hyvinvointi

Kiitos tuo hymyn huulille

Joululaulut raikaavat kaiuttimista, kaikkialla on ihmisiä etsimässä joululahjoja, mutta tuntuu, että kaikilla olisi kiire jo seuraavaan paikkaan - ja sitten täytyy jonottaa, kun kassaneiti on järjettömän hidas, auttaa kanssashoppailijaa keräämään lattialle levinneet kolikot tai putsata auto lumesta ennen seuraavaan kauppaan siirtymistä. Hermot kiristyvät ja yhtäkkiä kaikki tuntuu kurjalta ja vastoinkäymiset ovat luonnollisesti muiden ihmisten syytä.

Suomalainen ei puhu tuntemattomille ja muistaa, että jäätelöt unohtuivat pakastealtaaseen, kun kolikoita pitäisi alkaa noukkia lattialta. Usein oletetaan, että jos tuntematon sanoo meille jotain, se on automaattisesti negatiivissävytteinen huomautus toiminnastamme. Saatamme tokaista takaisin töykeään sävyyn "anteeksi mitä?" ja kun kuulemme viestin uudelleen, hämmennymmekin siitä, miksi joku kehui hiustyyliämme - eihän se ole kovin suomalaista.

talvi

Kehut, kiitokset ja ystävälliset sanat lämmittävät mieltä etenkin kaiken kiireen ja hässäkän keskellä, mutta jo lyhyellä ja yksinkertaisella lauseella voi saada hymyn toisen kasvoille ja kerrottavaa moneksi päiväksi. Ennen kuin aloitin työni asiakaspalvelutehtävissä, en ollut edes ajatellut, että joku saattaisi kiittää minua siitä, että hymyilen tai juttelen asiakkaan kanssa lähestyvästä joulusta. En ollut ajatellut, että joku tulisi niin onnelliseksi siitä, että höpötän ja hymyilen työtä tehdessäni.

Olen jäänyt miettimään tuntemattomilta saamiani kommentteja pitkäksi aikaa ja ne jaksavat lämmittää mieltä joka kerta, kun ne palaavat mieleen. Miettikää vaikka itse; kun päätä särkee, nälkä kurnii ja työpäivän jälkeen täytyisi vielä jaksaa lukea tenttiin ja kohtaat ystävällisen rouvan, joka sanoo, että "kiitos kun hymyilet ja olet niin iloinen". Miltä se tuntuu? Itsestäni se tuntui ainakin niin hyvältä, että siinä hetkessä meinasi kyllä ihan liikuttua. Seitsemän sanaa, jotka tuntuivat juuri niin tarpeellisilta siinä hetkessä.

talvimaisema
luminen puska

Saamieni kommenttien jälkeen olen alkanut itsekin kiinnittää huomiota siihen, että voisinko joissain tilanteissa antaa palautetta esimerkiksi asiakaspalvelun laadusta tai sanoa muuten vain jotain piristävää tuntemattomalle. Nyt huomaan, että ei se ole ollenkaan vaikeaa. Viimeksi eilen sain niin iloista asiakaspalvelua, että koin tarpeelliseksi kertoa sen myös myyjälle, joka silminnähden ilahtui kuulemastaan. Perjantaina ollessani postinjakelutehtävissä, kannoin vanhemmalle rouvalle hänen mielettömän painavan ostoskassinsa hänen kotiovelleen, ja hän ilahtui kovasti avustani, vaikka arveli minun olevan kiireinen. Rouvan kotiovella selvisi, että hän oli ilahduttanut minua kesällä antamalla jäätelötuutin viilennykseksi 30 asteen helteessä - vaikka en rouvaa tunnistanutkaan, tuli olo, että nyt minäkin sain tehdä jotain hänen hyväkseen.

Työasu päällä ihminen usein on hyvin ystävällinen ja haluaa antaa parhaan mahdollisen kuvan yrityksestä, jossa työskentelee. Minne se ystävällinen ja aurinkoinen asenne kuitenkaan katoaisi, kun työasun riisuu päivän päätteeksi kaappiinsa - ei minnekään. Tervehdin naapureita, koska minusta olisi vähintäänkin hämmentävää kävellä ohi sanomatta sanaakaan - olenhan kuitenkin kasvanut pikkuisella kylällä, jossa tervehdittiin ihan kaikkia, vaikka ei tunnetukaan. Kerään kassajonossa edessä olevan kolikoita, jos ne leviävät pitkin poikin lattiaa, koska olisi todella mukava, että joku auttaisi minuakin vastaavassa tilanteessa. Painan mieluummin jarrua liikenteessä ja annan töpeksijän rikkoa liikennesääntöjä, ennemmin kuin pelästytän hänet ja aiheutan vaaratilanteen - ihan vain siksi, että minäkin töpeksin joskus.

luminen mänty

Haastankin jokaisen kokeilemaan, miltä tuntuu sanoa tuntemattomalle, että "kiitos, kun hymyilet" tai auttaa rollaattorilla liikkuva vanhempi herra tien yli, kun aura-auton kuljettaja on unohtanut laittaa levyn maahan. Saattaa palkita sekä sinut että toisen - ja ainakin näin joulunalla se levittää ihanaa joulumieltä! :)

Mitä mieltä olette, kehtaako tuntemattomalle sanoa muuta kuin välttämättömyydet? Millaisia mieleenpainuneita kohtaamisia teillä on ollut? :)

comments powered by Disqus