hyvinvointi

Olet laihtunut! - Saako niin sanoa?

Kun joku sanoo sinulle, että olet laihtunut, mitä tulee ensimmäisenä mieleesi? Että oletko sanojan mielestä ollut aiemmin lihava? Että sinulla oli kehujan mielestä aiemmin pudotettavaa ja nyt olet karistanut ylimääräiset kilot? Että sanoja haluaa kannustaa sinua jatkamaan samaa rataa, koska edelleenkin sinulla on pudotettavaa?

Olen monesti miettinyt, voiko toiselle (etenkään naiselle) sanoa, että "Oi, oletpas laihtunut!", koska olettaako hän sitten minun pitäneen häntä pullukkana aiemmin. Toisaalta olen miettinyt, että ellen reagoi mitenkään, luuleeko hän, etten pidä saavutusta huomionarvoisena. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, miten toinen reagoi laihdutus-ihailuihin, joten pääasiassa olen pitänyt suuni kiinni. Muutamalla läheiselle naiselle olen kyllä sanonut, että he ovat laihtuneet, mutta se on joka kerta tuntunut yhtä pelottavalta. Kukaan tosin ei ole reagoinut ainakaan silminnähden huonosti kommenttiini - mutta silti väkisin pohdin, mitä he ajattelevat sanoistani.

Maanantaina olin lähdössä töistä, kun leimauslaitteen luona työkaverini huikkasi miulle, että "Hei Emma, sie oot laihtunut!". Naurahdin miehen kommentille ja totesin, että hurja laihuuteni korostuikin juuri niissä löysissä toppavaatteissa. Hän ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kuvaili vielä erikseen, että etenkin kasvoistani näkee, että kiloja on karistettu. Menin hämilleni, mutta tajusin silti kiittää kehuista ja olin salaa ylpeä kuulemistani sanoista.

Suuntasinkin iloisin mielin salille jatkamaan projektiani, mutta jäin miettimään, että eihän se nyt ollut ollenkaan kamalaa kuulla olevansa laihtunut. Olin tilanteesta lähinnä yllättynyt ja hämmentynyt, sillä itse en näe kovinkaan merkittävää muutosta itsessäni (eikä viime aikaiset herkuttelut ainakaan ole niitä karistaneet enempää :D). Kuten kaikki, minäkin yritin ensin torjua kehut toteamalla, etten varmasti ole laihtunut vedoten paksuihin toppavaatteisiini. Sitten kuitenkin tajusin, että jos toinen on sen kerran ihan tosissaan huomannut, niin hitto vie, kyllähän tässä jotain on sitten tapahtunut ja minun pitää ottaa kehut vastaan.

En ajatellut, että työkaverini olisi sanonut minun laihtuneen vain siksi, että vihjaisi minun olleen aiemmin dieetin tarpeessa. Ajattelin hänen sanoneen sen silkkaa ystävällisyyttään ja ainakin minun korviini hän kuulosti vilpittömältä - siltä minäkin haluaisin kuulostaa, kun kerron jollekin, että hän on laihtunut. Te, joille olen joskus niin sanonut, niin ei, en ole pitänyt teitä mitenkään vääränmallisina, joiden pitäisi muokata kroppaansa, vaan olen halunnut tuoda esiin sen, että olen huomannut tekemänne työn tulokset ja haluan, että iloitsisitte niistä!

Miksi sitten laihtumisen kommentointi on niin arkaluontoista ja vaikeaa? Sanommehan kampaajalla käyneelle kaverillemmekin, että hänen uudet hiuksensa näyttävät todella kivoilta. Eihän silloinkaan kuulija ajattele, että hänen edellinen kampauksensa olisi ollut jotenkin huono. Sekä painonpudotukseen että kampauksen vaihtamiseen tarvitaan pääosin tietoisia valintoja ja ratkaisuja, joten eikö ole vain hienoa, jos joku huomaa päätösten tuottaneen tulosta?

Mitä te olette mieltä, saako toiselle sanoa, että hän on laihtunut? Oletko kenties joskus sanonut ja millaisiin reaktioihin olet törmännyt? :)

comments powered by Disqus