sipulitkin ovat saaneet hiukan väriä ja mausta reilusti pippurilla ja suolalla. Sekoita jauheliha-sipuliseos ja makaroonit keskenään isossa uunivuoassa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Kuumenna lihalientä muutama desi ja sulata siihen koskenlaskija. Kaada liemi vuokaan ja lisää tarvittaessa keitinvettä, etteivät makaroonit kuiva. Sekoita ja tarkista maku. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 175 asteisessa uunissa kullanruskeaksi. Tarjoile raikkaan salaatin kaverina.

Ihanaa! Mehevää, maukasta ja hyvää. Koskenlaskija tuo sopivasti makua ja lopputulos muistuttaa enemmän perinteisempää makaroonilaatikkoa kuin pelkkään lihaliemeen tehtynä. Pikkuveli tosin totesi, että koko talo haisee ihan kaamealle, kun tuli pihalta lounaalle. Juustot :D Otin jauhelihaseoksesta pieneen kulhoon osan jemmaan ennen makarooneihin sekoittamista, sillä sain aamulla kokatessani hyvän idean iltaa varten. Kannattaa joskus hyödyntää eri ruokia jo eri vaiheissa, voi saada vaikka mitä kivaa aikaiseksi!

Pienille syöjille oma annos, vähemmän mausteita ja liemenä munamaito

comments powered by Disqus