So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

henkinen kasvu

Annetaan unelmien tulla!

Osaanko ottaa vastaan? Tämä on pyörinyt mielessäni viime päivinä ja olen huomannut, miten surkea tässä oikeastaan olenkaan, tätä on oikein pitänyt alkaa harjoittelemaan. Halusin jakaa näitä pohdintojani unelmista, riittämättömyyden tunteesta ja siitä, miten voimme opetella ottamaan vastaan ja avautumaan elämän mahdollisuuksille.

Meillä kaikilla on unelmia: asioita tai kokemuksia, joita haluamme elämäämme, osaksi omaa onnellisuuttamme ja kasvuamme. Joskus näyttää siltä, että kaikkien muiden elämä menee eteenpäin ja oma junnaa paikallaan, unelmat tuntuvat kaukaisilta.  Voisiko kuitenkin olla niin, että unelmamme, ainakin ne, jotka palvelevat korkeinta hyväämme, myös etsivät tietä meidän luoksemme, odottavat, että olemme valmiita tai kykeneviä ottamaan ne vastaan?

Syvään juurtuneet uskomukset omasta riittämättömyydestä, siitä ettemme oikeasti ansaitse tavoittelemaamme hyvää, voivat olla unelmiemme tiellä vahvempana kuin ulkoiset olosuhteet. Kuitenkin lähdemme helposti ensimmäisenä syyttämään olosuhteita ja pyrkimään niitä muuttamalla ja kontrolloimalla saavuttamaan haluamamme. Emme ehkä edes tiedosta, että pohjimmiltaan meitä ohjaa pelko siitä ettemme ansaitse, ehkä jopa häpeä tai syyllisyys. On kuitenkin mahdollista opetella ottamaan vastaan ja lakata olemasta itse oman onnensa tiellä. Omaa kykyä ottaa vastaan voi lähteä tarkkailemaan arjen pienissä asioissa. Jos huomaat, ettet osaa ottaa vastaan apua, kohteliaisuutta tai lahjaa niin miten kuvittelet, että olet valmis vastaanottamaan unelmiesi työtä, kumppania tai asuntoa?

tulppaanit enemmän elossa

Apua? Mikä on reaktiosi kun sinulle tarjotaan apua? "Ei, kyllä mä saan nämä tästä" vai hymyilevä "Kiitos". Jos joku tarjoutuu pitämään ovea auki, auttamaan projektin kanssa tai ruoanlaitossa, niin ota apu iloiten vastaan. 

Apua! Tiedäthän ne tyypit, jotka sanovat aina kyllä, ottavat vastuun kaikista projekteista ja ryhmätöistä? - "Kyllä mä pärjään, ei kiitos, ei tarvitse auttaa, kyllä minä voin tehdä ne raportit ja hakea lapset." Seuraava askel opittuasi ottamaan vastaan tarjottua apua on oppia pyytämään apua. Myönnä, että nyt on liikaa omalla lautasella ja uskalla antaa jotain jonkun toisen hoidettavaksi.

Nam! Tiedosta, että ansaitset voida hyvin. Ravitse kehoasi värikkäillä kasviksilla, nauti ateriasi rauhassa. Tee asioita, joista pidät: Käy tanssitunneilla, joogaa, uppoudu hyvällä omallatunnolla mielenkiintoisen kirjan pariin sohvalle, vaikka pyykit olisivatkin pesemättä, ulkoile raittiissa ilmassa.

Kiitos. "Onpa sulla kaunis koti" - "Ai, täällähän olisi vaikka mitä remonttia ja tapetitkin repsottaa". Me suomalaiset emme tunnetusti osaa ottaa vastaan kohteliaisuuksia vaan lähdemme heti vähättelemään itseämme ja tekemisiämme. Kokeile seuraavan kerran yhtyä kohteliasuuden antajan sanoihin ja todeta että "Niinpä, niin onkin, itsekin tykkään". Tunnetko syyllisyyttä vai tuntuuko hyvältä? Harjoittele, kunnes syyllisyys poistuu. Jaa kohteliasuuksia anteliaasti myös muille!

Rakkautta!  Anna halausten, suudelmien, ystävien ja läheisten hymyjen ja yhdessä vietettyjen hetkien tulvia elämääsi. Anna lemmikkisi käpertyä kylkeesi sohvalla ja muistuta itseäsi siitä, että olet oikeasti tärkeä monen ihmisen elämässä.

Antaudun! Antautuminen kuulostaa nykyihmisestä melkein kirosanalta: samalta kuin luovuttaminen, kontrollin menettäminen ja toisten ylikäveltäväksi asettuminen, eihän sellaista kukaan halua! Yksi mieheni äidin lempilauseista on "Man plans, God laughs". Oli jumalista sitten mitä mieltä tahansa, niin lausahduksessa saattaa piillä antautumisen viisauden siemen. Usein puskemme kohti unelmiamme tekeväisellä tarmolla, tarkoilla suunnitelmilla ja aikatauluilla. Sitten petymme, jos ne eivät onnistukaan tai tunnemme mielihyvää kun saimme unelmamme toteutettua, aivan kuin se olisi ollut vain omaa ansiotamme. On hyvä pitää tavoite selkeänä ja ottaa askeleita sitä kohti, voimme todella vaikuttaa oman elämämme kulkuun! Jos kuitenkin yritämme pitäytyä keksimiimme keinoihin ja väkisin puskea tiettyä haluamaamme lopputulosta, suljemme kaikki muut mahdollisuudet ulkopuolelle. Voimme tietää, mitä haluamme, mutta se, miten se toteutuu, saattaa lopulta käydä hyvin eri tavalla, kuin osasimme kuvitellakaan. Jos antaudumme, samalla avaudumme kaikille mahdollisuuksille, myös niille, joita mielemme ei osaisi kuvitella.

Goodbye, Syyllisyys! Tunnetko huonoa omaatuntoa, jos et ole tehokas (eli tee jotain tuottavaa muiden tai yleiseksi hyväksi), jos ostat itsellesi sen hieman kalliimman kasvovoiteen tai unohdit laittaa lapsille kouluun mukaan toiset tumput? Tunnetko, että sinun menestyksesi olisi joltain muulta pois tai sinulla ei ole oikeutta menestyä, koska maailmassa on niin paljon kärsimystä? Älä tunne syyllisyyttä siitä, jos teet jotain itsesi hyväksi, jos lepäät silloin kun väsyttää tai jos et suoriudu jostain omien korkeiden standardiesi mukaisesti. Aito lempeys ja arvostus itseäsi kohtaan on lopulta parhaaksi myös kaikille muille. 

Kun olen levollinen ja luotan siihen, että asiat tapahtuvat ilman liikaa yrittämistä ja pakottamista, kaikkeen tulee ihmeellinen helppous ja ilo. - Tommy Hellsten

Luota itseesi, luota elämään, ota elämä vastaan!

Kiinnostaisi kuulla, osaatko sinä mielestäsi ottaa vastaan? Mikä estää sinua antamasta unelmien tulla? Mitä sinä teit juuri tänään antautuaksesi elämälle?

Rakkaudella,

Ammeri

berliini