elämäntapamuutos

Kuinka lopetin tupakoinnin?

Facebookin ryhmissä olen usein nähnyt ihmisten pyytävän vinkkejä kuinka lopettaa tupakointi. Tapoja on monia, mutta tässä tarina kuinka minä viimein onnistuin.

Maistelin ensimmäisen kerran tupakkaa yläasteelle siirtymistä edeltävällä kesälomalla, ollessani kesäleirillä. Ensin se oli pahaa, mutta sitten kuitenkin tavallaan hyvää. Yläasteella vähitellen aloin polttaa säännöllisemmin ja silloin se oli enemmänkin sellaista että "kyllähän minäkin kun kaveritkin". Pyydeltiin jämiä ja pieniä, silloin tällöin sai rahaa omaan askiinkin ja aina löytyi joku joka sen kävi ostamassa. Niin se tupakoiminen lisääntyi ja lisääntyi ja lopulta poltin noin askin päivässä. Monta uudenvuoden lupausta tein vuosien saatossa ja yleensä ne kestivät alle kuukauden. Kaksi kertaa olen ollut yli vuodenkin polttamatta, mutta molemmilla kerroilla olen eron seurauksena alkanut polttamaan uudelleen. Mikähän siinäkin lienee? Ei tupakointi oikeasti sitä hermostumista/vitutusta poista, vaan päinvastoin siitä saa vaan huonomman fiiliksen. Varsinkin jos olit ollut jo pitkän aikaa polttamatta.

Miten sitten viimein lopetin? Oli taas uusivuosi ja vuosi 2015 alkamassa. Päätin että nyt loppuu tämä sauhuttelu. Pari päivää meni hyvin, kunnes oli "pakko" saada tupakkaa. Joten ostin askin. Siinä vaiheessa kuitenkin, kun olin askin polttanut, päätin että en osta toista askia vaan nyt yritän uudelleen. Meni taas pari päivää hyvin, ennen kuin alkoi taas kädet tärisemään ja ajatukset oli vaan tupakassa. Ostin taas askin ja poltin sen yhden askin verran. Silloin päätin että nyt riittää, en anna periksi. Ensimmäinen savuton päivä oli 9.1.2015 enkä ole sen jälkeen polttanut. Mitä tein siis toisin edellisiin uusiinvuosiin verrattuna? En antanut periksi ja luovuttanut kun sorruin. Enkä odottanut seuraavaa maanantaita tai seuraavaa kuukautta tai seuraavaa uuttavuotta. Päätin yrittää heti uudelleen. No ei se nyt ihan noin helppoa kuitenkaan ollut. Ihan hirveää sisäistä taistelua ja kovasti mietin että miten onnistun. Päätin antaa itselleni luvan herkutella aina kun tupakanhimo meinaa voittaa. Ja kyllähän sitä suklaata ja muitakin herkkuja meni. Paljon. Ja kiloja tuli useita. Mutta oliko se sen arvoista? Oli. Tupakan himo alkoi kuitenkin ensimmäisten kuukausien jälkeen hellittää ja ne kilot jotka silloin tulivat, ovat lähteneet jo ajat sitten. No mutta eihän se ihan noinkaan helppoa kuitenkaan ollut. Olin tuolloin raskaana, joten siinä mielessä se oli aluksi helpompaa (raskaus ei ollut minulle syy lopettaa, olinhan polttanut edellisessä raskaudessa koko ajan). Mutta sitten koitti loppuvuosi kun lapsi oli syntynyt muutama kuukausi aiemmin ja päätin järjestää omat 30-vuotis syntymäpäiväni. Ensimmäisen kerran alkoholia tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Siitä illasta tulisi haaste. Ennakkoon sanoin puolisolleni, että jos poltan niin se on oma asiani, siitä ei ruveta sillä hetkellä väittelemään (todettakoon tässä että puolisoni poltti itse tuolloin ja polttaa edelleen). Itse teen päätökseni. Kuinkas sitten kävi? Illan aikana ystäväni kävivät useasti parvekkeella tupakalla ja aina oli sellainen olo, että "voi kun voisin olla mukana". Ihan loppuillasta sitten päätin, että nyt kyllä lähden mukaan. Se oli käänteentekevä hetki minulle. Menin parvekkeelle ja tupakka vaan yksin kertaisesti haisi niiiin pahalle, että siinä samassa tiesin etten tule polttamaan enää koskaan. Enkä sen jälkeen ole kertaakaan edes harkinnut polttavani, eikä oikeasti enää tee yhtään mieli. Päinvastoin, olen ylpeä siitä että olen onnistunut lopettamaan.

Tupakoinnin lopettaminen ei todellakaan ole helppoa, kaikki jotka ovat siihen olleet koukussa tietävät sen. Mutta tärkeintä lopettamisessa on halu. Ilman omaa halua et tule onnistumaan. Tsemppiä teille jotka haluatte! Tupakoinnin lopettaminen on loppujen lopuksi pään sisäinen taistelu ja se vaatii paljon tahtoa! Minä asetin tupakoinnin lopettamisen tuolloin kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, koska tiesin ettei kaikkia elämäntapamuutoksia voi tehdä kerralla ja koin että muutoksena tämä oli sellainen joka täytyy saada kokonaan pois elämästä.

Vinkkinä lopettajille: kirjoita lista asioista minkä vuoksi et halua polttaa. Tämä siksi, että aina kun tulee heikko hetki, niin mieli alkaa perustella miksi pitää polttaa. Silloin voit katsoa listaasi ja muistaa että on paljon parempia syitä sille miksi et polttaisi.

Tapoja lopettaa on todella paljon, tämä oli minun tapani. Oletko sinä lopettanut? Mikä on sinun vinkkisi niille jotkat haluavat päästä eroon tupakoinnista?

Mitä luulet, onko tänään se päivä kun sinä tumppaat? Pystyt siihen kyllä!