Leivät ja sämpylät

Ohraryynirieska

Kotona leivottu leipä, sämpylät ja rieskat ovat herkullisia ja sellaisia tulee leivottua usein, sillä samalla yleensä saa käytettyä hyödykseen erilaisia jämiä maitotuotteista kasviksiin. Tällä kertaa piimäpurkki meinasi vanhentua, joten päätin kokeilla rieskantekoa pitkästä aikaa, varsinkin kun niitä ohraryynejä löytyi kaapista. Ohraryynejä tuli ostettua talvella, kun mieleeni muistui koulussa tarjottu ihanan pehmeä ohrapuuro mehukeiton kera, jota onkin tullut sittemmin keiteltyä pariin otteeseen. Kaivelin tämän oheisen reseptin arkistoistani, resepti on alun perin lähtöisin mummoni reseptikokoelmasta. Maku oli juuri niin hyvä, kuin muistelinkin sen olleen, vaikka edellisen kerran sitä olin syönyt ehkä vuonna 2007. Rieska upposi syöjäkuntaan kuin lämmin veitsi voihin, ettei edes pakastimeen sitä hätävara-aamupalaksi riittänyt.

uunipellillinen

rieska

  • 1 l piimää
  • 3 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 prk kermaviiliä
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl tummaa siirappia

munavoi

  • 2 kananmunaa
  • 50 g voita
  • merisuolaa myllystä

Rieska: Mittaa illalla ohrasuurimot ja piimä suureen leivontakulhoon, jätä kulho tekeytymään yön yli huoneenlämpöön hyvin peitettynä. Lisää seuraavana päivänä turvonneeseen suurimoseokseen loput aineet, sekoita tasaiseksi massaksi. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista 250-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia eli kunnes pinta on tummapilkullisen ruskea ja taikina on kypsynyt. Tarjoile rieska hieman jäähtyneenä munavoin tai voinokareen kanssa. Rieska säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Munavoi: Laita kananmunat pieneen kasariin ja mittaa päälle kylmää vettä, kunnes kananmunat peittyvät. Keitä kananmunia miedolla lämmöllä n. 8 minuuttia. Kaada vesi pois kasarista ja valuta päälle kylmää vettä, jäähdytä kananmunat. Kuori munat ja hienonna ne kulhossa haarukalla painellen, sekoita joukkoon pehmennyttä voita ja mausta suolalla. Tarkista maku ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Vinkki: kananmunien ei tarvitse olla täysin kypsiä munavoihin käytettäessä, vaan keltuainen saa jäädä aavistuksen pehmeäksi.

Kylläpä oli hyvää! Maistui ihan mummon tekemältä ja varsinkin tämä herkku toi paljon hyviä muistoja mieleen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Joskus muuten Marttojen kurssilla tehtiin rouskurieskaa, idea oli samanlainen mutta taikinaan laitettiin huuhdeltuja suolattuja rouskuja (pakastetutkin käyvät), kunhan puristelee nesteet niistä hyvin pois ennen taikinaan lisäämistä.

Ohraryynirieska maistuu ihanalle ja toimii hyvin niin aamupalana kuin iltapalanakin.

Ohraryynirieskan resepti on julkaistu helmikuun alussa Heilin ruokapalstallani.

comments powered by Disqus