Aubrey Organics

Hoitoaineiden TOP 3

Pitkän ja vaalennetun hiuksen kanssa menee joskus hermot. Varsinkin, jos lähtee tekemään elämästään hankalampaa vaihtamalla hiustenhoitotuotteet luonnollisiin (lue= silikonittomiin). Koska silikoninpuutehan tässä sen raivon tekee. Niiden avulla saa helposti takkutukasta sileän, ja luonnonkosmetiikan hoitoaineilla onkin haasteena aikaansaada sama vaikutus ilman silikoneja. Tehtävä ei missään nimessä ole mahdoton, mutta vaatii käyttäjältään hieman perehtymistä tuotteen käyttöön. Hoitoainetta kun ei saisi laittaa liian vähän (takku) eikä liikaakaan (lähmätukka). Oikea annostelu löytyy vain kokeilemalla.

Luonnonkosmetiikan hoitoaineiden ainesosat tekevät vaikutuksen samalla tavalla kuin vaikkapa voiteetkin; hoitavia ainesosia on useita, ja turhuuksia vähemmän kuin synteettisissä versioissa. Vertaillaan vähän. Otan esimerkiksi mielestäni hyvin tyypillisen synteettisten hoitoaineiden edustajan, jota olen muistaakseni itsekin joskus viime vuosikymmenellä käyttänyt.


Kuva: Hairbyelements.co.ukL'Oreal Vitamino Color hoitoaine

Inci:

 AQUA / WATER, CETEARYL ALCOHOL, AMODIMETHICONE, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, TRIDECETH-5, CETYL ESTERS, METHYLPARABEN, LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE, TRIDECETH-10, TOCOPHERYL ACETATE, PANTHENOL, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, LINALOOL, CHLORHEXIDINE DIHYDROCHLORIDE, POLOXAMER 407, CITRIC ACID, DODECENE, 2-OLEAMIDO-1.3-OCTADECANEDIOL, MAGNESIUM SULFATE, PARFUM / FRAGRANCE

Hoitoainetta myyvän verkkokaupan sivuilla kerrotaan, että tuotteessa on "Incell + Hydro Resist"-teknologia. Kuulostaa aika hienolta, vaikkakin todella ylimalkaiselta. Hoitoaineessa on veden jälkeen heti toisena ainesosana setyylialkoholia, joka on hyvä, kosteuttava ainesosa. Siihen ne hyvät jutut sitten loppuvatkin, listan jatkuessa silikonisena ja parabeenisena eteenpäin. Toki se sisältää myös mainostettua E-vitamiinia ja magnesiumia, sekä kemiallisen UV-suojan. Siitä, onko näistä aineista mitään hyötyä, voi olla montaa mieltä. Puolentoista desilitran tuubi tätä ainetta maksaa 15 euroa. Hyvä kate sillä ainakin on.

Olen viimeisen vuoden aikana käyttänyt kolmea luonnonkosmetiikan hoitoainetta aina sen mukaan, mitä on tehnyt mieli. Suosikkini näistä kolmesta on Santen Family Glanz hoitoaine. Siinä on mielestäni kaikista voimakkain silottava vaikutus, ja myös sen levittyvyys näihin kahteen muuhun verrattuna on todella hyvä.


Syy, miksi Santen hoitoaine erottuu muista edukseen, on siinä käytetty steariinihappo, joka on "kielletty aine". Hoitoaine ei siis ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Mielestäni se ei kuitenkaan ole tässä kohtaa ongelma. Steariinihappo ei ole mitenkään vaarallinen aine, siitä johdettua magnesiumstearaattia käytetään yleisesti heikkolaatuisissa lisäravinteissa täyteaineena.

Kookos tuoksuu hoitoaineessa pehmeästi, ei yhtään ällöttävästi niinkuin vaikkapa Tigin tuotteissa. Parasta hoitoaineessa on kuitenkin sen hinta-laatusuhde: 150 ml:n kokoinen tuubi maksaa alle seitsemän euroa Prismassa. Ja kuten Karkkipäivän Sanni ansiokkaasti toi esille, tuote on täsmälleen samaa ainetta kuin Santen "ylellisemmän" sarjan Brilliant care- hoitoaine.

Benecosin Melissa-hoitoaine on toinen suosikkini. Se ei tee hiusten "märkätuntua" aivan yhtä liukkaaksi kuin Sante, mutta kuivuttuaan hiukset jäävät pehmeiksi ja helposti käsiteltäviksi. Myös hoitoaineen levitettävyys on hieman Santea haastavampaa, ja suosittelen käyttämään Tangle Teezeriä tämän kanssa. Tuoksu on miellyttävän sitruksinen. Myös pakkaus ansaitsee kiitosta ja erottuu kolmikosta raikkaimmalla ulkonäöllään, eikä hintakaan (10 euroa/150 ml) päätä huimaa.
Kolmas käyttämäni hoitoaine on kuiville hiuksille tarkoitettu Aubrey Organicsin Honeysuckle Rose. Luokittelisin sen hoitavuudessa samalle viivalle Benecosin hoitoaineen kanssa. Huuhdeltaessa se tuntuu jälleen erilaiselta Santen ja Benecosin hoitoaineisiin verrattuna. Tavallaan hius tuntuu sileältä ja liukkaalta, mutta jotenkin jännästi nahkealta. Aivan kuin hiuksen pinta hylkisi vettä :D Vähän hankala selittää. Myös tämän hoitoaineen kohdalla kannattaa hiukset harjata hellästi ennen huuhtelua, jotta sen saa levittymään tasaisesti.

Kuivumisen jälkeen hiukset tuntuvat pehmeiltä eivätkä huuda mitään latvatuotetta. Tuoksultaan Honeysuckle muistuttaa eniten synteettisiä siskojaan, ruusuntuoksu on mielestäni hyvin hienostunut, eikä niin "luonnonkosmetiikkamainen" kuin monissa muissa. Myös Aubrey kuuluu edullisen hintaluokan tuotteisiin, maahantuojan verkkokaupassa reilunkokoinen yli 300 millilitran pullo irtoaa alle kahdellakympillä. Jos haluaa oikein pihistellä, iHerbista sen saa vielä puolet halvemmalla. Ja tällä hetkellä se on siellä tarjouksessa naurettavaan hintaan 5,70 euroa!
Kaikki kolme hoitoainetta ovat mielestäni kokeilemisen arvoisia. Vaalennetulle ja huonokuntoiselle hiuslaadulle suosittelisin näistä Santea, koska sen selvitysteho on ylivoimaisesti paras. Uskon, että jos purkkia ei näkisi, sitä voisi käyttäessä helposti luulla synteettiseksi. Jos sertifikaatti on tärkeä kriteeri, niin se löytyy sekä Benecosin että Aubreyn tuotteesta.