asuminen

Miun Joensuu

Suomen 12. suurin, reilun 75 000 tuhannen asukkaan asuttama Joensuu sai puolitoista vuotta sitten minusta yhden kaupunkilaisen lisää. Iltahämärässä loistavat kaupungin valot, kimmeltävä joenpinta ja iloiset ihmiset valloittivat sydämeni käydessäni ensi kertaa Joensuussa. Nykyisin kaupunki tuntuu jo kodilta; tuttua, turvallista, mutta silti aina jotain uutta.

Eräs lukija tiedusteli, millainen kaupunki Joensuu on asua, elää ja opiskella. Muistan itse miettineeni aikanaan samaa asiaa, joten uskon tästä postauksesta olevan hyötyä niille, jotka eivät ole koskaan vierailleet lähelläkään Pohjois-Karjalaa saati Joensuuta.

Opiskelun kannalta Joensuu on melko täydellinen paketti. Yliopistosta löytyy tutkinto-ohjelmia laidasta laitaan eikä kakkoseksi jää Karelia ammattikorkeakoulukaan lukuisine linjoineen. Myös nuoremmalle väelle koulutusta tarjoavat lukioiden lisäksi ammattikoulu, jonka toimipisteitä löytyy ympäri kaupunkia.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kaikki rakennukset ovat keskittyneet samalle alueelle. Laaja kampusalue pitää sisällään kymmeniä rakennuksia, mutta kaikki ovat niin lyhyellä etäisyydellä toisistaan, ettei paikasta toiseen siirtyminen vie montaakaan minuuttia. Ammattikorkeakoulun rakennukset ovat hieman enemmän hajallaan, mutta nekin selkeästi löydettävissä.

Korkeakoulujen yhteiset liikuntapalvelut yhdistyivät tämän vuoden alussa, kun uusi Sykettä.fi aloitti toimintansa. Korkeakoululiikuntaa ei voi kuin kehua; 25 eurolla saat osallistua niin moneen liikunta-aktiviteettiin kuin vain jaksat. Tarjolla on niin joukkuepelejä, jumppia, zumbaa, tanssia, joogaa, kuntosalia, hiihtokurssia, uintia.. Lähes kaikissa muissa yliopistoissa liikuntamaksu on huomattavasti -osassa kaupunkeja jopa moninkertaisesti- korkeampi.

Asuminen Joensuussa ei ole ilmaista, mutta ei se ole missään muussakaan suuressa kaupungissa. Itse olen ollut aina vuokralla yksityisellä ja vuokrat ovat hyvän maun rajoissa. Mikäli hintatasoa verrataan vaikkapa Helsinkiin tai Jyväskylään, on Joensuussa edullisempaa asua.

Opiskelijoille Joensuussa toimii opiskelija-asuntoja välittävä Joensuun Elli, jolla on lähes aina tarjolla katto opiskelijan pään päälle. Yksiöitä saa jonottaa havaintojeni mukaan noin vuoden verran, mutta soluasuntoja sekä isompia asuntoja on nopeammin saatavilla. Opiskelija-asuntoja löytyy niin keskusta-alueelta kuin kauempanakin sijaitsevista kaupunginosista.

Kaupunki on perinteisen ruutukaavan mukainen; täynnä tasa-arvoisia risteyksiä ja liikennevaloja. Kuitenkin liikkuminen on tehty helpoksi, eikä kaupungille lähtiessä tarvitse edes omistaa autoa. Linja-autoja tulee jokaisesta kaupunginosasta tasaiseen tahtiin ja keskustaan pääsee lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pöyrällä pääsee aina, onhan Joensuussa hyvät pyörätiet ja kulkuväylät sitä varten rakennettu.

Bussimatkustaminen on kallista, mutta uuteen kokeiluun on tullut Waltti-bussikortit, joiden ansiosta esimerkiksi nuori, alle 24-vuotias, pääsee liikkumaan alle puoleen hintaan kaupungin sisällä. Se ei enää olekaan kallista!

Shoppailua rakastaville Joensuu tarjoaa mukavat mahdollisuudet ostosten tekoon. Kaikki kaupat ovat keskittyneet keskustassa sijaitsevaan kauppakeskukseen sekä sen läheisyyteen. Gina Tricotia, New Yorkeria ja kalleimpia merkkiliikkeitä lukuunottamatta kaikki kaupat löytyvät. Lisäksi ruokakaupoissakin on valinnanvaraa, sillä kaupungissa kilpailevat niin S-ryhmä, K-ketju kuin Lidlkin.

Kauppojen lisäksi muutkin palvelut löytyvät ja toimivat. Julkisen terveydenhuollon lisäksi hoitoa saa PKO:n yksityisessä lääkärikeskuksessa sekä Lääkärikeskus Itessä. Pääkirjasto löytyy aivan keskustan tuntumasta ja lukuisia sivukirjastoja on ripoteltu ympäri Joensuuta. Ravintoloita löytyy aina hienoista pihviravintoloista Hesburgeriin, ja juhlaviikonlopun koittaessa kuohuvaa saa monesta hyvätasoisesta baarista ja yökerhosta.

Työpaikoista on aina pulaa opiskelijakaupungeissa eikä Joensuukaan tee tässä poikkeusta. Kuitenkin työtä löytyy tekevälle, joten ahkeruus palkitaan. Kesätyöpaikkoja tarjoaa Joensuussa niin kaupunki, seurakunta kuin yrityksetkin, joten työllistymismahdollisuudet kesäpäiviksi ovat todella hyvät.

Kaiken kukkuraksi ihmiset ovat iloisia ja avoimia. Jos kauppakeskuksessa istahtaa hetkeksi miettimään päivän suunnitelmaa, ei ole ollenkaan tavatonta, että vieressä istuva saattaa sanoa jotain. Lisäksi asiakaspalvelijat oivaltavat hymyn ja small talkin merkityksen, eikä jutustelu tuntemattomienkaan kanssa ole kiusallista. Iloisia karjalaisia!

Tässä oli vain tärkeimpiä asioita Joensuusta, mutta kokonaisuutena voin todeta kaupungin turvalliseksi ja hyväksi paikaksi asua niin opiskelijalle kuin perheellisellekin.


Mikä sinun kotikaupungissasi on parasta? Oletko käynyt tai asunut Joensuussa ja millainen mielikuva kaupungista jäi? :)

comments powered by Disqus