So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Säilöntä

Lakkahillo

Lakkahillo

Tänä kesänä ostin ystäväni suuresta lakkasaaliista itselleni pari kiloa soiden kultaa. Heinäkuisia nimipäiviäni varten keitin pienen erän lakasta hilloksi, että saan leivottua kauan himoitsemani lakkatortun kahvipöytään. Lakkahilloa ei edes saanut pitkään aikaan kaupasta tai jos sai, se oli äärimmäisen kallista ja myös leipomot joutuivat myymään ei-oota lähes vuoden päivät lakkatuotteiden osalta. Onneksi tilanne korjaantui tämän vuoden huikean lakkasadon myötä ja nyt saa hilloakin kaupasta ihan kohtuulliseen hintaan. Edesmennyt mummoni oli oikea hillovelho ja hän taikoi kellariinsa maailman parhaita hilloja. Mummon hillojen makumaailmat ovat piirtyneet muistoihini ja niiden muistojen ansiosta on ollut melkoisen korkea kynnys lähteä itse opettelemaan hilloamista. Muutama vuosi sitten keitin ensimmäiset omat mansikkahilloni ja tänä vuonna olen keitellyt jos jonkinmoista hilloa tai hilloketta vähän melkein joka viikko. Lakkahillo on kuitenkin oma lempparini ja tästä annoksesta riittää hilloa yhteen kakkuun.

  • 500 g lakkoja
  • ½ dl vettä
  • 1½ dl hillo-marmeladisokeria
  • (vaniljatanko)

Keitä lakkoja kymmenkunta minuuttia pienessä kattilassa veden kanssa miedolla lämmöllä, että marjat pehmenevät ja mehustuvat. Mikäli haluat hilloon vaniljan maun, lisää halkaistu vaniljatanko kattilaan heti alkuvaiheessa ja poista tanko ennen sokerin lisäämistä. Lisää hillo-marmeladisokeri kiehuvan kuumaan kattilaan ja keitä vielä seosta jatkuvasti hämmenellen toiset kymmenkunta minuuttia. Kuumenna purkit (ohje löytyy Jallusinapin ohjeen jälkeen) ja purkita kiehuvan kuuma hillo kuumiin purkkeihin. Jäähdytä ja säilytä viileässä ennen käyttöä. Hillo on valmis käytettäväksi heti jäähdyttyään. Käytä hilloa vaikkapa kakkujen täytteeksi, jogurtin päälle tai jäätelön kastikkeeksi. Lakkahillo on klassinen yhdistelmä myös narskuvan Kainuun leipäjuuston kanssa.

Ihan parasta! Lakkahillo on miun mielestäni kaikkein maukkainta ja tykkään jättää siemenetkin mukaan. Mikäli joukossa on huonohampaisia tai haluat muuten vaan sileää hilloa, niin voit paseerata lakat tiheän siivilän läpi ennen sokerin lisäämistä. Tätä paseerausta itse harrastan kuitenkin vain tyrnimarjojen kohdalla (joita miulla onkin ihan hirmuisen paljon pakastimessa, kiitos äidin tyrnipuskien ennätyssadon). Kiitos paljon Saaralle suolla uurastamisesta, on ihanaa saada apua ystäviltä asioissa, joihin itsellä ei riitä rahkeet! :)