So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Perinneruoat

Ternimaitojuusto

Ternimaidosta tehty uunijuusto

Ternimaito on hyvin harvinaista herkkua omassa keittiössäni ja onneksi sain vihdoin ja viimein hankittua sitä tuttavani kautta pienen purkillisen. Ternimaitoa saadaan vain muutaman lypsykerran verran juuri poikineesta lehmästä, joten tavallista maitoa ei ylipäänsä poikineen ammun maitoon tule sotkea. Ternimaito sisältää paljon valkuaisaineita, jotka hyydyttävät maidon eikä erillistä hyydyttävää ainetta, kuten liivatetta, tarvita. Ternimaito on myös kauniin kellertävää ja hieman tavallista maitoa paksumpaa. Alunperinkin miulle oli selvää, että ternimaidosta tehdään juustoa, sillä sitä ei kannata laittaa jatkeeksi pannari- tai lettutaikinaan, vaikka nekin ovat ihania herkkuja. Toinen järkevä käyttökohde olisi ollut creme brulee, siinä ternimaito pääsee kanssa kunnolla oikeuksiinsa. Muistan mummoni tehneen ternimaitojuustoa ja sitä nautittiin omatekoisten hillojen tai sokerin ja kanelin kanssa. Vaalin perinteitä.

  • 7,5 dl ternimaitoa
  • 1 tl suolaa

Sulata ternimaito kaikessa rauhassa, ellei se ole tuoretavaraa. Sekoita joukkoon suola, älä vatkaa ettei maitoon synny turhia ilmakuplia. Kaada suolattu ternimaito uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin tunti. Valmis juusto on kiinteää ja saanut hieman väriä. Tarjoile haaleana kanelin ja sokerin tai hyvän hillon kanssa.

Nostalgista ja ihanaa herkkua! Miulle maistui parhaiten sokerin ja kanelin kanssa, mutta on hyvää erilaisten hillojen kanssa. Uskoisin, että myös chutney voisi toimia, sillä maistamani punaherukkahillo oli kuitenkin erilaista esim. mansikkahilloon verrattuna. Viime vuosina olen saanut ternimaitojuttuja maistaa vain lempiravintolassani, omassa keittiössäni lienekkö koskaan ollut käytössä. Mikäli ternimaitoa ei satu mistään saamaan, voi samantyylistä uunijuustoa tehdä maitojauheesta, mutta eihän se ole läheskään sama asia. Lievittää toki ternimaitojuustotuskaa kohtalaisesti. Jos sattuisin saamaan ternimaitoa käyttööni useammin tai ainakin useamman purkin kerralla, voisin kokeilla jotain muutakin kuin juustoa. Oletko sinä päässyt maistamaan ternimaidosta tehtyjä herkkuja? :)