So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Perinneruoat

Louhisaaren juoma eli mustaherukanlehtijuoma

Louhisaaren juoma on ihanan kesäinen juoma!

Marsalkka Mannerheimkin tiesi, mikä on hyvää! Eva Mannerheim Sparren keittokirjassa, joka löytyy omastakin hyllystä, tätä luonnehditaan näin "Juoma, joka tuoksuu kesältä ja mustilta viinimarjoilta, kuohuu ja kimaltelee auringonpaisteen värisenä kuin samppanja". Oikeassa hän oli. Heidän aikanaan tätä ihanan raikasta ja upean aromikasta mustaherukanlehtijuomaa on tehty simatyylillä eli hiivan kanssa, mutta nykykokki voi hurauttaa juomaan sitruunahappoa, jolloin juoma myös säilyy pidempään. Minä tein tätä juhannuksen seutuun, kun olin maalla. Isäni kävi keräämässä mummolan mustaherukkapensaista sankollisen lehtiä ja äiti etsi suvun ikivanhat mehupullot käyttööni. Parasta tästä tulee, kun käytetään nuoria uusia lehtiä, joten ihan hirveän myöhälle kasvukautta tämän juoman valmistamista ei kannata jättää. Maalla tuli pureskeltua myös punaviinimarjan lehtiä ja niissä ei ole mitään makua, joten tässä ei kannata lähteä soveltamaan kuin korkeintaan sen suhteen, laittaako sitruunahappoa vaiko herneenkokoisen palan tuorehiivaa.

n. 2,5 l valmista juomaa

  • 2½ l raikasta vettä
  • 2 l mustaherukanlehtiä
  • n. 13 g sitruunahappoa (n. 1½ rkl)
  • 250 g sokeria

Huuhtele mustaherukanlehdet huolellisesti. Kiehauta vesi isossa kattilassa ja lisää kattilaan mustaherukanlehdet. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä noin 12 tuntia huoneenlämmössä. Ota puhdas sideharsokangas ja siivilöi lehdet pois juomasta, voit varovasti puristella kaikki tipat talteen. Lisää sokeri juomaan ja anna sokerin liueta nesteeseen. Kun sokeri on liuennut, juoma on valmis nautittavaksi viilentämisen jälkeen. Pullota juoma kuumennettuihin lasipulloihin ja sulje tiiviillä korkilla. Säilytä valmista juomaa jääkaapissa tai voit myös pakastaa sen. Tarvittaessa laimenna juomaa vichyllä tai vedellä ennen tarjoilua.

Tämä on kyllä miun herkkuani! Olen päässyt maistamaan Louhisaaren juomaa myös Mannerheimin kartanolla, mustaherukanlehdistä tekee KontioMehu omaa alkoholitonta kuplajuomaansa ja onpa näitä lehtijuomia ollut varioituna tarjolla vaikka sun missä. Ensi keväänä tarkoituksena olisi tehdä isompi satsi tätä tai kuivata mustaherukanlehdet, kuten Eva Mannerheim Sparren keittokirjassa on ohje kuivatuista lehdistä tehtyyn simaan. Tai pakastaa, joka on vielä helpompaa. Juoma säilyy kylmässä hyvin, ellei tule sitä ennen juoduksi. Ja tämä on oiva vaihtoehto skumpalle, tervetuliaismaljalle tai lantringiksi booliin tai drinkkeihin. Reseptin pohjana on Marttojen ohje.