So-Up -blogiyhteis√∂ suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisist√§ vuosista!

superoloa

Superia ūüí™ūüŹĹūüĒ•

Black Fridayn houkuttelevassa alennustulvassa sorruin minäkin tekemään tilauksia netissä, ja posti toi taas pari laatikkoa täydennyksiä. Nimittäin superfoodeja. Superfoodit ovat olleet keskinkertaisessa roolissa ravinnossani jo pidemmän aikaa. Jossain vaiheessa tuntui, että hurahdin niiden suurkuluttajaksi, enkä edes oikein tiennyt miksi mitäkin käytin. Ajan kanssa olen perehtynyt niihin paremmin ja tullut maltillisemmaksi "käyttäjäksi". Osaan paremmin valita minulle sopivia tukemaan ruokavaliotani ja tarpeitani. Omalle vakkarilistalle on valikoitunut ne itselle tärkeimmät.

Foodinin l√§hetys ihanan k√§sinkirjoitetun viestin ja parin yll√§tyksen kera. Pieni√§ asioita, joista tuli kiva mieli ‚̧ԳŹ

Mitä on superfood?

Liittyykö superfoodeihin jotain mystistä ja salaperäistä? Joku niistä kasvaa Perun Andeilla, toinen sademetsän kätköissä, ja makean veden leväkin kuulostaa eksoottiselta. Usealla nykyään superruuaksi kutsuttavalla tuotteella on pitkä historia, ja useimpia niistä on käytetty monissa kulttuureissa ympäri maailmaa jo tuhansia vuosia. Monet niistä kasvavat vaikeissa ja karuissa olosuhteissa, ja niillä uskotaan olevan monia terveyttä tehokkaasti parantavia vaikutuksia.

Superfood, tai suomeksi superruoka, on yksinkertaisesti kuvailtuna poikkeuksellisen ravintorikas ruoka-aine, jolla on erittäin korkea ravinnetiheys. Ne sisältävät paljon vitamiineja, mineraaleja ja hivennaineita tiiviissä muodossa. Tuoteselosteesta ei löydy E-koodien värittämää numeroviidakkoa. Meidän metsissämme kasvavat mustikka, tyrni, karpalo ja puolukkakin ovat saaneet superfood-statuksen. Voimme olla ylpeitä luontomme aarteista. Samoin pakurikäävästä, nokkosesta ja männyn siitepölystä.

Oman metsämme aarteita

Onko superfood pelkkä markkinointitermi? Superruoka on tavallaan markkinoijan määriteltävissä, mutta EU säätelee terveysväittämin markkinoidun ruuan hyväksytyistä selostusvaatimuksista. Asiaan voit perehtyä tarkemmin mm. tästä ja tästä. Superfoodin voisi varovasti arvioiden ehkä sijoittaa johonkin tavallisen ruuan ja lääkinnällisempien yrttien väliseen kategoriaan. Nämä kirjoitukset ovat omia pohdintojani ja kokemuksiani. 

Suomen johtavat ravitsemuksen asiantuntijat eivät enää tyrkytä terveellisestä ravinnosta puhuessaan nuhjuista salaatinlehteä, tylsää ravitsemusympyrää tai painonpudotusta. Hyvässä ravitsemuksessa ei enää nykyään ole kyse orjallisesta jokaiselle yksilölle samaa kaavaa noudattavasta lautasmallista, tai hetken huuman laihdutusintoilusta. Uuden polven ravitsemus on elämäniloa ja elinvoimaa. Kokonaisvaltaista hyvää oloa, kirkkautta, hehkua ja hyvää energiaa, ruuan nautinnollisesta puolesta tinkimättä. Ravinnolla voit vaikuttaa valtavissa määrin olemiseesi.

Oman elämäsi kapteeni olet sinä itse. Muistathan pitää oman aluksesi suunnan sinulle mieluisana. Vahvasti ja lempeästi.

Elämäsi suunnan määrittelet sinä. Seiso rohkeasti omalla komentosillallasi. (Kuva: Pixabay)

Feeling super

Itse haluan pitää kehostani parasta mahdollista huolta, ja viime vuosina olen voinut paremmin kuin koskaan. In and out. Kirjoituksillani haluan innostaa myös muita kiinnostumaan omasta hyvinvoinnista. Elämällä terveellisesti, en todellakaan koe jääväni paitsi mistään tai eläväni mitenkään kurinalaisesti. Esim.kaukomaiden reissuillani en pysty syömään kuten arjessani, mutta ei maailmani siihen kaadu. Se kultainen tasapaino. Kaikessa.

Omasta mielest√§ni superfoodit ovat helppo lis√§ ruokavalioon. Tiiviiss√§, helposti nautittavassa muodossa kaikkea, joka puhdistaa ja energisoi solutasolla, lis√§√§ verenkiertoa, tukee aineenvaihduntaa, immuunij√§rjestelm√§√§ ja mm. nivelten, hermoston, ihon ja suoliston hyvinvointia, sek√§ lievitt√§√§ stressi√§ henkisesti ja fyysisesti. Kun haluaa parantaa omaa terveytt√§, pit√§√§ kehoa puhtaana ja olla hyvinvoiva p√§iv√§st√§ toiseen, auttavat t√§m√§nkaltaiset ‚ÄĚekstrat‚ÄĚ hyvin. Joku kyseenalaistaa, onko n√§iden vaikutus pelk√§st√§√§n korvien v√§liss√§. Oma olo on huippu, ja se on itselleni riitt√§v√§ syy jatkaa.

Minun top-kolmonen

  • Viherjauhe. Suosittelen aloittamaan jokaisen p√§iv√§n t√§ll√§ superseoksella. Viherjauhe¬†sis√§lt√§√§ mm. runsaasti lehtivihre√§√§, rautaa ja kaliumia, jotka puhdistavat¬†ja energisoivat kehoa! Viherjauhesekoitus on minulle¬†ykk√∂nen, koska siin√§ on kaikkea (vehn√§noras, ohranoras, alfalfa, spirulina, kaali, pinaatti, nokkonen, chlorella, moringa ja ginkgo biloba) ja se on helppo.¬†T√§ss√§ viel√§ lis√§tietoa Foodinin viherjauheesta.¬†Itse sekoitan viherjauheen vihersmoothien joukkoon. Seuraavassa postauksessa kerron muutaman hyv√§ksi havaitun¬†reseptin.
Vihreää voimaa! Green power
  • MACA¬†on tunnettu voimakkaana adaptogeenin√§. Jo¬†muinaiset sotilaat k√§yttiv√§t t√§t√§ voimaruokaa¬†ennen taisteluita ja el√§m√§nn√§lk√§iset intiaanit suorituskyvyn nostamiseen. Andien mahtijuuren energisoiva, voimaannuttava ja aisteja ter√§v√∂itt√§v√§ vaikutus n√§kyy niin fyysisess√§ kuin henkisess√§kin jaksamisessa. Voimanpes√§, vahvistava virtabuusteri, joka kohottaa kehon energiatasoa ja elimist√∂n kyky√§ taistella haastavissakin olosuhteissa. Maca on planeettamme v√§kevin juures. Kiitollisena luontoa kohtaan t√§st√§kin aarteesta ūüôŹūüŹľ Macaa itse sekoitan mm.¬†kahviin ja smoothien joukkoon.¬†
If you are not the hero of your own story, then you're missing the whole point of your humanity. - Dr. Steve Maraboli
  • OptiMSM-jauhe. Nivelille, iholle, hiuksille, kynsille. Se tukee elimist√∂n palautumista fyysisest√§ rasituksesta ja lievitt√§√§ lihasarkuutta. Orgaaninen rikki toimii keskeisess√§ roolissa tukikudoksiamme rakentavan kollageeniproteiinin muodostumisessa. OptiMSM nimettiin¬†vuoden 2015 urheiluvalmisteeksi.¬†Sen makua en mill√§√§n tavoin voi kehua, enk√§ siksi itse¬†lis√§√§¬†sit√§ edes smoothien joukkoon¬†pilaamaan juomaani. Sekoitan aamuin illoin noin ruokalusikallisen pieneen m√§√§r√§√§n vett√§ ja kulautan alas. Helppoa!¬†C-vitamiinin kanssa yhteisk√§ytettyn√§ MSM:n teho kohoaa. Niit√§ on valmiita sekoituksiakin, mutta itse k√§yt√§n "raakana".¬†Olen kuullut monen l√∂yt√§neen MSM:st√§¬†apua¬†my√∂s psoriasiksen, nivelrikon ja reuman hoidossa. Lis√§√§ valkoisesta jauheesta¬†voit lukea mm.t√§st√§.

Suosikkibrändini 

Tämä kirjoitus ei ole sponsoroitu eikä ostettu, vaan aidolla ilolla jaan hyvää muille. Olen todella innoissani ja kiitollinen superfoodien maailmassa brändistä nimeltä Foodin. Se on ollut pitkään suosikkimerkkini ihan pelkästään makujen lisäksi hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi. Voit lukea lisää Foodinin tarinasta ja tuotteista tästä. Arvostan kotimaisen perheyrityksen lisäksi raaka-aineiden laatua, puhtautta, aitoutta sekä eettistä ja kestävää kehitystä. Ison kunnioitukseni saa myös heidän tekemä yhteistyö valikoitujen pienten viljelijäyhteisöjen kanssa. Hyvät raaka-aineet, mutta äärimmäisen tärkeää ainakin minulle on viljelijöiden ja ympäristön hyvinvointi. Aidosti ja rakkaudella. Tätä voin vilpittömästi suositella.

Sharing Happiness ‚̧ԳŹ Jokaisen Foodinin pakkauksen kyljess√§ on br√§ndin tarina. "Onnellisuuden maun perustana ovat viljelij√§mme", "Jakamisen ilo on kaksinkertainen ilo". Hyv√§ Lasse & co.

Top-kolmoseeni en edes¬†laskenut omaa arkituotettani, jota minulla kuluu v√§hint√§√§n pari¬†litraa¬†kuukaudessa. Ilman t√§t√§ en ehk√§ voisi el√§√§. Joskus¬†haaveilenkin jonain p√§iv√§n√§ saavani asua maassa, jossa kookos√∂ljy pysyy juoksevana (yli +25'c) ¬†ja ett√§ saisin kiivet√§ omaan palmuun hakemaan p√§ivitt√§isen kookokseni.¬†Kookos ‚̧ԳŹ¬†Parasta! Eik√§ v√§hiten¬†sen monik√§ytt√∂isyyden takia.¬†Keitti√∂ss√§, kylpyhuoneessa ja vaikka makkarissa. Itse k√§yt√§n sit√§ l√§hes jokaiseen ruokaan. Sek√§ lis√§√§n¬†kahviin, smoothieen, puuroihin, kaikkeen paistamiseen,¬†j√§lkiruokiin, riisin ja quinoan¬†sekaan jne.¬†K√§yt√§n kookos√∂ljy√§ p√§ivitt√§in iholla¬†kosteusvoiteena, purskuttelen¬†suussa¬†her√§tty√§ni¬†ja toisinaan my√∂s tehohoitoaineena y√∂n yli hiuksissani. Lue lis√§√§ vinkkej√§ t√§st√§¬†tai¬†t√§st√§.¬†

Filippiinien pienellä Pandan-saarella viime talvena jokapäiväistä herkkua. Kiipesin päivittäin hakemaan oman timanttini suoraan puusta.

Kookosöljy on kookospähkinän lihasta erotettua rasvaa. Myös kookosöljyn terveellisyys jakaa ravitsemuseksperttien mielipiteitä. Jokainen taas valitkoon sen itselle sopivan. Opiskele, kokeile, kuulostele kehoasi. Kookosöljy kiihdyttää myös rasva-aineenvaihduntaa. Hyviä rasvojen nauttiminen on tärkeää aivojen ja nivelten voitelun lisäksi myös siksi, että huonot rasvat lähtevät kehostamme pois. Neitsytkookosöljy sisältää runsaasti keskipitkiä rasvahappoja, sekä lauriinihappoa joka tappaa bakteereja ja sienikasvustoa. Saturoidut rasvahapot ovat tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle. Muistathan valita laadukkaan kookosöljyn. 

Edellä mainittujen lisäksi käytän muitakin tuotteita. Superfoodeista opiskellessa tulee helposti tietotulvaähky. Kirjoittelen niistä muista sitten joskus myöhemmin ja sinne tänne reseptejäni ripotellen. Blogin alkumetreillä on hieman vaikeaa valita aiheita. Superfoodit oli yksi paljon kyselty aihe. Mielessäni ja ajatuksissani on paljon kaikenlaista, mutta olisi ihana kuulla myös toiveitanne. 

Toivotan kaikille iloista ja energistä joulukuuta! Joulumieliset, fiilistelkää ihania jouluvaloja ja joulun tunnelmaa. Jos et ole joulufani, muistathan iloita jostain muusta sinulle itselle iloa tuottavasta asiasta!

‚̧ԳŹ: Kristiina

P.S. Viimeksi hehkuttamani Kurkuma-latte resepti on viimeistä hiontaa vaille valmis ja julkaisen sen ihan kohta. Lupaan.