So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Terveys

1,9 milligramman unet

Joskus tulee hymynpoikanen suupieleen, kun seuraa suomalaista lisäravinnekenttää. Verrattuna esimerkiksi USA:han Suomessa on hyvin tiukka ja varovainen suhtautuminen lisäravinteisiin ja luontaistuotteisiin (muistaako kukaan, että vielä muutama vuosi sitten pakuria ja steviaa myytiin pelkästään ulkoiseen käyttöön?). En väitä, että toinen ääripää olisi pelkästään hyvä asia. Mutta maalaisjärkeäkin soisi edes välillä käytettävän.

Otsikossa viittaan melatoniinin vapautumiseen reseptin takaa käsikauppamyyntiin. Tämä tapahtui muutama vuosi sitten, ja aluksi myytävät valmisteet saivat olla maksimissaan yhden milligramman vahvuisia. Kyseinen vahvuus on hyvin  mieto eikä ainakaan minua hyödytä millään lailla.

Voin muistaa ajankohdan väärinkin, mutta se taisi olla viime syksyä kun 1,5 milligramman vahvuiset tabletit ilmestyivät terveyskauppojen ja apteekkien hyllynreunalle. Terveyskaista oli käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja tuonut markkinoille vahvemman valmisteen. Käytimme mieheni kanssa sitä yhden purkin, ja kahden tabletin (3 mg) annoksella oli havaittavissa eroa nukahtamisajassa.

Melkein nauroin ääneen kun asioin viime kuussa Lifessa muilla asioilla, ja silmiini osui Bioteekin uudennäköinen pakkaus: Unia Nova Vahva 1,9 mg. Että mitä? Kyse ei voi olla mistään muusta, kuin että laki on muuttunut niin, että melatoniinivalmisteen vahvuus täytyy olla alle kaksi milligrammaa.
Joten 1,9  <3


Valmiste oli tietenkin pakko ottaa kokeiluun. Mielenkiintoa lisäsi vielä pilleriin upotetut synergiaetua tuovat magnesium, sinkki ja B-vitamiini. Ja kuinkas ollakaan! Tämä pikkuinen pilleri oikeasti toimii. Huomaan eron selvästi; sänkyyn mennessä alan nopeammin pilkkiä (en koskaan ala heti nukkumaan), ja unen laatukin on mielestäni parempi. Ja mikä ihmeellisintä, vain yksi tabletti riittää :) Selvää säästöä!

Sadan tabletin pakkauksen saa tällä hetkellä Hyvinvoinnin tavaratalosta karvan alle 17 eurolla, eli yhdelle jää hintaa 17 senttiä. Normaalihintaisena kappalehinta pyörii 20 sentin paikkeilla. Ero on todella merkittävä verrattuna yleisesti käytettyyn reseptivalmisteeseen Circadiniin, jonka kappalehinta on tällä hetkellä 94 senttiä...! Eikä tehoissa todellakaan ole merkittävää eroa (minun kohdallani siis), vaikka Circadinia mainostetaankin pitkävaikutteisena. En nyt mitenkään tarkoita haukkua lääketehtaiden valmisteita, mutta joku tolkku pitää hinnoittelussa olla.


Vuorotyössä unen riittävyyden kanssa saa aina olla tasapainoilemassa, joten melatoniinin kaltainen nukahtamislääkkeitä luonnollisempi apu on erittäin tervetullut. Varsinkin nyt valoisan ajan ollessa pian pisimmillään päivällä nukkuminen on haastavaa. Unimaskiakin käytän silloin tällöin, mutten oikein pidä siitä ja pimennysverhokin pitäisi teipata seinään kiinni, jotta yhtään valoa ei pääsisi siitä ohi :D Myös toinen, oikeastaan vielä suurempi ongelma, eli riittävä unensaanti vapaapäivinä, on helpottunut melatoniinia käyttämällä huomattavasti.

Onko sinulla kokemuksia univaikeuksista? Vai onko niiden kanssa painiminen arkipäivää?