So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Perinneruoat

Ruispuuro (riihiruispuuro)

Aitoja makuja aamupalapöydässä

Lapsuudessani suurta viikonloppujen aamupalaherkkua, joskin kohtuullisen harvinaista, oli isän tuntikausia keittelemä ruispuuro Liperin myllyn riihiruisjauhosta valmistettuna. Meillä tähän puuroon on laitettu aina silmäksi voita, kermaa ja suolaripaus, mutta kyllähän kaveriksi käy hyvin perinteinen puolukka, maito ja sokerikin. Rakastan savuisuutta ja reilua makua, joten puurooni ei kelpaa mikään muu kuin riihiruis ja onneksi naapuripitäjässä Liperissä sitä tehdään vielä kaiken lisäksi luomuna. Kilon jauhopaketti ei paljoa maksa, on riittoisaa ja ihan älyttömän hyvää. Jos vierastat riihirukiin makua, voit keitellä puuron myös miedommista ruisjauhoista. Lisäksi ruispuuro pitää nälän poissa pitkälle iltaan asti. Kannattaa kokeilla!

2-4 annosta

  • 8 dl vettä
  • 2 dl riihiruisjauhoja (Liperin mylly)
  • 1 tl suolaa

tarjoiluun

  • voita
  • kuohukermaa
  • suolaa

Kiehauta vesi kattilassa ja vispaa ruisjauhot mukaan, mausta suolalla. Sekoittele tasaiseksi velliksi ja keittele tunti-puolitoista miedolla lämmöllä puuroksi, muista sekoittaa välillä. Puuro ottaa hanakasti pohjaan, joten kannattaa jäähdyttää liesi kiehauttamisen jälkeen, ennen kuin kattila nostetaan takaisin liedelle. Sekoita puuro tasaiseksi ja annostele kulhoihin, laita silmäksi pieni voinokare, loraus kermaa ja ripsauta päälle vielä vähän suolaa. Herkuttele välittömästi.

Nam, tämä on niin hyvää! Tulee aina ihan lapsuus mieleen, eikä puuron makukaan eroa isän tekemästä. Salaisuus lienee oikeasti kunnon jauhot, niistähän se maku tulee. Puuron paksuutta voit säädellä lisäämällä hieman enemmän jauhoja tai jos puuro tuntuu liian tönköltä, sekoittele keittovaiheessa lisää vettä joukkoon. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä kuin ihan alussa, muuten lopputuloksesta ei tule pehmeä. Miun mielestäni puuro saa olla keskipaksua, joten tämä ohje on siihen varsin passeli. Puuro otti tosiaan pohjaan hieman tälläkin kertaa, mutta kunnon liottelulla ja vaikkapa tiskiaineen tai konetiskiaineen kanssa keittely irrottaa puuronjämät kattilasta. Kannattaa käyttää haudekattilaa tai laittaa levyn ja kattilan väliin sellainen metallinen ritilä. Miun pitääkin käydä sellainen ritilä ostamassa, kun tässä uudessa kodissa on valurautaiset levyt ja tuntuu etten osaa taas käyttää niitä, kun on vuosikausia kerennyt kokkaamaan vain keraamisilla liesillä :)