Kakut

Taivaallinen porkkanapiirakka

Mehevä ja herkullinen porkkanapiirakka

Rakastan porkkanakakkua ja olen kerennyt elämäni aikana maistaa niitä aika monta. Ja tehdäkin useita, kuten tämän onnistuneen mokka-porkkanakakun tai perinteisen porkkanakakun. Muutama viikko sitten töissä sain maistaa ystäväni tuomaa läksiäiskakkua ja onneksi hän antoi ohjeensa minulle. Viime viikonloppuna leivoin tämän taivaallisen porkkanapiirakan ja maistatin myös henkilölle "joka ei tykkää kuivakakuista ja mausteista leivonnaisissa" ja loput tarjoilin perheelleni. Kehuja ja kiitosta sai kaikilta muiltakin, joten kiitos paljon Saila herkullisesta ohjeesta! Tämän reseptin myötä en tarvitse enää muita porkkanakakun tai kuorrutteiden ohjeita, olen luottoreseptini löytänyt :)

26 cm piirakkavuoallinen /
n. 20 x 30 cm vuoka

12 annosta

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl porkkanaa raastettuna
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g voita sulatettuna 

kuorrutus

  • 100 g Philadelphia-tuorejuustoa 
  • 100 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

koristeluun

  • mantelirouhetta
  • tuoreita mansikoita tms
  • sokerimassa/marsipaanikoristeita

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja sulata voi. Sekoita kulhossa isolla lusikalla kaikki taikinan ainekset listan järjestyksessä. Voitele ja jauhota piirakkavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 20-30 minuuttia, eli kunnes kakku on juuri ja juuri kypsynyt. Ota tuorejuusto ja voi lämpeämään kulhoon samaan aikaan, kun aloitat tekemään taikinaa. Vatkaa tuorejuusto ja voi tasaiseksi massaksi ja lisää siihen 1 dl tomusokeria kerrallaan, toista kunnes kaikki tomusokeri on käytetty ja lisää lopuksi joukkoon myös vaniljasokeri. Vatkaa koko kuorrutetta vielä täysillä tehoilla muutama minuutti, että kuorrutteesta tulee ihanan ilmavaa. Levitä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle, koristele mantelirouheella ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Vinkki: Tuplaa ohje, mikäli teet piirakan pellille. Jos käytät piirakkavuokaa, tavallinen hieman korkeareunaisempi käy hyvin. Neliskanttinen tai suorakulmainen, noin 20x30cm vuoka käy hyvin. Jos teet kakun pienemmässä irtoreunavuoassa, voit leikata kakkupohjan kahtia ja laittaa osan kuorrutteesta kakun täytteeksi ja loput päälle. Näppärä väkertää sokerimassasta tai marsipaanista porkkanan näköisiä koristeita.

Nimensä veroista, eli taivaallista! Todella mehevää ja kuohkeaa niin kakkuosuus kuin kuorrutekin. Kuorrute on juuri sellainen, josta on koko ikänsä haaveillut, mutta sitä ei ollut vielä sattunut kohdalle. Tätä kuorruteohjetta tulen käyttämään varmasti vielä muissakin piirakoissa ja miksipä sitä ei voisi sipaista täytekakkuunkin raikkaiden täytteiden kaveriksi. Tämä kakkupohja on todella mehevä, mutta se kestää kyllä nostamisenkin, että saa leivinpaperin irti ja kakun tarjoiluvadille. Paistoin juuri ja juuri kypsäksi, eli loppuvaiheessa kannattaa päivystää uunin edessä.

Eräs ystäväni kärsii kroonisesta porkkanakakun puutostilasta ja uskoisin, että tämä on juuri se resepti, joka nyrjäyttäisi hänet tältä planeetalta euforiaan...

Porkkanapiirakan voi koristella tuoreilla kauden marjoilla tai perinteisesti pelkällä mantelirouheella

Porkkanapiirakka on erittäin mehevä ja kuorrutetta saa olla reilusti, nam! Reseptin tekstejä on hieman muokattu ja kuvat vaihdettu parempiin 1.9.2015, mutta itse reseptiikka on pysynyt ihan ennallaan. Tämä on yksi blogini suosituimpia ohjeita ja jos et ole vielä kokeillut, niin nyt viimeistään kannattaa! NIIIIIN hyvää!