So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

retkeily

Talviunilta heräilevän metsän kutsu

Seikkailija. Sinun tehtäväsi on havainnoida ja dokumentoida maailmaa ympärilläsi siten, kun kohtaisit sen ensimmäistä kertaa. Tyhjennä mielesi kaikesta turhasta ja kytke autopilotti pois päältä. Kulje aistit auki. Pysähdy hetkeen. Keskity. Hengitä. Kuuntele. Haistele. Näe. Tunne. Koe. Rakastu. Fiilistele. Muodosta elämän keräilykokoelmasi kokemuksista, älä materiasta. Tallenna noita kauniita hetkiä sisäiselle kovalevyllesi. Tunne niiden taika, aisti niiden harmonia ja hyvyys.

❤️❤️

Tunnustele sinun elämässäsi asioita, jotka saavat sinun sielusi hymyilemään. Skannaa itseäsi läpi, miltä sinussa silloin tuntuu. Onnelliselta, levolliselta ja rauhalliselta. Eikö olekin ihana ja voimaannuttava tunne? Tee sellaisia asioita enemmän. Salli itsellesi hyvää. Älä anna elämän olla pelkkää suorittamista. Kun sinä voit paremmin, sitä kautta ympärilläsi olevat muutkin voivat paremmin.

Mulla on ollut taas hieman taukoa kirjoittamisessa. Pahoittelut siitä. Jotenkin ne harvat vapaapäivät olen mieluummin mennyt luontoon akkuja latailemaan, kun istunut sisällä koneella. Täytyisi varmaan hankkia aurinkokennolaturit, jotta voisin kirjoitella teille fiiliksiä suoraan retkiltäni. Toisaalta taas haluan hektisen arjen vastapainoksi olla luonnossa kokonaan läsnä. Hiljaa, rauhassa ja läsnä. Ilman mitään stressiä aiheuttavia laitteita.

Haluan kiittää teitä lukijani. Olen saanut teiltä pitkin matkaa koskettavan kauniita viestejä, jotka kyllä kannustavat jatkamaan kirjoittelua. Ne tuovat voimaa ja iloa. Myös sellaisina hetkinä, kun itse pohtii, valuuko kirjoittamiseen käyttämäni aika hukkaan. Haluan lainata tähän erään lukijan mieltä lämmittävää palautetta, (jonka julkaisuun minulla on lupa); "Ajatuksesi saavat itsenikin pohtimaan paljon syvällisiä asioita, joita en normaalissa kiireisessä arjessa todella miettisi. Niinpä alkaessani lukemaan uutta postausta, valmentaudun henkisestikin tietynlaiseen matkaan, jossa saan jälleen oppia itsestäni viisaan kirjoittajan ansiosta." 

Tämä on kirjoittamisen parasta antia, kun saa jakaa edes pienen palasen jotain hyvää. Jos yksikin lukija voi löytää tekstieni kautta omaan elämäänsä jotain parempaa ja uusia oivalluksia, koen onnistuneeni. Nöyränä ja liikuttuneen onnellisena tein päätöksen jatkaa tätä harrastustani. Kiitos sinulle, ja kiitos teille kaikille 🌹

Kevät on tänä vuonna edennyt takkuillen. Olemme saaneet kokea takatalvea hieman liian usein viime aikoina. Meteorologimmekaan pokka ei enää pitänyt suorassa lähetyksessä, kun toukokuussa lumi- ja räntäsateet hallitsevat sääkarttoja. Haha, hyvä Pekka! Ilman huumoripelastuksia tämä voisi käydä raskaaksi. 

Aamupakkasissa hengityksen höyrytessä olen saanut itseni kiinni muutamaan kertaan pohtimasta vakavasti, voisiko elämän ihan oikeasti siirtää johonkin trooppiseen maahan. Voisihan sen. Seuraava postaus tulee olemaan kaukaiselta Sulawesin Una Unan saarelta, johon suomalainen Emmi on rakentanut elämänsä. 

Epävakaasta keväästä huolimatta olen ehtinyt kokea jo muutaman aurinkoisen metsäretken. Toivottavasti tekin olette. Esimerkiksi vapun vietin kauniissa Nuuksiossa. Olin pollarilinssien läpi vappuja katselleena ajatellut, että kaikki olisivat skumppapulloja poksauttelemassa Ullanlinnalla, ja saisin rauhassa paeta hulinaa hiljaiseen Nuuksion metsään. Rauhallisuus meinasi kuitenkin jäädä unelmaksi sinne saavuttuani. Olihan sää mitä kaunein ja suurimmalla osalla päivä oli työvelvoitteista vapaa.

Merkittyjen reittien alkupäässä oli turisteja bussilasteittain, lapsiperheitä makkaranpaistopuuhissa, koiran kanssa ulkoilijoita, rinkka selässä kulkijoita ja mahtui joukkoon muutama skumppapulloseurue piknik-koreineenkin. Hieman erakkoluonteisena meinasin kokea lievää ahdistusta, vaikka samalla iloitsinkin, miten moni oli lähtenyt vaihtoehtoisen vapun viettoon. 

Omalle luonteelleni sopii metsässä parhaiten sellainen rauhallisuus ja hiljaisuus, että voin kuulla ainoastaan luonnon äänet ja omat ajatukseni. Valtavan kokoisesta kansallispuistosta löysin onneksi kuitenkin oman polkuni, ja sain ilokseni fiilistellä talviunilta heräilevää luontoa rauhassa. 

Töissä vietetyn kiireisen viikonlopun aikaansaama kuormitus hälveni nopeasti. Ihastelin perhosia, leppäkerttuja ja mehiläisiä. Muurahaiset olivat ahkerina kesän kynnyksellä. Taivaalla lenteli paljon erilaisia lintuja ja oravia hyppi oksalta toiselle. 

Nukuin metsässä sammalpedillä päiväunet. Siis ihan syvässä unessa. Miten ihana tunne olikaan saada loikoilla vihreän kauneuden keskellä, lintujen laulaessa, auringon lämmittäessä, sinisen taivaan alla. Heräsin hymyillen. 

Luonnon on usein kuvattu olevan paras parantaja, lääkitsijä, opettaja, terapeutti, ystävä, koti. Luonnon on tutkittu olevan tehokas lääke masennukseen ja stressiin.

Jo lyhyt aika luonnon sylissä vaikuttaa positiivisesti aivoissasi.

Se saa huonotuulisuuden kaikkoamaan nopeasti ja vapauttaa ahdistuksesta. Luonnossa oleilu parantaa tarkkaavaisuutta ja puolustuskykyä, ja on tehokasta terapiaa. Metsän on sanottu hoitavan aivoja yhtä konkreettisesti kuin mielialalääkkeen. Useiden tutkimusten mukaan 60 prosenttia ihmisen elinympäristöstä tulisi olla luontoa, jotta ihminen voisi mahdollisimman hyvin. 

Luonnosta voit löytää taikaa, hiljaisuutta, viisautta ja rauhoittavaa voimaa. Voit myös löytää itsesi paremmin ja aidommin. Monelle luonto on paikka hidastaa, hiljentyä ja latailla akkuja. Joillekin se hiljaisuus voi tuntua myös ahdistavalta ja pelottavalta, jos on totuttanut itsensä jatkuvaan hälinään ja meteliin. Hiljaisuudessa voit kuulla ja kuunnella ajatuksiasi paremmin. Oletko sinä pysähtynyt kuuntelemaan itseäsi tänään? 

Metsässä oleskelu vaikuttaa ihmisen elimistöön jo muutamassa minuutissa. Voit tuntea hengityksen alkavan virrata vapaammin, kun rintaa puristavan stressipanssarin soljet alkavat avautua. Verenpaine laskee, sydämen syke rauhoittuu ja stressihormoni kortisolin määrä pienenee.

Japanilaistutkimuksen mukaan myös valkosolujen tuotanto lisääntyy, eli puolustuskyky tulehduksia vastaan kasvaa. Japanilaislääkärit ovatkin alkaneet kirjoittaa potilailleen metsäkylpy-reseptejä. Metsäkylpyjä kutsutaan japaniksi "Shinrinyoku" -sanalla. Sillä tarkoitetaan lyhyttä rentouttavaa metsäretkeä, jonka kuvataan olevan luonnollisen aromaterapian kaltaista.

Fiilistelymestarin onnellinen hetki 💚

Eikä aina tarvitse lähteä kauas tai pitkäksi aikaa. Myös lyhyempi hetki luonnon rauhoittavissa maisemissa tekee hyvää.

Itse yritän aina mahdollisuuksien mukaan yhdistää treenaamiseen ulkoilun ja luonnon. Koen saavani siitä kombosta niin paljon hyvää energiaa ja virtaa. Kesä on onneksi edessä ja on taas rajattomat mahdollisuudet tehdä kaikkea kivaa. Tänä vuonna olen päättänyt lähteä myös Lappiin. Minkälaisia suunnitelmia sinulla on?

Ulkojumpan jälkeinen euforinen olotila meren äärellä 💎

Kun vaan muistat pysähtyä hetkeen aina välillä, hengittää ja katsella ympärillesi. Voit huomata, miten kaunis elämä onkaan. Sydämen voima on rakkaus. Rakkaus itseä, muita ja kaikkea kohtaan. Se on portti hyvinvoinnin polulle mieleen ja kehoon.

Vaali sydämesi tietoisuudessa ajatusta rakkaudesta, ystävällisyydestä, kiltteydestä, myötätunnosta, mielenrauhasta ja ilosta. Noita ajatuksia idättämällä ne kasvavat, ja ajan kanssa tuottavat hedelmiä. Hedelmiä, jotka ravitsevat sydäntäsi, tunteitasi, mieltäsi ja kehoasi.

I am in competition with no one. I run my own race. I have no desire to play the game of being better than anyone, in any way, shape or form. I just aim to improve, to be better than I was before. That's me and I am free. - J.G.Perry-

Onnellista viikonloppua sinulle!

❤️: Kristiina