positiivisuus

Positiivisuuden avaimia

Lämmin kiitos ❤️

Haluan heti aluksi kiittää kaikkia lukijoitani. Olen saanut häkellyttävän paljon aivan ihanaa palautetta edellisestä melko "alastomasta" työhöni liittyvästä kirjoituksesta. Ennen julkaisua pohdin pitkään, haluanko, ja uskallanko raottaa sitä verhoa. Olen iloinen, että päätin rohkaistua kirjoittamaan aiheesta, josta liikaa vaietaan.

Oman ammattikuntani lisäksi olen saanut viestejä pelastuslaitoksen sankareilta, lääkäriltä, sairaanhoitajilta, sosiaalipuolelta, poliisin ammattia harkitsevilta nuorilta, ja myös ihan tavallisilta kansalaisilta. Lämmin kiitos kannustavista viesteistänne ja kommenteistanne. Niitä oli lukuisia. Olen liikuttunut, miten montaa ihmistä kirjoitukseni kosketti. Ja myös onnellinen ja kiitollinen siitä, miten se herätteli ihmisiä ajattelemaan.

Monessa viestissä minulta kysyttiin vinkkejä siitä, että miten itse pysyn positiivisena. Mistä minä ammennan positiivista energiaa? Referoiden vastattuna; mä olen päättänyt valita nähdä kaikessa sen hyvän. Miten sen sitten teen?

Voit valittaa kun sataa, tai hymyillä ihmeelliselle sateenkaarelle. Voit harmitella pimeyttä, tai iloita taivaan tähdistä. Voit marista piikkipensaan terävistä piikeistä, tai ihailla sen kauniita ruusuja. Valinta on sinun.

Kesällä ukkosmyrsky yllätti minut merellä. Olisin voinut antaa sen pilata päiväni. Muutaman tunnin jälkeen luonto kuitenkin palkitsi ihmeellisyydellään. En voinut kun iloita ja hymyillä kiitollisena onnistuneen retken päätteeksi 💞

Elämässä tapahtuu valtavasti asioita, joihin itse ei voi vaikuttaa. Sellaisten on täysin turha sallia vaikuttaa omaan mieleen tai mielialaan negatiivisesti. Niiden kannattaa vain antaa olla, ilman sen enempää huomiota. Mihin voit vaikuttaa, on se, miten elämän käänteisiin suhtaudut.

Harjoittamalla mieltäsi positiiviseen, voit aidosti vaikuttaa omaan mielialaasi. Pienin askelin, ja vähän kerrallaan. Yhtäkkiä huomaatkin huomiosi ja mielesi kiinnittyvän siihen positiivisempaan, kuin itsestään. Kunhan muistutat itseäsi tarpeeksi usein sen oman valinnan merkityksellisyyden tärkeydestä. Se ei todellakaan ole mitään positiivisuuden feikkausta tai pakottamista. Kokeile vaikka, ja voit itse huomata sen toimivan.

Päätä, että sinä haluat loistaa! Rakenna elämästäsi mahdollisimman hyvä juuri sinulle.
Tee aamulla herättyäsi päätös, että päivästäsi tulee hyvä. (Kuva Pixabay)

Luen paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Mulle toimivat motivaattorina myös sellaiset inspiroivat ja voimaannuttavat "hyvän elämän reseptit". Ihmisten selviytymistarinat koskettavat syvästi, ja ne myös muistuttavat vaalimaan positiivisuutta ja keskittymään hyvään. 

Team Fightbackin perustaja Pekka Hyysalon uskomaton tarina on paitsi koskettava, toimii se myös mielettömänä inspiraation lähteenä kaikille. Pekka päätti valita positiivisuuden, toivon, selvitymisen ja elämänilon. Ei ole olemassa tarpeeksi sanoja kuvaamaan ihailuani ja kunnioitustani Pekan asennetta kohtaan. Go man💪🏽

Usko itseesi. Aina.
(kuva Pixabay)
Onnellisuus on oman tasapainon ja mielenrauhan löytämistä. Tee mahdollisimman paljon asioita, jotka saavat sielusi hymyilemään ja silmäsi loistamaan.

Kunkin ihmisen matka täällä on suhteellisen lyhyt. Jokaisen polku päättyy aikanaan. Itse saan kovin konkreettisen muistutuksen siitä päivittäin kohdatessani työn kautta kuolemaa. Usein omaiset surevat menetyksen lisäksi myös sitä, että he eivät ehtineet tehdä sitä, mistä oli unelmoitu ja mitä oli suunniteltu. Ei saa jättää liikaa huomiselle, ensi vuodelle, ja sinne eläkepäiville. Tämä hetki on mitä sinulla on. Tee siitä itsellesi mahdollisimman mieluisa.

Kuolema on luonnollista, ja kaikki me täältä lähdemme vuorollamme. Motivaattorina elämänilon arvostamiseen ja säilyttämiseen omalla kohdallani toimii myös se, kun pitää mielessä elämän ainutkertaisuuden. Olen kiitollinen elämän lahjasta. En halua tuhlata tätä murehtimiseen tai harmaassa vellomiseen. Tämä voi päättyä koska vaan. Mä haluan muistaa nauttia matkasta joka päivä.

Suurin menetys on se, mikä kuolee sisälläsi ollessasi vielä elossa. Me jokainen elämme sellaisen elämän, jonka itsellemme luomme.

Kaikkiin elämän tapahtumiin ja käänteisiin ei tietenkään itse voi vaikuttaa. Mutta se, miten niihin suhtautuu ja haluaa ne käsitellä, on omissa käsissäsi. Valtavasti voit vaikuttaa myös siihen, millaisia eväitä päätät kerätä sinun elämäsi matkareppuun. Kaikki ihmiset eivät ole oikeita elämääsi. On paljon ihmisiä, jotka tuovat esiin parhaat puolesi, älä tuhlaa aikaa muihin. Sinun tehtäväsi on rakastaa sinua. Tärkeää on olla hyvä ja kiltti muille, siten vedät hyvää puoleesi magneetin lailla. Kuitenkin tärkeintä on muistaa olla hyvä sinulle itselle. Se hyvyys leviää ja säteilee myös ympärillesi. Lupaan sen. 

Loppiaisena oli hyytävä pakkanen myös Helsingissä. Osa valitti sisätiloista käsin kylmyyttä, osa nautti luonnon kauneudesta ja upeasta savuavasta merestä lämpimästi pukeutuneena. Mä valitsin jälkimmäisen.
Loppiaispäivän luonnon tarjoamaa taidetta

Toki elämässä tapahtuu myös vaikeita ja ikäviä asioita. Niiltä emme kukaan voi välttyä, eikä tarkoitus olekaan paeta vaikeita juttuja. Kaikki ne kuitenkin opettavat ja kasvattavat. Jokainen vaikea asia on varmasti opettanut sinulle jotain.

Selvityminen ääritilanteessa on kasvamisen mahdollistava voimaannuttava tahtotila. Vaikeiden tilanteiden kautta voit huomata, miten valtavan paljon positiivisia voimavaroja sinussa on.

Vaikeimmalla tai surullisimmalla hetkellä mitään positiivista on vaikea pystyä näkemään. Se haasteellisen kokemuksen tarjoama oppi ja oma kasvaminen onkin usein mahdollista pystyä näkemään vasta myöhemmin. Omalla kohdallani allekirjoitan tämän ehdottomasti. Ilman niitä raastavan vaikeita tapahtumia ja lukuisia kompurointeja, en olisi löytänyt tietäni omassa elämässäni uudelle levelille.

Ilman vaikeiden asioiden läpikäymistä, irtipäästämistä, kyyneliä ja surua, en olisi oppinut ja kasvanut sellaiseksi, mitä nykyään olen. Jälkikäteen osaa olla monesta asiasta kiitollinen, vaikka tapahtumahetkellä saattoikin kokea pelkkää synkkyyttä ja pelkoa.

Tärkeää onkin uskaltaa luottaa siihen, että elämä kantaa. 

Muista, että jokainen epäonnistuminenkin opettaa.

Elämämme tärkein lihas ja työkalu

"Mieli on aivojen, kehon ja ympäristön vuorovaikutusverkosto", pohditaan Ihmisen mieli -kirjan johdannossa. Mieltä voi harjoittaa. Hyvinvoivassa kehossa mielikin voi paremmin. Aivomme muuttuvat ja mukautuvat. Jos aivojen pääasiallinen arki keskittyy murehtimiseen ja valittamiseen, niin aivomme tulevat siinä taitavaksi mestariksi.

Pyrkiessämme täyttämään mielemme aurinkoisuudella, kiitollisuudella, ilolla ja positiivisuudella, niin vahvistamme näitä ominaisuuksia. Siksi on tärkeää valita, mihin haluamme keskittyä ja suunnata huomiotamme. Oma ympäristö on hyvä täyttää sellaisilla asioilla ja ihmisillä, joiden haluamme tarttuvan itseemme. 

Luin kanadalaisen kirjailija-mentalisti-puhuja Jeremy Bennetin mielenkiintoisen kirjoituksen mielen viidestä työkalusta. Tutkimusten mukaan ihmisellä on noin 60 000 ajatusta päivässä. Mielemme on avainasemassa vaikuttamassa aivoihin, mikä puolestaan vaikuttaa ihan kaikkeen elämässämme. Ihmisaivot ovat ihmeelliset.

Aivot eivät ymmärrä todellisuuden ja mielikuvituksen eroa kirjoituksen mukaan. Ne reagoivat samalla tavalla siihen, miten ajattelet, tai mitä tosiasiassa tapahtuu. Tähän perustuu myös lumelääkkeen vaikutus. Olet varmasti joskus kokenut (kuvitellut) päänahassasi kutinaa kuultuasi lapsesi päiväkodissa löytyneen täitä. Tai jos kuvittelet jotain pahaa tapahtuvan rakkaimmallesi, vaikka hän seisoisi hyvinvoivana vieressäsi, alat tuntea ahdistusta. Aivoja voi harjoittaa ajattelemaan enemmän positiivisia ajatuksia. Ajatellessasi positiivisesti, elimistössä vapautuu hyvän olon hormoneja. 

Koet mitä ajattelet. Se mitä ajattelet eniten, sitä alkaa ilmenemään elämässäsi. Esimerkiksi ollessasi päästä varpaisiin ihastunut, kuvittelet näkeväsi ihastuksen kohteesi jokaisessa kadun kulmassa. Lapsettomuudesta kärsivien eteen vaikuttaa osuvan pieniä suloisia vauvoja tai raskausmahoja tavallista enemmän. Oman parisuhteen loppuessa silmiisi osuu pelkästään vastarakastuneita suutelevia pariskuntia. Ostettuasi uuden auton, vastaasi tuntuu tulevan jatkuvasti kyseistä automerkkiä, vaikka ennen et ole huomannut niitä lainkaan. 

Omituista, mutta niin se mielemme toimii. Tämä on tärkeää tiedostaa. Jos koet vetävän puoleesi vääränlaisia ihmisiä tai stressaavia tilanteita, voi olla tarpeen ohjelmoida ajatuksesi uudelleen. Positiivisuus vetää puoleensa positiivisuutta. Bennet opastaa viisaasti; "Before wishing for someone else to change, try changing yourself first and watch the magic unfold". Ennen kuin toivot jonkun toisen muuttuvan, yritä muuttaa itseäsi. Katso, mitä kaikkea ihanaa se voikaan tuoda! 

Aivot ja mieli kulkevat useimmiten "autopilotti" -asennossa. On helppoa jäädä vellomaan negatiivisiin ajatuksiin, ja pelkäämään mitä kamalaa tulevaisuudessakin voi tapahtua. Älä salli negatiivisten ajatusten korruptoida mieltäsi ja myrkyttää alitajuntaasi. Onkin tärkeää välillä ohjelmoida mielemme pois autopilotoinnista, ja vaihtaa manuaaliohjaukselle. Voit uudelleen ohjelmoida aivosi ajatellen enemmän positiivisia ajatuksia. Huomaat parempien kokemusten ja asioiden lisääntyvän elämässäsi.

Valitse nähdä aurinko pilvienkin takaa.

Ajatukset on hyvä osata sammuttaa. Negatiivisten ajatusten sammuttaminen parantaa terveyttä ja omaa oloa, ja vetää puoleensa enemmän kivoja juttuja. Bennetin mukaan tärkein asia mitä voit tehdä terveydellesi on meditaatio. Yksinkertaistaen sanottuna, sammuttaa ajatukset ja olla läsnä. Omalla kohdallani usein puhun nollaamisesta, irtipäästämisestä ja akkujen lataamisesta. Mulle tähän toimii parhaiten meditatiivinen yin-jooga ja luonnon tarjoama rauha.

Bennet kirjoittaa, että mieltä tulisi käyttää työkaluna. Sitä tulisi käyttää vain tarvittaessa ja silloin, kun se tuottaa positiivisuutta. Muutoin olisi hyvä olla ainoastaan läsnä, ja olla ajattelematta. 

Voit muuttaa aivojasi. Kun keskität ajatuksesi haluamaasi, uusien hermostollisten yhteyksin muodostuminen voi alkaa. Esimerkiksi, jos alitajunnassasi elää uskomus, ettet pysty juoksemaan maratonia, mutta alatkin jatkuvasti ajattelemaan miten rautaisessa juoksukunnossa olet, uusia hermoyhteyksiä alkaa rakentumaan aivoissasi. Voit huomata ajatustesi vaikuttavan todellisuuteen. 

On mahdollista muuttaa elämääsi ajatustesi avulla. Voit vetää puoleesi sitä, mitä päätät haluta. Voit harjoittaa mieltäsi ja muuttaa aivojasi. Bennetin sanoin; "It all starts with your thoughts. Your thoughts create". Sinun ajatuksesi luovat sinun elämäsi sisällön.

Maailma tarvitsee enemmän pehmeyttä, hymyä ja läsnäolevia katseita. Rakkaus ja ilo ovat supervoimia, jotka lisääntyvät jakamalla. 

Valitaan nähdä toivo ja hyvä ❤️

Mitä jos kaikki pyhitetään alkuvuosi sille, että yritetään syöttää aivoillemme niitä positiivisia ja kivoja juttuja. Valitaan antaa positiivisten ajatusten toimia elämämme ohjauspyöränä.

Annan sinulle tehtävän. Ajattele joka ilta nukkumaan mennessäsi kolmea kivaa asiaa kuluneelta päivältä, ja kirjoita ne itsellesi ylös. Muista, että niiden ei tarvitse olla isoja juttuja. Aamulla herätessäsi, lue ne itsellesi. Herää uuteen päivään hymyillen. Lupaan, että siitä tulee kivempi, kun päätät säteillä ja levittää hyvää energiaa.

Iloista uutta viikkoa sinulle!

❤️: Kristiina

Voit seurata blogiani: FB ja instagram