Kakut

Taikapannari (magic custard cake)

Taikapannariin ilmestyy kolme ihanaa kerrosta

Taikapannarin (englanniksi magic custard cake) resepti on valloittanut maailmaa viime aikoina niin blogeissa, lehdissä kuin kotikeittiöissäkin. Minä törmäsin reseptiin pari kuukautta sitten Iltalehden sivuilla ja havaintojeni mukaan resepti on innostanut sosiaalisen median leipureita sankoin joukoin. Koska ohjeen valmistustapa poikkeaa reippaasti normaalista pannukakusta ja näkemäni kuvat lupailivat hyvää, tartuin ennakkoluulottomasti vatkaimeen. Tähän taikapannariin muodostuu uunissa kolme eri kerrosta: pohjalle tulee tavallista pannukakkua muistuttava kiinteämpi kerros, keskelle lähinnä vanukasmainen pehmeä täyte ja pinnasta tulee kuohkean kiinteä ja halkeileva, hieman marenkimainen. Taikina ei valmistu ihan yhtä nopeasti kuin peruspannari, mutta pieni vaivannäkö kannattaa ehdottomasti! Seuraavalla kerralla aion kyllä laittaa taikinaan vähemmän tomusokeria, lisätä jauhetun vaniljatangon lisäksi kardemummaa ja ehkäpä raastaa mukaan myös sitruunan tai limen kuorta tuomaan hapokkuutta…

n. 9 palaa

  • 115 g voita
  • 5 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 2½ dl tomusokeria
  • ¼ tl omenaviinietikkaa
  • 1 ¾ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria tai vaniljatankoa myllystä

tarjoiluun

  • hilloa
  • marjoja
  • hedelmiä

Kuumenna uuni 165-asteiseksi. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla n. 25x25 cm korkeareunainen uunivuoka tai esim. lasagnevuoka, älä valmista tätä pannaria uunipellillä. Mittaa voi ja maito kattilaan, lämmitä sekoitellen, kunnes voi sulaa. Anna liemen jäähtyä seuraavien vaiheiden ajan. Erottele keltuaiset ja valkuaiset isoihin taikinakulhoihin. Mittaa tomusokeri (jos et pidä kovin makeasta, käytä tomusokeria vain 1½-2 dl ohjeen määrästä) keltuaisten joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset puhtailla vatkaimilla kuohkeaksi, kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahtoon omenaviinietikka. Lisää hieman jäähtynyt maito-voisula keltuaisvaahdon joukkoon ja sekoita. Siivilöi vehnäjauhot, suola ja vaniljasokeri taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan varovasti nuolijalla. Taikina näyttää vetiseltä ja valkuaisvaahdon sekoittamiseen menee hetken aikaa. Pienet kokkareet eivät kuitenkaan haittaa. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa keskitasolla n. 45-60 minuuttia vuoan koosta ja taikinan paksuudesta riippuen. Taikina kohoaa jonkun verran, mutta pinta lässähtää uunista otettua. Anna taikapannarin jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua ja paloiksi leikkaamista, muuten kerrokset voivat irrota toisistaan. Koska pannari on melko makeaa, kannattaa lisukkeena tarjota vähemmän makeita herkkuja, esim. tuore passionhedelmä ja vadelmat toimivat loistavasti pannarin kanssa. 

Makeaa, huhhuh! Tästä taikapannarista tulee todella makeaa herkkua, jonka koostumus yllättää nimensä veroisesti. Minulle pannari oli jopa liian äklösokerista, joten vähentäisin jatkossa sokerin määrää tai toisin hapokkuutta sitruksella. Pannarin kanssa kannattaa tarjota hapokkaita hedelmiä tai marjoja hillojen sijaan tai hampaista tippuu paikatkin. Tosiaan pannariin saa kerroksen vain tarpeeksi pienessä vuoassa, joten peltiä tämän valmistamiseen ei kannata käyttää. Minulla oli tuo 25x25cm vuoka, jonka vuorasin korkeaksi jätetyllä leivinpaperilla. Näin taikina ei valunut yli kohotessaan ja kerrokset muodostuivat kivasti. Resepti on julkaistu Heilin ruokasivullani maaliskuun alussa.

comments powered by Disqus