eläimet

Vinkkejä mustan lemmikin kuvaamiseen (ja supersöpö Mauno!)

Eilen pääsin kuvailemaan ihan mielettömän suloista Maunoa, sillä tarkoituksena oli ikuistaa kaverilleni heidän pikkuvauvvansa siten, että kuvasta voisi teettää taulun. Olin ihan innoissani kuvaushetkestä, sillä Mauno on niitä yksiä harvoista koirista, jotka ei nosta miun niskakarvoja pystyyn ja aiheuta ylimääräisiä sydämentykytyksiä - isot ja haukkuvat koirat ei ole minua varten.. Toisekseen oli ihana pitkästä aikaa päästä kuvailemaan ihmisten sijaan vauhdikasta ja iloista koiraa :)

Ongelmaksi monesti mustien lemmikkien kuvauksessa muodostuu valotuksen onnistuminen; miten mustan koiran piirteet erottuvat ilman, että koira näyttää kuvassa pelkältä mustalta möntiltä? Miten estetään taustan ylivalottuminen? Pelkäsin näitä asioita myös Maunon kohdalla, mutta yllättävän hyvin kuvat kuitenkin onnistuivat (taisin kyllä aika monta kertaa testata niitä asetuksia.. :D) ja sääkin pysyi suotuisana melkein koko kuvaushetken ajan! Ajattelin jakaa teillekin muutaman vinkin vilkkaiden tummaturkkien ikuistamiseen.

Tarkennus

Ykkösjuttu on vaihtaa kameran asetuksista päälle jatkuva tarkennus, sillä yllä näkyvä kuva on yksiä niistä harvoista, joissa pikkuinen päätti istahtaa alas. Sen sijaan napsujen perässä juokseminen tuntui olevan paljon mielenkiintoisempaa kuin kameralle poseeraaminen. Lisäksi kannattaa huomioida, että tarkennus kannattaa tehdä jonnekin muualle kuin mustaan turkkiin. Itse kohdistin monesti nenään, kaulapantaan tai silmiin, jolloin "mustanmöntin-ongelma" hävisi ja piirteet erottuvat selvemmin.

Siirry kuvattavan tasolle

Vaikka ihmisten tasolta otetut kuvatkin ovat usein ihan mielettömän söpöjä, kannattaa välillä laskeutua lemmikin tasolle ja tarkastella maailmaa siltä kannalta. Tietenkin erilaisilla objektiiveilla pystyy kuvaamaan jopa laskeutumatta maahan, mutta omilla perusobjektiiveillani menen mieluummin polvilleni tai makaamaan (Maunon kanssa ei voinut paljon loikoilla, kun suunta vaihtui niin nopeasti..). Tosin tämän kuvan kohdalla taisin laittaa kameran maahan ja napata kuvan ihan "sokkona" - sekin onnistuu aina välillä ihan hyvin!

Oikean sään valinta

Tämä vinkki olisi voinut olla jo heti alussa. Ennen kuvausta on hyvä miettiä, millaisia kuvia haluaa. Mustan koiran kuvaaminen täydessä auringonpaisteessa keskipäivällä ei tuota samanlaisia kuvia kuin pilvisellä säällä kuvaaminen. Todella aurinkoisella säällä auringonsäteet häiritsevät kuvausta ja turkista saattaa tulla vähemmän kivannäköinen. Eilinen sää oli oikein otollinen, sillä taivas oli täynnä pilviä, mutta oli silti kirkasta, jotta valoa oli riittävästi.

Jälkikäsittely

Aiemmin pidin kuvankäsittelyohjelmia huijauksena; enhän olisi ottanut niin hyvää kuvaa kuin mihin muokkaamalla päästiin. Olen kuitenkin huomannut, että pelkästään kontrastin säädöllä pääsee huomattavasti parempaan kuvanlaatuun. Lisäksi suoristaminen tekee kuvasta laadukkaamman ja rajaamalla kuvasta saadaan pois siihen kuulumattomat (näissä kuvauksissa herkkuja tiputtelevat kädet) asiat. On myös kiva kokeilla sävymuutoksia ja kaverini ehdottikin tällaista mustavalkokuvaa Maunosta - näyttää kivalta! :)


Extra-vinkki

Taustan blurraus on ihan huippukeksintö! Kun taustan saa sumeaksi, erottuu etualalla vipeltävä koira huomattavasti paremmin. Lisäksi kaikki huomio kiinnittyy silloin lemmikkiin ja sen tekemiseen eikä niinkään taustalla oleviin kohteisiin. Silti taustan värit tekevät kuvasta kivannäköisen :)

Onko teillä kokemuksia mustien eläinten kuvaamisesta? :)

comments powered by Disqus