So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

kiitollisuus

Kiitos 2016

Vuosi lähestyy loppuaan, ja joulu tuo mukanaan hiljentymistä ja rauhoittumista. Pitkästä aikaa en ole joulua töissä, ja on aikaa pysähtyä. Kiitollisena katson kulunutta vuotta taaksepäin. Oma koko vuoden kiitollisuuslista on melko pitkä, joten en pitkästytä teitä sen yksityiskohtaisella avaamisella. Suosittelen kyllä jokaista kirjaamaan oman sellaisen. Kiitollisuuspäiväkirjaa on muuten hyvä pitää joka ilta. Kirjoita muistiin vaikka kolme seikkaa jokaiselta kuluneelta päivältä, mistä olet kiitollinen. Kiitollisuutta voi harjoittaa. Kuulostaa se hullulta tai ei, sen on tutkitusti todettu lisäävän onnellisuutta ja hyvinvointia. Aivan ehdottomasti allekirjoitan tämän.

Howard Martin muotoili viisaasti: "Mitä enemmän arvostamme, sitä enemmän saamme. Arvostamisen tunne on yhteydessä sydämeen. Arvostus ja kiitollisuus edellyttävät kykyä käyttää sydämen älyä." 

(Kuva Pixabay)

Kuluneen vuoden aikana olen ollut onnekas ja saanut kohdata useita hienoja ihmisiä. Muutaman kanssa tuli sellainen ihana hyvä tunne heti ensikohtaamisella. Ihania tyyppejä. Kiitollisuus on päällimmäisenä tunteena siitä, että polkumme kohtasivat. Olen aina sanonut, että aikuisena saa valita minkälaisia ihmisiä ympärillään haluaa säilyttää. Itse toivon saavani pitää elämässäni ne ihmiset, jotka säteilevät sydämellisyyttä, hyvää energiaa, iloa ja valoa. Sellaiset, joiden kanssa tuntuu, että sielut seikkailevat samankaltaisilla taajuuksilla, ja joiden seurassa on hyvä ja helppo olla. Joiden seurassa kokee sydämen hymyilevän ja maailman olevan kaunis. Kiitos teille ihanille ihmisille, jotka tuotte tähän maailmaan niin paljon rakkautta ja hyvää!

Kävin eilen Hietsun hautausmaalla viemässä joulukynttilät Mummille ja Vaarille. 100-vuotiaaksi eläneen sankarimummini hauta, tai muistolaatta, on ihanasti yhdellä stadin kauneimmista auringonlaskupaikoista. Mummikin tykkäsi aina ihastella taivaan kauniita sävyjä. Aurinko lähetti pilvien lomasta kultaisia säteitään poikkeuksellisen kirkkaasti lyhyen hetken ajan. Juuri silloin, kun toivotin mummille ihanaa joulua. Jätän lauseen tähän, ettei joku pidä minua ihan höyrähtäneenä. Joskus sellaisia jänniä asioita vaan tapahtuu.

Hautausmaalla oli tunnelmallista. Yksi suloinen mummo kutsui mua kauniiksi enkeliksi, eikä halauksesta meinannut tulla loppua, kun hänen omat tulitikut olivat jääneet kotiin. Pieniä asioita. Toinen leskirouva halusi kertoa, minkälaisia jouluperinteitä heillä oli vuosikymmenien ajan miehensä kanssa. Kuuntelin ilolla. Ihania muistoja ei kukaan koskaan vie pois.

Merikannontiellä sijaitseva iki-ihana Cafe Regatta oli myös saanut jouluasun ylleen. Vaikka Helsingin joulu on harmaa ja musta tänä vuonna, ei kahvilasta puuttunut joulun tunnelmaa. Ylpeänä ja ihastellen seurasin turistien fiilistelyä nuotiolla makkaraa paistellessa. Punaisen mökin sisällä tuoksui lämmin glögi ja kanelikorvapuustit. Joululaulut soivat sisällä ja ulkona. Kuusen valot loivat tunnelmaa meren rannalla, petteripunakuonot hymyilivät ohikulkijalle ja koivuhalotkin olivat muuttuneet tontuiksi. Hyvä Suomi 🇫🇮

Cafe Regatta jouluasussa

Joulu on rakkauden, rauhoittumisen ja kiitollisuuden juhla. Minulle tärkeintä on, että saan viettää sen omien tärkeimpieni kanssa. Aika ja huomio, mitä annamme toisillemme. Pysähtyminen ja läsnäolo, nauraminen ja lämpö. Ja lasten vilpittömästä innosta säihkyvät tähtisilmät. Parasta. Arkiset huolet ja ajatukset on (toivottavasti) jätetty narikkaan, ja mieli on levollinen ja kirkas. Hyvä ruoka ja kiireettömyys. Yhdessäolo. Ilo valtaa kodit ja sydämet. Jokaisen paras joululahja on saada viettää se omien läheisten kanssa. 

Jouluna kontrastit korostuvat. Kynttilät eivät syty kaikille tasaisesti. Me onnekkaat, joilla on mahdollisuus viettää joulua rakkaiden, rakkauden ja runsauden parissa. Huomaamme, miten läheisten merkitys korostuu ja olemme tavallista tunteikkaampia. Kortteja, paketteja ja viestejä lähetellään. Jouluna tuntuu hyvältä osoittaa kiitollisuutta ja rakkautta omia elämän aarteita kohtaan. Yhdessä olon tärkeyden lisäksi pöydät notkuvat herkkuja, koti on koristeltu kauniisti, ja mahdolliset lahjatkin tuntuvat erityisen kivalta. 

(Kuvat Pixabay)

Joulu tuntuu vastaavasti erityisen raskaalta niille, jotka eivät ole yhtä onnekkaita ja etuoikeutettuja. Jokapäiväinen yksinäisyys, köyhyys, sairaudet ja muu elämän kaltoinkohtelu korostuvat jouluna. Katujen asukkaan askel saattaa tuntua tavallista raskaammalta jouluna, katsoessaan ikkunoiden ulkopuolelta onnellisten kotien sisältä tulvivaa iloa ja lämpöä. Yksinäisen vanhuksen joulun kauppareissu voi tuoda entistä yksinäisemmän olon tämän jonottaessa yhden sillipurkin kanssa perheiden lahjavuoria pursuavien ostoskärryjen välissä. Pertsa kenties ostaa jouluna kolme viinapulloa yhden sijaan, jotta joulu menisi nopeammin ohi. Jos on jouluna ilman; läheisiä, terveyttä, ruokaa, rakkautta, onnellisuutta, merkitystä, se ilman on jouluna hieman isompi ilman. 

En halua tämän enempää synkistellä, mutta myös oman työn kautta kontrastien korostuminen jouluna on tullut tutuksi. Siksikin tuntuu, että kiitollisuuden aiheita on itsellä loputtomasti. Muistetaan arvostaa sitä mitä meillä on. Osoittaa rakkautta omille tärkeimmille. Ja jakaa hyvää myös hieman laajemmalti, kukin omien mahdollisuuksien mukaan. Hyvistä teoista tulee aina hyvä mieli myös antajalle. 

Oma pieni hyvä teko. Vein naapuritalon yksinäiseltä vaikuttavalle vanhukselle marmeladirasian. Herttainen mummo liikuttui lähes kyyneliin ja lupasi ottaa jatkossakin kauppa-apua vastaan. Elämä rakentuu pienistä asioista ❤️

Olen kiitollinen niin kovin monesta asiasta elämässäni. Kiitollinen siitä, että olen elossa ja että saan olla terve. Jokainen uusi päivä on lahja. Kiitollisena rakkaasta perheestä ja elämäni ihanista ihmisistä. Kaikista opettavaisista ja tärkeistä ihmissuhteista. Työpaikasta, jossa viihdyn ja jossa pystyn jonkin verran auttamaan niitä ei niin onnekkaita.

Olen kiitollinen rakkaasta kodista, jossa saan asua. Mielettömistä kokemuksista ja elämyksistä maailmalla. Rakkaasta siskosta. Tärkeistä ystävistä. Mun Aussiperheestä. Kaikista upeista tyypeistä, joita olen saanut kohdata matkani varrella, ja joilta olen saanut oppia. Olen kiitollinen kyvystä liikkua ja urheilla. Toimivista aisteistani ja kehostani. Siitä, että saan rakastaa ja olla rakastettu. Ja että osaan tuntea. Joogan ja meditatiivisen harjoituksen tuomasta voimasta. 

Ikuisesti olen kiitollinen niistä arvoista ja opeista, joita olen vanhemmiltani saanut. Sain parhaat pelikortit elämään, kiitos äiti ja isä! Olen kiitollinen vastaantulevan hymystä ja auringosta, pienistä kauniista hetkistä, sydämen viisaudesta ja kauniista puhtaasta luonnosta. Kaikesta elämässä. Listani on loputon. 

Tunnen oloni kiitolliseksi myös siitä, että koen löytäneeni oman polkuni ja uskallan rohkeasti vaalia omaa sydämen viitoittamaa tietä. Muistan ammentaa energiaa omasta sisäisestä kasvamisen halusta. Olen ehkä hieman oppinut pyytämään apua myös muilta.

Mielettömän onnellinen ja kiitollinen olen siskoni kahdesta pienestä ihanasta tähtisilmästä, joiden elämässä saan olla. Rakkaat aarteeni 🙏🏼🙏🏼

❤️❤️

Länsimaissa pidämme monia asioita kovin itsestäänselvyyksinä. Esimerkiksi sitä, että hanasta tulee vettä, ja puhdasta sellaista. Usein vasta sen puuttuminen herättää ymmärtämään sen arvon. Itselläni kävi hassusti hetki sitten, kun en ollut huomannut rapussa olevaa ilmoitusta muutaman tunnin vesikatkosta ja johan moni asia "hankaloitui". Ja kyse oli siis muutamasta tunnista, ei sen suuremmasta. Samoin sähkökatko meinasi johtaa useaan "länkkäritytön ongelmaan", kun ruuan lämmittäminen kiireen keskellä mikrossa ei sillä hetkellä onnistunutkaan, ja läppäristä ja puhelimesta oli akku lopussa. Onneksi oli kynttilöitä. Melkein hävetti ja hieman myös nauratti, miten itsestäänselvyytenä montaa asiaa pidämme.

Me hyvinvointivaltioiden asukit olemme tottuneet mielettömään yltäkylläisyyteen. Köyhissä maissa vierailu toimii hyvänä muistutuksena, mistä kaikesta meillä on syytä olla kiitollinen. Länsimaissa on turvallisuutta ja teknologiaa enemmän kuin muualla. Kaikki syyt olla onnellisia ovat toteutuneet, silti usein haluamme vaan lisää, enemmän ja parempaa. Kokemamme onnellisuuden voisi sanoa olevan suoraan verrannollinen siihen, kuinka kiitollisia osaamme olla. Kehitysmaissa aito hymy ja taito iloita vähästä on vähintään yhtä yleistä kun vakavuus meillä. Meillä olisi paljon opittavaa karuissa oloissa elävien taidosta olla kiitollisia ja onnellisia, siitä mitä heillä on.  

Kuvat oma arkisto ja Pixabay

Kiitollisuuspäiväkirjaa pitävät ihmiset tutkitusti voivat paremmin. Syynä tähän tutkimusten mukaan on se, että kiitollisuuden tunne aktivoi aivojen hypotalamusta ja dopamiinin eritys lisääntyy. Dopamiini on elimistömme hyvän olon välittäjäaine. Aivomme on myös viritetty siten, etteivät ne helposti pysty keskittymään samanaikaisesti negatiivisiin ja positiivisiin ärsykkeisiin. Kun valitsemme positiivisuuden ja syötämme mielelle ajatuksia kiitollisuudesta, synnyttää se positiivisen kierteen. Kiitollisuus auttaa kokemaan rakkauden ja ilon tunteita, ja rauhoittaa mielen. Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen vain manuaalisesti asioita paperille kirjoittamalla ei kuitenkaan toimi. Kiitollisuuden tunne täytyy aidosti tuntea ja sydämen olla auki. Robert A. Emmonsin ja Mike McCulloughin tutkimuksesta voit lukea lisää mm.tästä.

Jouluna useimmilla on aikaa pysähtyä ja rauhoittua. Sallitaan itsellemme aikaa vain olla, hengittää syvään ja nauttia. Ollaan armollisia itseämme kohtaan myös siinä, että meillä on lupa nauttia myös siitä yltäkylläisyydestä. Potematta huonoa mieltä siitä, ettei se jakaudu tasaisesti kaikille. Kunhan toisinaan muistamme suoda ajatuksen myös niille ei niin onnekkaille, ja mahdollisuuksien mukaan osoittaa huomiota ja apua myös heille. 

Helsingissä jouluaatto on tänä vuonna lumeton, sateinen ja myrskyisä. Luodaan joulun taika ja tunnelma sydämissämme. Voimia niille kaikille ahkerille sankareille, jotka viettävät joulun erossa rakkaistaan töissä päivystäen, luoden kansalaisille turvallisen joulun. Kiitos!

Kuva Nuuksion lumisydämestä marraskuussa.

Haluan toivottaa onnellista joulua ihan jokaiselle! Ollaan kiitollisia niistä ihanista hetkistä, joita saamme kokea. Onnellisuus löytyy sydämestämme. 

"Rakkautta me olemme syvimmältä olemukseltamme. Mitä enemmän rakkautta tunnemme sydämessämme, sitä enemmän sitä meille tulee." -Deepak Chopra

Jouluhalaus sinulle!

❤️: Kristiina