Kasvisruoat

Kukkakaaligratiini

Mehevä kukkakaaligratiini

Kukkakaaligratiini on ollut miulle aina suurta herkkua, mutta yllättävän harvoin sitä muistaa itse kokata. Syksyllä kuitenkin valmistin perinteistä gratiinia, kun kukkakaalin kerrankin muistin ostaa - olivathan ne myös söpön pieniä ja edullisiakin. Gratiiniin kaveriksi kokkailin ruskeata jauhelihakastiketta, oikeita nostalgiatuokioita keittiössä siis! Lukio- ja yläasteajoilta kaipaan muuten edelleen sitä ihanaa kukkisgratiinia, samoin italianpataa, omenaista broilerikastiketta ja Italia-teemaviikolla ollutta tomaattikeittoa... Onko teille jäänyt jotain makumuistoa kouluajoilta? Miulla ei negatiivisia muistoja kouluruoasta ole kuin jauhemaksapihvien suhteen, jo pelkkä niiden tuoksu sai etomaan. Muuten tykkäsin kouluruoasta ja se oli hyvää, varsinkin nyt aikuisena opiskellessa ammattiopiston keittiön tarjoomuksia osasi arvostaa ihan eri tavalla, kuin yläasteikäisenä teininä... Mutta se ohje, olkaa hyvä:

  • 1 pienehkö kukkakaali
  • nokare voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl maitoa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 150 g emmental-raastetta

Paloittele kukkakaali pienempiin nuppuihin ja keitä suolalla maustetussa vesitilkassa melkein kypsäksi. Valuta kukinnot ja laita ne uunivuokaan. Sulata pienessä kasarissa nokare voita ja pyörittele siinä vehnäjauhoja hetki, älä ruskista. Lisää maito ja vispaa kastike tasaiseksi, keitä 5-10 minuuttia eli kunnes kastike on paksuuntunut ja kypsynyt, maistettaessa kastike ei maistu vehnäjauhoille. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon juustoraaste ja anna sen sulaa. Kaada valmis kuorruteseos vuokaan kukkakaalien päälle ja paista 225 asteisessa uunissa (grillivastuksella) kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoile vaikkapa liharuoan lisukkeena tai ihan sellaisenaan. 

Ihanaa! Pehmeää ja herkullista, maistuu vaikka ruisleivän päällä tai jauhelihakastikkeen lisukkeena. Mie pidän gratiinikastikkeesta, mutta sitä ei kuitenkaan saa olla liikaa, että gratinoitavat aineksetkin maistuvat. Tällä ohjeella tulee juuri passeli, ruoka ei huku soossiin ja kellu siinä, mutta kuitenkin on tarpeeksi päällystämään koko kukkakaalimäärä. Juustona kannattaa käyttää maukasta juustoa, ei edamia ja mikseipä mukaan voisi laittaa vaikka aurajuustoa tai vuohenjuustoa. Sama kuorrute käy kaikkiin gratinoitaviin ruokiin ja isompaa annosta valmistettaessa tai runsaasta gratiinikastikkeesta pitävät voivat tuplata ohjeen.